Kada odjednom dobiješ i crvenu i zelenu zvjezdicu (za održivost i sezonalnost) onda znaš da si svjetski relevantan. Restoran Korak s Plešivice u Zagrebačkoj županiji novi je restoran koji je Michelinov vodič za Hrvatsku proglasio zvjezdanim. Ili da kažemo – dvostruko zvjezdanim. Čestitke.
Vinarija Korak koja je prije nekoliko godina otvorila obiteljski fine dining restoran Korak krenula je od prvog dana na izuzetno visokoj razini. Unatoč pandemiji ovaj restoran uspio je postaviti neobično elegantnu priču punu stila, istančanog ukusa za estetiku i, konačno i prije svega, organsku hranu koja odiše sezonalnošću u suradnji s lokalnim farmama. Kada tome dodamo i to da su jedna od najboljih vinarija u Hrvatskoj, ova priča znatno dobiva na težini.

Michelinov vodič
Michelinov vodič za Hrvatsku 2023.

Za razliku od prošle godine kada je Michelinov vodič doslovno bio kopija onoga godinu prije, sada je ipak napravljen pomak. Uz to, ostali restorani u Hrvatskoj uspjeli su zadržati zvjezdice, što je vrlo dobra vijest.

Redom ovi restorani imaju Michelinovu zvjezdicu za 2023. godinu: Korak (Jastrebarsko), 360º (Dubrovnik), Monte (Rovinj), Noel (Zagreb), Draga di Lovrana (Lovran), Boškinac (Novalja),  LD Restaurant (Korčula), Nebo (Rijeka), Alfred Keller (Mali Lošinj) i Agli Amici (Rovinj) i Pelegrini (Šibenik).

Michelinov vodič, koji u Hrvatskoj u suradnji donose Hrvatska turistička zajednica i METRO Hrvatska objavio je i dobitnike preporuka te one s BibGourmand priznanjem.

Preporuke su dobili: Meneghetti, Morgan Restaurant & Villa, San Rocco Hotel, Restaurant Luciano, bistro Tavulin, restoran Dubrovnik, Marco Polo Dubrovnik, Nautika Restaurant, Pjerino Restorant, Proto Fish Restaurant, Stara Loza Restaurant.

BibGourmand oznake su dobili: konoba Batelina, konoba Malo selo, Bugenvila Cavtat, Taj Mahal Dubrovnik, konoba Škoj, konoba Vinko, konoba Mate, Vuglec Breg, restaurant Šug, Dunav Ilok, Alla Beccaccia, bistro Beštija i restoran Tač.

Michelinov vodič
Michelinov vodič za Hrvatsku 2023.

Hoće li Michelinov vodič za Hrvatsku 2024. donijeti nova iznenađenja i pomake? Vjerujemo da hoće, ima još nekoliko restorana koji su vrlo blizu zvjezdice – od grada Zagreba pa do juga Hrvatske. Držimo im palčeve za iduću godinu.

Dobitnicima zvjezdica, kao i onim restoranima koji su dobili preporuku u novom Michelinovom vodiču za Hrvatsku šaljemo velike čestitke.

fotografije: Michelin Route, Korak vinarija Facebook