Zadnjih godina nam je običaj barem u dva, tri navrata kušati odlični vinjak Iločkih podruma. Ponekad je to pri posjetu Starom podrumu ili Principovcu, destinacijama najvećih užitaka svakog ljubitelja vina i prirode, a ponekad u društvu s prijateljima na nekoj zabavi ili pri gledanju (uglavnom nogometnih) utakmica.

Ladanjsko Imanje Principovac Iločki podrumi
Ladanjsko imanje Principovac idilična je destinacija na istoku Hrvatske

Ovaj put smo od naše prodavačice u vinoteci Iločkih podruma saznali da su izbacili novo pakiranje vinjaka. Vinjak Iločkih podruma ovom vinskom divu u široj regiji zasigurno nije prioritetno piće. Jasno je da je to, kada su količine u pitanju, apsolutno vino. Kada se, pak, radi o kvaliteti, vinjak Iločkih podruma uz bok je najboljim vinima koje ova vinarija proizvodi zadnjih godina. To znamo već nekoliko godina, otkad kušamo njihov vinjak, međutim ovaj put na testiranju slobodni smo reći da je recentni vinjak Iločkih najbolji koji smo probali do sada.

Vinjak je vinski destilat (što je logično i po imenu) koji se proizvodi istim tehnološkim procesom kao u Francuskoj konjak, osim što naziv konjak nosi zaštitu regije Charentes, u kojem se pak nalazi grad Cognac.
Nakon destilacije, a kod vinjaka Iločkih podruma radi se o dvostrukoj destilaciji u bakrenim kotlovima, vinjak odležava minimalno dvije godine u bariknim hrastovim bačvama (225 litara) gdje dobiva krasnu boju i aromu. Destilacija i oprema te odabir bačvi ključni su u finalnom proizvodu. Naravno, nije niti svaka sorta grožđa savršena za proizvodnju vinjaka. Najbolje su one visoke svježine (kiseline), a poželjno je da rastu u umjerenoj klimi i da se odabere ona sorta koja sazrijeva nešto kasnije. Također, jedna od krucijalnih stvari je i razina šećera.
Za vinjak Iločkih podruma enolozi Iločkih koriste uglavnom graševinu uz miješanje s barem još jednom sortom (nažalost s točnom informacijom nismo upoznati – a i u redu je da enolozi imaju neke male tajne). Graševina se, jasno je, nameće kao daleko najbolji izbor na jednom od najboljih terroira u Europi – onom oko Principovca.
Kada tome pridodamo odležavanje u bačvama vinarije poznate po dugoj tradiciji i šampionskim vinima na svjetskoj razini, logično je da dobivamo izuzetno ozbiljan destilat. Po nama je vinjak Iločkih podruma omjerom cijene i kvalitete u samom vrhu ponude u široj regiji.

Vinjak Iločkih podruma
Stari podrum datira iz 1470. godine i ambijent je u kojem vinjak Iločkih podruma ima savršene uvjete odležavanja

Iako je apsolutni minimum odležavanja u bačvama dvije godine, na kušanje vinjaka Iločkih čini se da su odležali i štogod više – barem tri godine.

Što se tiče novog pakiranja, ono je oduvijek bilo elegatno i s ukusom. Ovo zadnje, ipak, ponajviše se ističe baš u tom smjeru. Najelegantnije je ovo pakiranje do sad, počevši od poklon kutije pa do same boce. Oboje izgleda raskošno i kombinacije je elegantne crne i boje starog zlata koja se isprepliće sa tamno smeđom bojom koja se krasno uklopila kao novost u pakiranju. Novi natpisi i fontovi također su estetski lijepo poboljšanje. Da budemo do kraja iskreni – i prošlo pakiranje vinjaka bilo je dobro, samo je ovo sigurno barem dvije stepenice iznad.

Ono što piše na kutiji: tradicija – kvaliteta – povjerenje uz boje koje smo opisali i koje vidite na fotografijama iznad najava su onoga što vas čeka pri otvaranju boce. Lijepo dizajniran kvalitetan čep, što već nakon nekoliko otvaranja imate prilike osjetiti pod prstima, prvi su kontakt s aromama u boci. Miris nagovještava začinske note elegantno paljenog hrasta što daje naglasak na jednoj od ljepših aroma vanilije koje smo probali u destilatima u zadnje vrijeme. A testirali smo ih puno.

Vinjak Iločkih podruma
Vinjak Iločkih podruma ima novo pakiranje

U čaši je kristalno bistre bogate boje koja je elegatno smeđa sa zlaćanim odsjajem, što vinjak Iločkih podruma u čaši čini izuzetno otmjenim. Boju destilat dobije, jasno, otpuštanjem tanina bačve. Kada govorimo o izboru čaše svakako je najbolja ona za vinjak ili konjak s kratkom širom nožicom, zaobljena i s manjim suženjem pri vrhu. Ali za uživanje dobro će poslužiti i ravna čaša kakvu smo mi imali pri otvaranju boce u prirodi.
Vinjak serviramo prema želji gosta te iako se pri opisu vinjaka Iločkih podruma preporučuje serviranje na 8-10 ºC ili vam gost može zatražiti kocku leda (udovoljite mu, preživjet ćete i vi i on), naša preporuka je ovaj vinjak piti na sobnoj temperaturi. Tada se neupitno može osjetiti najviše aroma, a premium vinjaci poput ovog njima obiluju. Hlađenjem ih na neki način ograničavate. Upravo zato čaše za vinjak i konjak imaju idealan ergonomski oblik za držanje i grijanje rukom. Time oslabađamo duha iz boce za kojega nismo ni imali pojma da će se pojaviti i ispuniti nam pregršt želja.

Iločki podrumi
Vinjak Iločkih podruma

Kao što je odlika svih velikih pića takav je slučaj i ovdje – vinjak Iločkih podruma lako se pije, mek je i podatan iako sadrži moćnih 40% alkohola. Vinjak inače mora sadržavati minimalno 37,5% alkohola. Dugo traje u ustima, a osim začinskih nota kojima dominira elegantna vanilija osjetimo i arome čokolade, čilija i trešnje. Uz to, arome donose i odlike iločkog terroira najboljeg za graševinu od koje je najvećim dijelom njihov vinjak i napravljen. Ovo piće idealno je za kraj ručka uz pralinu s moćno tamnom čokoladom punjenom kremom od pikantnog đumbira. Ljubitelji cigara, također, ovaj vinjak zasigurno obožavaju.
Na stranicama web trgovine Iločkih podruma možete ga naći za 22€ što po nama predstavlja izvrsnu vrijednost za novac. Ovaj vinjak u rangu je znatno skupljih destilata iz svoje obitelji te kvalitetom neupitno vrijedi puno više. Možete ga kupiti i na policama vinoteka Iločkih podruma diljem Hrvatske.

opaska: alkoholna pića namijenjena su osobama koja u njima smiju uživati kako je uređeno zakonskom regulativom, što za Hrvatsku znači da moraju biti punoljetni

fotografije: Eat Out Zagreb (© Sva prava zadržana), web Iločkih podruma