PIK Vrbovec održao je prvu u nizu “Steak me out” večeri u restoranu RougeMarin. Chef Marin Medak za brojne je goste pripremao odreske od najkvalitetnijeg junećeg mesa s hrvatskih farmi – Ribeye, T-bone i Tomahawk,  pripremljene prema metodi suhog zrenja. Marin je pred gostima pripremao tatarski biftek, a održan je i edukativni dio ove večeri na temu mesnih rasjeka i pozicija mesa.

Junetina s domaćih farmi – odresci koji su nas podsjetili na naš boravak u Toscani

Ovi izuzetno ukusni komadi junetine koje smo imali priliku probati potiču s hrvatskih farmi. PIK Vrbovec s domaćim uzgajivačima surađuje već godinama. PIK, naime, još od šezdesetih godina prošlog stoljeća izvozi junetinu na zahtjevno talijansko tržište.
Sjetili su nas ovi odresci na one koje smo jeli iz dana u dan pri našim eno-gastro putovanjima u Italiji, na Bistecca Fiorentina.

Od sad za te komade mesa nećemo nužno morati do Firence ili šire, u Toscanu, tu je PIK Vrbovec i nova ponuda odrezaka u RougeMarin restoranu u Folnegovićevoj ulici.

PIK Vrbovec

Direktor sektora marketinga i razvoja PIK Vrbovca, Boris Jaranović pozdravio je prisutne goste te izjavio: PIK Vrbovec je najveći proizvođač i opskrbljivač junećeg mesa s oznakom Hrvatska junetina te smo izuzetno ponosni na suradnju s udrugom Babybeef koja okuplja proizvođače tovne junadi. Naime, PIK otkupljuje juneće meso s preko 60 hrvatskih farmi, a svoje meso plasiramo na više od 1000 prodajnih mjesta. Ugledni svjetski restorani i njihovi gosti prepoznali su kvalitetu PIK-ovog junećeg mesa te me izuzetno veseli što smo započeli suradnju s RougeMarinom jer to znači da i u Hrvatskoj postoji glad za vrhunskim steakovima. Vjerujem da će ovi premium proizvodi, koji za sada još nisu dostupni u maloprodaji, obogatiti domaću ponudu mesa te da će jednako oduševiti  „stare“ gurmane kao i one koji će tek postati dovoljno „zreli“ za ovakve užitke.

Što smo jeli?

Na ovoj gurmanskoj Steak me out večeri u restoranu Rougemarin (a ističemo, bit će barem još dvije takve, 19.03. i 23.04.) bilo je nekoliko slijedova odrezaka na jelovniku, uz pratnju Laguninih vina koja su odlično upotpunila odličan okus i miris odrezaka.

PIK Vrbovec
tatarski


Prvi slijed bio je ginger tatarski beefsteak s đumbirom, soja umakom i mladim lukom, ukiseljena ljutika, crveni curry umak, uz prepečeni domaći kruh.
Jedan od najzanimljivijih tatarskih koje smo ikad jeli. Nježne teksture i gotovo kremoznog mesa, što nas je vrlo iznenadilo. Nježno meso chef Medak vrlo maštovito upotpunio je zanimljivom kombinacijom đumbira koji nije preuzeo glavnu ulogu te ljutkastog umaka sa strane, tako da si je svatko miješajući umak s mesom mogao dozirati dozu pikantnosti.
Kao i u svakom restoranu uvijek, dva prepečena kruha bila su nam premalo… a umjesto dodatnog (inače vrlo ukusnog) kruha od batata radije bismo još nešto bijelog tostiranog kruha za mazanje.

Slijede medium rare pripremljeni odresci i to redom – Drugi slijed:
Rib eye steak, pečena marinirana muškatna tikva, špinat, coulis pečene paprike, čips od češnjaka, začinski maslac
Rib eye steak bio je izuzetan, mesu (kao i u prvom slijedu) nismo našli zemjerku. Marinirana muškatna tikva bila je fantastičan par rib eye odresku, kao i špinat, dok je coulis pečene paprike ponešto zaostao u utrci (no završio ju je, nismo ga diskvalificirali). 🙂

TBone

Treći slijed: Tomahawk & T-bone steak
Krumpirići, batat (jednostavno, a fantastično!), coleslaw, konfitirana ljutika (predivno), pečeni češnjak, pečeni limun
Ljuti sofrito umak, chimichurri, carolina senf, aioli, umak od zelenog papra.

Ovaj slijed htjeli smo započeti rečenicom kako nije svakodnevna prigoda pojesti T-Bone ili Tomahawk u Zagrebu, pogotovo ne jako dobar. Ali, to ovih dana više nije tako. U Rougemarinu od sada metodom suhog zrenja, a u suradnji s PIK Vrbovcem, možete svratiti i pojesti sočan odrezak. Takvih mjesta u Zagrebu je falilo, a to smo vidjeli i po činjenici da su mjesta za ovu večeru popunjena unutar sat vremena od objave na Facebooku.

Meso dozrijeva najmanje 6 tjedana te time dobiva mekoću i sočnost, ali i delikatnu aromu.

Za desert pojeli smo simpatičan tiramisu bez šećera i brašna (opet želimo pohvaliti novu praksu Rougemarin restorana u tom smjeru!) koji je dovršen na licu mjesta točenjem vruće kave od kardamoma povrh (kolač je poslužen u staklenci). Takvu smo kavu zadnji puta dobili u jednom libanonskom restoranu.

PIK Vrbovec

Atmosferu je dodatno upotpunio i akustičan nastup odličnog Saše Lozara u pratnji klavijatura. Podsjećamo još jednom – najavljena su još dva datuma ‘Steak me out’ večeri u RougeMarinu – 19.03. i 23.04., kako bi svi ljubitelji imali priliku kušati ovu premium poslasticu koja se nalazi na rijetkim jelovnicima hrvatskih restorana.
Na kraju velika pohvala usluzi u RougeMarin restoranu, ali i atmosferi koja od ovog zdanja nekako uvijek učini ljepoticu.