Vivat bar u Martićevoj ulici, odmah preko puta istoimene vinoteke, bio je lokacija u koju je došlo puno zaljubljenika u istarska maslinova ulja i odlična vina. Razlog je bio itekako dobar – vlasnik Vivata Boris Ivančić organizirao je prezentaciju dvije perjanice koje krase police njegovih vinoteka. Inače, Vivat ima dvije vinoteke, onu u Martićevoj i Folnegovićevoj ulici, u koje često i sami privatno svratimo kao kupci.

Ovaj četvrtak Vivat bar bio je pun, stručnjaci su prezentirali jedno od najboljih maslinovih ulja i jedan od naših najboljih crnih vina, oba ocjenama vrlo blizu maksimalnih 100 bodova.

Novo ekskluzivno ekstra djevičansko maslinovo ulje Punta Cissana

Predstavljanje ovog novog ulja vodnjanske Salvele vodio je međunarodni stručnjak za maslinova ulja Edi Družetić, koji ove godine slavi 40 godina rada. Ovo ulje s njegovim potpisom iznimno je od prve sekunde kada se osjeti miris – miris svježine, djeteline, zelenila, čak i malo artičoke.
Okusom je umjereno, lagane gorčine i jedno je od najelegantnijih ulja koje smo probali zadnjih godina. Limitiranom količinom ovo maslinovo ulje pravi je mamac za gastronomske sladokusce.

Radi se, inače, o selekciji isključivo autohtonih sorti: buže muške (plominka), buže ženske (prava buža), puntože i rosignole.
Izvanredno i neuobičajeno ekskluzivno ulje. Cijena (MPC): 203,50 kuna 0.5 l (Vivat fina vina)

Također, Vivat nudi i druge odlična i pristupačna ulja Salvele – Torčol u limenci od 3 litre po 90-ak kuna – daleko najbolji omjer kvalitete i cijene ako se nas pita, kao i sortnih Aurum ulja.

Vivat Punta Greca
Boris Ivančić, Marko Krstačić i Edi Družetić
Vivat Punta Greca

Merlot Punta Greca 2016

Lokacija najjužnijeg istarskog vinograda koji je iznjedrio ovaj moćni merlot nalazi se u općini Ližnjan, na malom poluotočiću starorimskog naziva Punta Greca.
Razlog da baš tamo zasade vinograd, rekao nam je enolog Medea vinarije Marko Krstačić, bio je zbog prošlosti te lokacije. Naime, štogod se tamo zasadilo imalo je izniman, vrhunski urod. S druge strane, vremenski uvjeti tamo su često nemilosrdni. Nekada toliko nemilosrdni da cijelu berbu moraju prekrižiti. To se dogodilo 2014., a na policama neće biti niti berbe 2017.
Ona prva Punta Greca, 2011. još i danas fantastično odležava, što govori o velikom potencijalu ovog merlota. Nažalost, 2011. više nema na tržištu, čak je i Salvela u posjedu tek 1 boce, ako smo dobro čuli. Srećom stigla je 2016. I čini se kako bi mogla biti najbolja Punta Greca do sad.

Što se tiče sastava tla, ona je mješavina crvene zemlje, gline i pijeska. Vrlo neuobičajeno za to područje – a merlot je bila baš savršena sorta za zasaditi na takvoj zemlji. On, naime, voli crvenu zemlju, ali još i više voli glinu. Zdravom zemljom i odličnom drenažom stekli su se uvjeti za odlične rezultate. Dodajmo tu još i more u koje je vinograd gotovo uronjen i cjelodnevnu insolaciju uz lagani povjetarac koji uz suradnju ne previsoke temperature mora (do 25 stupnjeva Celzija) zapravo lagano hladi vinograd.
Na lokaciji nema navodnjavanja.
Vinograd je posađen vrlo nisko (do pol metra visine – radi vjetra, poglavito bure, ali i soli) te gustoće oko 6.500 loza po hektaru.
Dobiva se oko 0.6-0.7 kg po trsu iznimno koncentriranog, zrelog merlota.
Takva je i Punta Greca, snažnih, lijepih kiselina te iznimno visokog šećera. 15% alkohola u berbi 2016 je dobiveno prirodnim putem, nije se htjelo intervenirati ranijom berbom.

Vivat Punta Greca

Tehnologija: ručna berba, kreće se s kratkom maceracijom i nakon toga slijedi fermentacija s maceracijom 14 dana. Nakon fermentacije ide u francuske barrique bačve (francuski hrast – dijelom novi, dijelom jednom rabljeni, dijelom dvaput rabljeni). Odležavanje u drvenoj bačvi je od 18 do 20 mjeseci.

Berba 2016. izašla je na tržište negdje krajem 2019. godine, ali se čekao izlazak Punta Cissana maslinovog ulja, kako bi se zajedno prezentirali. Ima li to smisla? Apsolutno da.

Punta Greca 2016 izašla je u limitiranoj seriji od 7980 komada. Očekuje se, nešto naknadno, punjenje i dodatnih 100 double magnuma. I to je to. S obzirom na dobre kiseline, ovom vinu predviđamo potentnost odležavanja i na iznad 10 godina, moguće i 15.

Spoj tih dobrih kiselina i izuzetno gustog, koncentriranog merlota visokog alkohola i prepunog aroma voća (višnje, crnog ribizla) i te nužne morske mineralne komponente daje ovom vinu nevjerojatnu kompleksnost koja će se mijenjati odleževanjem. Za one željne znanosti: kupiti nekoliko boca ovog vina i otvarati po jednu svake godine te bilježiti kako stari.
Savjet ostalima: kupite što prije nekoliko boca ovog vina, jedno je od najboljih crnih koje smo pili s teritorija Hrvatske zadnjih godina. Cijena (MPC): 196 kuna (Vivat fina vina)

Vivat Punta Greca
Vivat
Vivat Punta Greca

fotografije: Eat Out Zagreb