U sklopu manifestacije „Lipanjska pozornica“, u subotu 10. lipnja, održat će se Škrletovo, manifestacija koja slavi moslavačku vinsku zvijezdu – sortu vina škrlet. U organizaciji manifestacije sudjeluju Udruga Škrlet Moslavina, Turistička zajednica Grada Ivanić-Grada i Grad Ivanić-Grad.

Na ovogodišnjem Škrletovu predstavit će se moslavački vinari: Voštinić-Klasnić, Kezele, Rukavina, Mikša, Miklaužić, Lagena, Florijanović, Romić. Zahvaljujući trudu vinara i ulaganjem u proizvodnju mnogi škrleti nalaze se na vinskim kartama poznatih zagrebačkih i primorskih restorana. I kod moslavačkih vinara vidljiv je trend prelaska na ekološke i organske načine proizvodnje. Program se održava u centru Ivanić-Grada, kod Pučkog otvorenog učilišta.

Škrletovo je boutique vinski festival koji se održava s ciljem promocije autohtone moslavačke sorte vina škrlet

Cilj manifestacije je promocija škrleta, kao idealnog osvježavajućeg vina za vruće ljetne dane. Posjetitelji kroz kušanje, razgovor i druženje s vinarima imaju idealnu priliku za bolje upoznavanje ove autohtone sorte.

Škrletovo
Škrletovo se ove godine održava 10.6.2023. od 14 do 19 sati uz bogati program

Ostali programski sadržaji uključuju radionice, glazbeni program i besplatnu izradu karikatura za posjetitelje. Program počinje u 14:00 sati i traje do 19:00 sati. Afterparty uz DJ-a i divne zalogaje bit će organiziran u vinariji Voštinić-Klasnić u Graberskom Brdu.
Cjelokupni program za Škrletovo 10. lipnja 2023. dostupan je na ovom linku.

Afterparty Škrletova vinarija Voštinić-Klasnić
Afterparty će se održati u vinariji Voštinić-Klasnić, koja oduševljava energijom, vinima i glazbom koja odzvanja dušom – baš poput njihovih vina

Škrlet bijeli, poznat i pod nazivima ovnek žuti ili ovnek slatki, autohtona je sorta vina koja ima punu, zaobljenu, kiselkastu i nježnu sortnu aromu.  Relativno je male ukupne populacije koja se danas dominantno uzgaja u vinskoj podregiji Moslavina. Naziv Škrlet vjerojatno dolazi od crvenkaste boje bobice u zriobi, a koja se u starijoj stručnoj literaturi često rabila za opis boje plodova. Trenutno je u Hrvatskoj blizu 70 ha vinograda pod škrletom, a ova sorta ima velik potencijal. Proizvodi se najčešće kao svježe, suho mirno vino, ali se danas može kupiti i kušati kao mlado i odležano vino, u obliku pjenušca, predikata te kao ekološko vino.

Škrletovo
Škrletovo 2023. održava se 10. lipnja 2023. u Ivanić-Gradu

U linku s programom vidjet ćete da vas na adresi Moslavačka 11 Ivanić-Grad uz bogatu ponudu škrleta očekuje i ukusna gastronomska ponuda, kao i petstotinjak parkirnih mjesta u blizini – detalje lokacija pogledajte u linku.

Dođite na Škrletovo 10. lipnja 2023., bit će to popodne i večer uživanja u ovoj prekrasnoj autohtonoj sorti. Život je lijep uz škrlet.

fotografije: TZ Ivanić-Grad, Eat Out Zagreb (© Sva prava zadržana)