Svježi škrlet Voštinić Klasnić vinarije prvi put probali smo u hotelu Esplanade. Izuzetno nam je ovo svježe vino odgovaralo uz prpošna jela chefice Ane Grgić. Sljubilo se izvrsno s nizom povrtnim, mesnih, ali i ribljih jela.
Zašto se o škrletu tako rijetko čuje? Ovaj je zaslužio da se o njemu priča često i u superlativima.

Nove etikete koje estetikom oduzimaju dah

Sadržaj boca iz vinarije Voštinić Klasnić bio nam je oduvijek na visini, no ono što su zadnjih tjedana promovirali – nove etikete na bocama – digle su cijelu priču na jednu višu razinu.

Za etikete zadužen je zagrebački studio Size, a izrađene su uz estetiku elegancije, poleta, zaigranosti, glazbe i voćne svježine ujedno.
Ako nas pitate – napravili su fantastičan posao.

Tomislav Voštinić spojio tradicionalno i moderno u zaista vrhunski proizvod

Tomislav Voštinić na čelu je vinarije čija priča započinje 1936. godine. Priču je započeo njegov pradjed, a Tomislav je odlučio istinski se posvetiti proboju autohtone sorte škrlet. Uzdignuti ga tamo gdje i zaslužuje, ali i pokušati iz te sorte stvoriti širu i uzbudljiviju priču od dosadašnje.

Uobičajena priča uz škrlet je kako je to bazno vino voćnih aroma i izražene svježine. No Voštinić se uz taj škrlet koji predstavljamo u ovom članku, sorti škrlet posvetio pažnju i u ovim etiketama: Škrlet Unikat, Oranž i pjenušac Škrlet. U toj uspješnoj posvećenosti škrletu Tomislav Voštinić na našoj sceni ima apsolutni primat.

Škrlet Voštinić Klasnić


Uz te etikete, izdvajamo i njihov Muškat i Red – suho vino, spoj cabernet sauvignona, merlota i cabernet franca.
Mi smo se ovaj put odlučili sljubiti škrlet iz redovne berbe s oradama na roštilju. Možemo reći samo jedno – boca škrleta bila je otvorena na stolu na terasi i prije nego smo počeli ručati.

Grillanje uz škrlet Voštinić Klasnić – ovako bismo mogli svaki dan

Ovo vino nižih alkohola oduvijek nas je podsjećalo na ljeto, bezbrižnost, dobru zabavu i finu hranu. Jeli smo ga već uz ribu – i morsku i riječnu, jeli smo ga uz meso s roštilja, jeli smo ga i uz puricu s mlincima.
Ali, samo malo… Nismo ga jeli uz ribu s roštilja. Bingo! To ćemo pripremiti.

Škrlet Voštinić Klasnić
Škrlet Voštinić Klasnić

Kao što možete vidjeti, u svježini škrleta počeli smo uživati i prije nego smo pripalili vatru. Taj dan vani nije bilo puno sunca, ali ovo izlazeće sunce na etiketi bilo nam je i više nego dovoljno. Uz čašu škrleta priprema ovog ručka koja bi nekom mogla biti teška nama je prošla kao pjesma.

Kad smo kod pjesme – na novoj modernoj etiketi škrleta piše:

“Ljeto, jutarnje sunce i breskva.
Dobra vibra, pjesma i ples.
Riba ili pajcek. Sushi ili pura.
Mladost, ludost. To je Škrlet.”

Mislili smo pobliže opisati ovo vino, ali nije li upravo savršeno opisano u nekoliko riječi iznad? Ovo vino toliko miriši na voće, na svježinu jutra i ljetnu opuštenost, da bi se komotno umjesto Škrlet moglo zvati i Ljeto.

Škrlet

Našem ranču zbilja ne fali zelenila. U redu, možda mu fali more, ali to je tako kada živite na zagrebačkom području. Vjerujemo kako ćemo uskoro otputovati i u morske krajeve. Tada će uz nas sasvim sigurno otputovati i nekoliko boca Voštinićevog Škrleta, rashlađenih u mobilnom hladnjaku na nekih desetak stupnjeva Celzija.

Molimo da shvatite da ovo što smo iznad napisali jest istina, ali ne i potpuna. Društvo svježem škrletu pravit će još poneka etiketa iz ovog članka.

Škrlet Voštinić Klasnić
Škrlet pjenušac

Vinarija Voštinić Klasnić
Grabersko brdo 226, Graberje Ivanićko
mob. 098 822 095
vina nabavite: u vinariji radni dani do 16h ili dostava za Zagreb jednom tjedno

fotografije: Eat Out Zagreb