Zagrebački hotel Esplanade s gotovo stogodišnjom tradicijom ono je najbolje što naš grad ima. Kada nabrajate deset najvažnijih lokacija u Zagrebu nemoguće je izostaviti ovaj simbol vrhunske hrane, usluge i interijera.
Za taj status vrijedno su radile generacije. Zadnja godina bila je jedna od najizazovnijih u slavnoj prošlosti ovog hotela. Ipak, Esplanade ne odustaje od borbe za najbolju uslugu. Uz jubilarne ponude nedavno su uveli i jela za van, kako ona iz Gourmet kolekcije koja sami zgotovite u pol sata, tako i netom proširene Take out kolekcije jela za van.

Jelovnik je pun poznatih Esplanadinih klasika, a mi smo se potrudili testirati presjek koji zorno pokazuje koliko su uspješno skočili u ponudu jela za van. Prije svega, cijenom su jela vrlo pristupačna. U najvećem broju jela u rasponu su od 75 do 85 kuna.
Pogledajte u linku à la carte jelovnik , teško odoljivu kolekciju jela za van s Esplanadinim potpisom spremnih za konzumaciju. Princip naručivanja je jednostavan. Nazovete na broj 091 45 66 702 barem 30 minuta prije preuzimanja jela, dođete u dogovoreno vrijeme na stražnji ulaz hotela (ulaz u parking i drive-through opciju omogućen), pri preuzimanju jela platite karticom ili gotovinski i jela su vaša.

Jela za van

Takvo je bilo i naše iskustvo – gotovo u minutu točno dva elegantno odijevena djelatnika pojavila su se s naručenim jelima uredno složenim u kartonskim vrećicama. Pod maskama, poštujući sve epidemiološke mjere. Ono što volimo kod Esplanade je da gledaju što više koristiti prirodne i biorazgradive materijale kod pakiranja, a pri kuhanju Zero foodwaste strategiju.

Jela za van dopremili smo doma – i kakva su?

Da se odmah razumijemo, možemo li birati uvijek odabiremo odlazak u restoran prije dostave bilo koje vrste. Međutim, ovih mjeseci kada nam je u državi uveden ugostiteljski lockdown preostaje nam posegnuti za dostavama i take out opcijom koji su nekad odlični, a nekad tek dobri.

Iskreno, imali smo mali strah kako će se ponašati delikatna Esplanadina jela za van nakon što prođu nekoliko kilometara u našem autu. Bojali smo se više za topla jela poput nježnih krem juha od kukuruza, maestralne tortice od vrganja s paškim sirom, konkretnog rižota s jadranskim kozicama i sušenim rajčicama ili pak klasika: zapečenih Esplanadinih štrukli i telećeg bečkog odreska.
Nešto manje smo se bojali za hladne klasike poput najboljeg u regiji tartar bifteka i vizualno i okusom bez premca club sendviča, kao i za hladnu salatu od rižinih rezanaca i kozica.

Jela za van

Već u autu osjetili smo lagan, ali neodoljiv topli miris maslaca i obuzele su nas emocije. Naš strah za topla jela, srećom, bio je bezrazložan. Kutije su odlično zadržale toplinu, a jela gotovo uopće nisu promijenila svoju odličnu formu i okus.
Tortica od prhkog tijesta jelo je kakvog se ne bi posramili najbolji pariški restorani s Michelinovim zvjezdicama, a u Esplanadi je možete naručiti za vrlo pristupačnih 85 kuna. Kremasto, ukusno… ti vrganji koji savršeno uranjaju u kremu kojoj prkosi hrskavo tijesto, dok okus i miris maslaca prožima cijelu priču. U ovom jelu, kao i u tartar bifteku i telećem bečkom odresku jedno je sigurno – Esplanade i inače u hotelu, a uspjeli su u tome i kod jela za van – hrani emocijama. A kada ste nahranjeni emocijama, u trenu putujete gdjegod vi to poželite, na ona sretna mjesta iz svog života… bilo da je to uz savijaču s tijestom koje je ručno razvijala vaša baka ili u pariški restoran s dvije Michelin zvjezdice. Ili u bečki Meissl & Schadn koji se strastveno posvetio telećem bečkom odresku.
A najtočnije rečeno: kao da ste u srcu zagrebačke Esplanade, iako jedete njihova jela za van.
Kada Take out varijanta to uspije, onda je to To. Njihov teleći bečki oveći je komad mesa istučen do savršene debljine, besprijekorno paniran i pržen do zlatne boje.
Kod mnogih toplih jela razumno je napomenuto da je optimalno konzumirati ih što prije, tik nakon preuzimanja.

Esplanade

Deserti za van

Drugačije nije ni s desertima iz Esplanadine kuhinje. Elegantni, punih okusa i esetski besprijekoni čak i u kartonskim kutijama.
Odabrali smo torticu od avokada, ricotte i pistacija, koja iako neobične kombinacije odskače okusima. Egzotično i klasično ujedno. Kad smo kod klasika, mini pita od jabuka je ogledni primjerak kako nešto naoko jednostavno može biti izazov za nepce – prožimanjem okusa lagane kiselosti i slatkoće ujedno Granny Smith jabuke, maslaca, dodira limuna, jabučice pri vrhu…
Prhka tortica od borovnica i marcipana bi se komotno mogla zvati i tortom, s obzirom na veličinu. Naime, komotno ju može jesti dvoje kao desert. Sočna, puna voća uz savršeno prhko tijesto i meringu povrh.
Za one koji su za prozračniju verziju deserta, Crème brûlée s pet začina poslužen u čaši odličan je izbor.

Ovo je savršeno vrijeme za naručiti jela za van iz Esplanade. Ako do sada niste jeli u Esplanade hotelu, a uz njihove ponude 3 slijeda uz pića po 160 kuna zaista niste imali dobar izgovor za ne jesti tamo, onda je sada prilika. Dajte si šansu i uživajte u visokoj razini bistro jela za van.

fotografije: Eat Out Zagreb

Hotel Esplanade Zagreb
telefon za narudžbe (poziv ili WhatsApp i Viber poruka): 091 45 66 702
adresa: Antuna Mihanovića 1, Zagreb
à la carte jelovnik