S obzirom da zadnjih mjeseci više vremena provodimo doma, logično je kako više i kuhamo. Riba je često naš izbor – barem dvaput tjedno, a nekad i češće. Otkako smo nedavno postali i članovi jednog kluba, ribu kupujemo svakih nekoliko dana.

Ne, nismo potpisali za nogometni klub, nego smo se u dva klika upisali u Metro Foodie Club. Online kartica stigla nam je na mail unutar 24 sata i s tim kodom od sad ulazimo u Metro. Dakle, Metro je otvorio svoja vrata svim fizičkim osobama, svim kulinarskim entuzijastima kojima je hrana strast.

Riba

Vjerojatno najveći centri u Hrvatskoj odskaču upravo u tom smjeru – ogromnom površinom omogućuju da u centru ni u jednom trenutku nije gužva, da kupnju možemo obaviti sigurno bez bliskog kontakta s ostalim kupcima. Ipak, ono što nas je najviše pridobilo je najraznovrsniji izbor artikala vezanih uz gastronomiju, kao i ljubaznost i educiranost djelatnika u centru.
Nakon nekoliko uzastopnih posjeta Metrou definitivno smo se uvjerili kako ni na jednom mjestu nema ovako bogat izbor posuđa i opreme za kuhinju, povrća (naglašavamo najbolju selekciju svježeg začinskog bilja i klica u Hrvatskoj), odjela vina i alkoholnih pića, mesa i odlično organizirane ribarnice.

Kakva je riba koju nudi Metro i što smo ovaj put pripremili?

Zadnjih nekoliko tjedana u posjetama Metrou na istoku Zagreba riba je bila naša šoping meta barem tri puta. E sad, kako mi volimo pitati djelatnike za pomoć i savjete, shvatili smo da na tom odjelu rade dvije iznimne djelatnice.
Voditeljica odjela ribe, Nerimana Smajlović, na tom odjelu već je trinaest godina. Vedra, pristupačna i odlično educirana savršena je pomoć u širokom izboru ribe u Metrou.
Uz nju je na istom odjelu i Martina Kuretić koja je gospodinu koji je kupovao prije nas objasnila, na njegov upit o pripremi ribe kokot na gradelama, kako bi mu bilo bolje kada bi ju pripremio na brudet s još jednom, dvije vrste ribe. Pa ovo su prave djelatnice – rekli smo si međusobno!

Iako su nam za oko zapali kovač, romb, cipal i ti rumeni kokoti, ideja nam je bila uzeti neku bijelu svježu ribu, filetirati ju i na komade pripremiti u thai curry umaku uz rižu. Od kostiju i malo ribljeg mesa ćemo pripremiti riblju juhu, a uz navedeno uzeli smo i očišćene kozice i mesnate Jakobove kapice.
Djelatnice su nam ljubazno rekle kako im svježa riba dolazi tijekom cijelog tjedna. Imaju više dobavljača i kadgod smo do sad bili tamo dočekao nas je odličan izbor ribe i morskih plodova.

Od široke lepeze dobavljača na licu mjesta uočili smo pouzdane hrvatske dobavljače svježe morske ribe: Pelagos, Cromaris, Centaurus, Vele Mare (između ostalog nude bio dagnje), niz dobavljača svježe riječne ribe, kao i niz riba i morskih plodova iz Sjevernog mora i Atlantskog oceana.
U ponudi imaju po svoj prilici najbolji izbor škampa na jednom mjestu. Od rakova vidjeli smo hlapa, a uz njega tu je i cjenovno vrlo povoljan rak grmalj. Vidjeli smo da imaju i morske alge (to nam je posebno zanimljivo za neke naše iduće gastro kreacije).

Ali, vratimo se… riba koja je naš odabir ovaj put je orada srednjeg kalibra (uvijek će vam u Metrou ponuditi nekoliko veličina orada i brancina).

Riba

Divnog slatkog mesa orada je odličan izbor za široku paletu jela. Bilo da pripremate prženu oradu ‘na naglo’ u tavi ili pečenu u pećnici uz krumpir i ostalo povrće ili pak da ste se odlučili pripremiti je u nekoj vrsti umaka.

Isfiletirali smo je, narezali na komade i skuhali na pari. U produžetku vam nudimo link s videom majstorice tajlandske kuhinje, Marion Grasby, koja objašnjava jednostavni trik kako skuhati doma ribu na pari uz dublju tavu ili wok, duboki tanjur i komad alufolije.
Razlika u našem receptu je ta što smo kratko skuhanu ribu na pari sljubili s povrćem u woku, đumbirom i curryjem uz kokosovo mlijeko, da bismo na kraju narezali svježi korijander s odjela začinskog bilja i posuli povrh. Ekstra dodir tanko narezanih šnitica crvenih čili papričica dao je dodatnu dimenziju ovom jelu.

Metro

Drugo jelo koje smo odabrali vratilo nas je u Madrid, u divnu vintage tapas tavernu La Casa del Abuelo i njihovo zaštitno jelo od 1906.: Gambas al Ajillo. Opisno: očišćene kozice smo u dosta maslinovog ulja i na kockice narezana 4 režnja češnjaka pržili uz dodatak limunovog soka i malo soli, baš kako to rade u taverni La Casa del Abuelo. Na kraju se pospe narezanim peršinom i posluži uz hrskavo prepečene šnite kruha, koje se umoče u umak od ulja i divnog slatkog češnjaka.

Riba

Uz sve smo, kao što vidite na fotografijama, onako za desert u pećnici pripremili i nekoliko Jakobovih kapica uz češnjak i narezan peršin. Slatkoća tih školjki uz njihovo bogato meso osvaja. Pripremamo ih na nekoliko načina – ovo je najbrži.

Osim što smo u ribarnici koju nudi Metro našli onu koja ima izuzetno širok izbor nama zanimljivih riba i morskih plodova, našli smo i ribarnicu u koju se ne moramo dignuti rano želimo li do svježe ribe. I ne manje važno – u ovim ribarnicama našli smo srdačne djelatnice koje savjetima i preporukama zaista aktivno pomažu kupcima. A to cijenimo.
Još jednom preporučujemo da, ukoliko još niste, skočite na link za Foodie Club i krenete u kupnju. Najveći centri i najbolji asortiman nestrpljivo čekaju.

fotografije: Eat Out Zagreb