Idući tjedni tradicionalno su predviđeni za druženje uz obitelj, ali i uz prijatelje. Bit će tu, dakle, jednim blagdanskim dijelom topline doma uz fine začinske mirise i jela naših krajeva, a dogodit će se i ponešto druženja na ulici uz hladnjikavo vrijeme i tople napitke. Možda i poneku kobasu ili fritulu. Ovdje ćemo donijeti presjek gastronomskog dijela blagdana i pripreme za nadolazeće tjedne. Odlučili smo prirediti mini generalnu probu za druženje doma, a blagdanska daska za posluživanje koja podsjeća na drvce činila nam se kao zanimljivi detalj prepun boja i pozitivnih emocija.

Svratili smo do najpouzdanijeg trgovačkog centra za gastronomske entuzijaste i profesionalce, METRO-a, obavili kupnju i rado bismo vam preporučili nekoliko proizvoda s njihovih polica koji su itekako vrijedni pažnje.
Za nekoliko dana doći će na red i velika blagdanska daska za posluživanje za desetak ljudi. Ova pokusna iz članka je, recimo, za dvije osobe.
Znate kad krenu rođendani, imendani, blagdani – od Božića nadalje. Eto, niti nas neće mimoići i ovaj rođendansko-imendanski moment oko Božića pa će biti zgodno društvo počastiti za uvod, između ostalog, jednom šarenom gastronomskom daskom. A na njoj ponešto suhomesnatih proizvoda, malo povrća, voća, suhih orašastih plodova i suhog voća, nešto grisina… Kada smo kod grisina, kupili smo METRO Chef veće tortilje, kalupe za kolače i izrezivali oblike sobove glave za hrskave keksiće uz sir i kobasice.

Sobove smo METRO Professional kistom premazali umućenim jajem kako bi sobovi potamnili i bili hrskavi. Posuli smo ih s malo sjemenki lana i pokojim zrnom cvijeta soli i stavili 6 minuta na 150°C u toplu pećnicu. Kao deblo drveta koristili smo nekoliko grisina.

Pri kupnji smo svratili na odjel sa sirevima i on je, u odnosu na druge centre, bez konkurencije. Ta količina pakiranja mozzarella, burrata u klasičnim i mini oblicima (usput mini burrate smo uvaljali u vlasac, probajte), tvrdi sirevi svih vrsta – od kravljeg, ovčjeg, kozjeg koji je novi u ponudi… ne sjećamo se da smo išta slično našli igdje osim u METRO Chef ponudi. Trenutno je na akciji Livanjski sir, kao i emmentaler, a mnogi artikli su uz METRO veleprodajnu karticu, kupite li 5 ili 10 artikala, po znatno povoljnijoj cijeni. Ista stvar je i na odjelu suhomesnatih proizvoda, zapravo na svim odjelima.

Niz proizvoda po povoljnijim cijenama za bogati blagdanski stol, kao i recepte i maštovite ideje za blagdanska jela nađite u METRO Foodie katalogu, između ostalog i naš kist koji može poslužiti za bilo kakvo premazivanje – nama ovaj put za slano, ali češće ga koristimo za izradu kolača. O, da… kolači. Neizostavni dio blagdana kojem se itekako veselimo. Svratili smo na odjel s namirnicama za kolače i na vrijeme kupili sve potrebne praške za peciva, vanilij šećere, maslace, ali i jednu od najboljih belgijskih čokolada Callebaut. Pazite sad, METRO ovih dana na sniženju ima Callebaut čokoladu s postotkom 54,5% kakaa po nevjerojatno sniženoj cijeni za 400g : s 8,78€ (što je bila najniža cijena zadnjih mjesec dana) sada je na samo 4,99€ s pdv-om, odnosno 3,99€ bez pdv-a. Tu je, naravno, cijeli Callebaut asortiman većih i manjih pakiranja.

Kalupi za za blagdanske kolače, njih nekoliko vrsta, naći ćete pri odjelu s posuđem, ovi koje smo uzeli stoje na simpatičnom željeznom boriću tvrtke Zenker i koštaju tek nešto iznad 2€. Koristili smo ih za izrezivanje sira u obliku zvijezde padalice i obliku bora. Osim tvrdog kravljeg sira (40% m.m.) narezali smo i sir Brie, a blagdanska daska ugostila je i ponešto borovnica, suhog ananasa, čipsa banane, mandarina, kumkvata i kivija, a od suhomesnatih proizvoda odabrali smo narezanu METRO Chef zimsku salamu u pakiranju od 500g po odličnoj cijeni te vrlo dobru Pisinium ljutkastu kobasicu iz Istre koju smo narezali sami.

Blagdanska daska
Blagdanska daska u obliku drvca

Još jedan savjet. Na dasci smo prije svega složili okvir od svježeg ružmarina – najboljeg na tržištu. Nađite ga u METRO-u u hladnjaku na odjelu voća i povrća. Kupili smo dakle mješavinu svježeg ružmarina i svježe kadulje koja oduševljava aromama i odlična je za razna pečenja – od telećeg, janjećeg, svinjskog pa nadalje, ali ju ne miješajte s puno raznih začina nego je, uz iznimku soli i papra, koristite samostalno.
O okusu čaja koji smo kasnije pripremili doma od te kadulje niti nećemo – famozan je i blagotvoran za probavu, probajte.

Unutar okvira ružmarina slažemo po želji suhomesnate proizvode, sir, povrće, voće i orašaste plodove te na kraju stavimo na vrh izrezanu zvijezdu padalicu, a pri dnu “stablo” od nekoliko grisina.
Pripremate li zakusku nakon 16 sati, kada je zimi mrak, pripredite pokraj žaruljice, ugasite svjetlo i neka gosti uživaju u bojama i slasnoj tajanstvenoj plati. Skoro zaboravismo, kupili smo i ove lijepe sitne žaruljice u METRO-u i to po odličnoj cijeni oko 8 eura. Ove su na strujni priključak i uz 5, 6 programa svjetlucanja, a ima i onih na baterije. Naravno, METRO kao najbolji partner ugostiteljima ima i METRO Professional žaruljice za prostor u dužini od 5, 10, 20 i 30 metara po vrlo fer cijeni. Trebate li bilo koje žaruljice – sada znate odredište.

Slasna blagdanska daska uz žaruljice

Uostalom, u videu ispod vidjet ćete detaljni prikaz pripreme. Sigurni smo da ćete rado ovo pripremiti ukućanima ili prijateljima, jer je gotovo doslovno u nekoliko minuta.
Ali, molimo, prvo u šoping – i to čim prije, jer ovih tjedana kreću ozbiljne gozbe.


fotografije i video: Eat Out Zagreb (© Sva prava zadržana)