Nacionalni park Brijuni spada u najrazvedeniji i najljepši dio zapadnoistarske obale.
Obuhvaća 14 otoka. To su: Veliki Brijun, Mali Brijun, Sv. Marko, Gaz, Okrugljak, Supin, Supinić, Galija, Grunj, Vanga (Krasnica), Pusti otok (Madona), Vrsar, Sv. Jerolim i Kozada.

Naš izlet započeo je u luci u Fažani (oko dva i pol sata vožnje od Zagreba, nešto iznad jednog sata od Rijeke). U luci je smještena poslovnica Nacionalnog parka Brijuni u kojoj možete kupiti karte za brod (koji je ujedno i ulaznica za Nacionalni park).
Cijena karte iznosi 230 kuna za odrasle i upola za djecu od 4 do 14 godina, a može se kupiti i online (nije potrebno printati kartu).

Ljubazni djelatnici poslovnice dali su nam puno korisnih informacija i bili smo spremni za Brijune. Ugodna vožnja lijepim brodom Veli Brijun traje nekih 15 minuta.
Ispod možete vidjeti fotografiju broda nakon što smo pristali na Brijune.

Brijuni

U poslovnici su nam rekli da je izašla i nova besplatna mobilna aplikacija za Androide i za iPhone mobilne uređaje pod imenom Brijuni Pocket Guide.
Skinuli smo ju i zaista, unutra je puno korisnih informacija o ponudi, uslugama i zanimljivostima Nacionalnog parka.

Naš plan bio je: sjesti na ručak uz more i uživati u divnom pogledu i mediteranskoj kuhinji, a nakon toga obići ljepote i zanimljivosti Brijuna biciklima ili električnim automobilom.
Evo što su nam ponudili Brijuni enogastronomski, a kasnije i prirodnim ljepotama.

Brijuni nude iskonski mir, ali i jela koje su poslužili Naomi Campbell i ostalim zvijezdama

Čim smo kročili s broda na Brijune, osjetili smo kako je tamo vrijeme stalo. Pri tome mislimo pozitivno, da ne bi bilo zabune.
Lagani ritam kojem smo svjedočili, široki prostor, sunce, ljepota prirode koja se rijetko viđa i mir. Nevjerojatan mir.
Na stotinjak metara od luke nalazi se restoran Neptun, unutar istoimene depadanse.

Depadansa Neptun, usput, nalazi se u sklopu hotela Istra i na tri kata raspolaže s 41 dvokrevetnom i 4 jednokrevetne sobe, uz 17 apartmana.
Ugodna terasa restorana smještena je u hladu u prizemlju – tik do mora.

Brijuni

Ono što smo doživjeli tamo bio je fino ugođen sklad “stare škole” uslužnosti i mladih snaga koji uče od zaista odličnih uzora.
To se vidi od prvog pozdrava, smještanja za stol, preporuke vina pa nadalje.

Jela je pripremao poznati chef Krunoslav Oreški, a naš tročlani tim odlučio se za nekoliko mediteranskih jela u kojima je dominirala riba.

Naomi Campbell je bila oduševljena- Filet orade s kivijem i rajčicom

Poznati supermodel Naomi Campbell posjetila je Brijune u dva navrata, a možda i više od toga. Za neke posjete, naime, nikada nećemo saznati jer se dogode u diskreciji.
Kada je bila prije desetak godina, poslužili su joj filet orade s kivijem i rajčicom.

Restoran Neptun Brijuni

Ovo jednostavno otvaranje bilo je izuzetno efektno. Čisti i delikatni moment kraljice mora, orade, ukomponiran s osvježavajućom rajčicom i egzotičnim kivijem uz izvrsno Salvela ulje ovo jelo dovode vrlo visoko na listu ljetnih jela.

Bila su nam predstavljena vina koja u suradnji s Medeom donose s etiketom Brijuni – a ono što proizvede Medea, pogotovo u sortama Malvazije Istarske i Merlota spada u red vina koja želite imati na stolu – bilo da se radi o baznoj liniji ili njihovoj odličnoj malvaziji Montiron i fantastičnom merlotu Punta Greca.

Marinirana srdela, mariniran rep škampa i tartar od kozica

Ovo je naše omiljeno jelo iz dva razloga. Prvi razlog je izvanredna prezentacija i izuzetno lijep tanjur koji je napravio chef Oreški, a drugi razlog je kombinacija okusa.

Brijuni

Ovaj lijepi niz započinje mariniranom srdelom s kaparima pod kojima je omiljeni nam motar. Povrh svega nalazi se efektno izveden tzv. čips od kosti srdele. Niz se nastavlja predivno mariniranim repom škampa u limunu i naranči, a završava tartarom od kozica nad sušenom rajčicom.
Dakle, ovaj slijed zaslužuje apsolutni i ushitni pljesak za chefa.

Rižoto sa škampima i breskvama

Ponovno jedna uspješna kombinacija morskih plodova i voća, ovaj put uz pomoć rižota.

Restoran Neptun

Podatnost breskve složila se odlično uz škamp i vrlo kremasti rižoto, kojemu je neupitno krematosti pomogao maslac. Ugodna ljetna kombinacija. Sve je uspješno pratila Salvea malvazija istarska.

Confit od skuše s rezancima od tikvice

Poznata kombinacija u kojoj na jednostavan način možemo vidjeti uspješan spoj skuše, ribe bogate omega-3 masnim kiselinama pogodnima za zdravlje i sezonskim povrćem – tikvicom.

Brijuni

Aromatizirana palenta uz lastavicu i trilju

Još jedan slijed u kojem smo maksimalno uživali. Palenta je aromatizirana lavandom. Pridružena šalša ljubi lastavicu i trilju, dvije perjanice iz našeg mora. Sve je zamišljeno i uspješno provedeno kao interpretacija brudeta.

Brudet chef Krunoslav Oreški

Inače, iznad spomenuta ulja koja uspješno proizvodi vodnjanska Salvela dobitnici su dvije zlatne medalje na NYIOOC 2020 natjecanju u New Yorku (Punta Cissana i Salvela Aurum).

Brijuni

Desert: Kupelwieserov kolač

Sve deserte u restoranu osmišljava slastičarka i rade se u samom restoranu.
Kupelwieserov kolač je rađen po receptu starijem od 100 godina. Oko njega veže se zanimljiva priča vezana uz povijest Brijuna.

Naime, kolač je dobio ime po Paulu Kupelwieseru koji je 1893. kupio brijunsko otočje za 75.000 guldena.
Radi se o vizionaru koji je uvelike zaslužan za preobrazbu Brijuna u elitno europsko lječilište. Također, može mu se zahvaliti i za krčenje makije, izgradnju luke, vile i luksuznih hotela, kao i prvog bazena na svijetu s grijanom vodom.

Kupelwieser Brijuni

Okusima bogati kolač predstavio nam je simpatični chef Krunoslav Oreški, koji ga je donio u lijepom očuvanom starom tanjuru koji oživljava povijest Brijuna od prije, rekli bismo, barem pedeset godina.

Odličan ručak, bravo za maštovitost chefa, čisti okusi, odlična tehnika i fina ljetna jela.

Obilazak Nacionalnog parka električnim automobilom

Nakon ručka malo smo odmorili u divnom hladu i još divnijem pogledu na more.
No, pred nama je bio opsežan plan. S obzirom da smo ovaj put odlučili doći tek na poludnevni izlet, unajmili smo električni automobil (to su zapravo električna vozila za golf). Cijena unajmljivanja iznosi 300 kuna po satu ili 1.150 kuna po danu. A možete unajmiti i bicikl za 40 kuna po satu ili 200 kuna za cijeli dan ili pak električni romobil za 80 kuna po satu.

Želite li koristiti osnovni paket izleta na Veliki Brijun po cijeni karte od 230 kuna za odrasle, to uključuje: prijevoz brodom na otok, vođenu turu turističkim vlakićem, posjet Safari parku i muzeju. Trajanje 4 sata.

Naš susret sa znamenitostima i stanarima otoka

Kuća za brodice

Prije polaska električnim autom pažnju nam je zaokupila prelijepa građevina nedaleko od restorana – Kuća za brodice. Izgrađena 1902., ova secesijska građevina je zapravo muzej, odnosno interpretacijsko-edukacijski centar Nacionalnoga parka Brijuni.

muzej

Vrhunski koncipiran sadržaj postava ovog muzeja nas je toliko oduševio da bi o njemu trebalo napisati cijeli članak. I zato za ovaj put tek preporuka – ovdje morate ući i provesti barem pola sata. Odličan koncept podsjetio nas je na izvrsni Tehnički muzej u Amsterdamu.

Maslina stara 1600 godina

Ovo maslinovo drvo je fascinantno. Istraživanjem joj je utvrđena starost od oko 1600 godina. 70-ih godina prošlog stoljeća se uslijed nevremena raspukla na dva dijela. Ipak, tehnikom konzerviranja betonom je spašena.

Maslina

Ova divna starica jedno je od najstarijih stabala masline na Mediteranu. Drago nam je da i dalje daje plodove, iako očekivano malo. Berba se vrši u listopadu, a prosječno daje 30 kg ploda. Od te količine proizvede se tek 4.1 litre ulja, ali ushit od proizvodnje ulja s masline stare 1600 godina je golem. Rado bismo bili dio te berbe.

Safari park

Vožnja ovim parkom bila je za nas veliko zadovoljstvo. U društvu zebri, nojeva, slona, morskih kornjača, ljama, deve itd. nije teško u sebi probuditi dijete.

Nojevi Brijuni
Brijuni
Brijuni

Ipak, kao vrhunac našeg posjeta safari parku izdvajamo da smo sudjelovali u kupanju slonice Lanke, stanovnice Brijuna od 1972. godine.
Lanka je dar tadašnje indijske premijerke Indire Gandhi.
Nježna ljepotica tihog hoda i facinantne veličine uživa u kupanju i poziranju. Nas je osvojila od prve sekunde.

Ljuljačka na Stazi dobrih vibracija

Svojevrsni vidikovac, ova usamljena ljuljačka koja je ujedno i umjetničko djelo postavljena je na jednoj od točki Staze dobrih vibracija koja je zahtjevna za pješake, no vrlo dohvatljiva biciklistima. S ove ljuljačke lijepo se vidi i vila Brijunka.

Ljuljačka

Bizantski kastrum

Fascinantni ostatci iz doba Rimske Republike i Carstva, kasne Antike, Istočnih Gota, Bizanta, karolinškog razdoblja i Venecije svjedoče o dugogodišnjoj naseljenosti. Bizantski kastrum nalazi se u uvali Madona.

Bizantski kastrum

Šetnjica pod stoljetnim brijunskim krošnjama

Ova šetnjica pod stoljetnim brijunskim krošnjama toliko nas je fascinirala da smo ju izdvojili zasebno. Čini se kao idealna scenografija za vjenčanja. A upravo vjenčanja se na Brijunima organiziraju godinama, kako smo čuli od djelatnika hotela.

Brijuni

Titov Cadillac

Predivan Cadillac je na Brijune kao dar kanadskih iseljenika nekadašnjem predsjedniku Jugoslavije stigao 1953. godine.

Cadillac Tito

Zaštićen pod nastrešnicom na ovoj fotografiji ne nudi svoj maksimum, no vjerujte – i dalje je fantastične smaragdno zelene boje metalik odsjaja. U njemu su se vozili predjednici, prinčevi, glumice i glumci…

Ovaj sadržajan izlet nam je dokaz – tri godine pauze je previše. Jako smo se zaželjeli Brijuna. Dolazimo ponovno uskoro!

fotografije: Eat Out Zagreb