Međimurski gin Murska dekla nova je priča trojice mladića združenih u Blazar destileriju. To su Marko Car, Jurica Goričanec i Ivan Blažon.
Sva trojica inženjeri, ovaj gin pripremali su godinu dana prije izlaska na tržište. Pripremili su ga, čini se, vrlo precizno i pogodili su sve ono što volimo kod London Dry gina. Klasičnost su nadogradili mladenačkim štihom poletnih aroma.

Mi smo gin Murska dekla susreli na Gin Gourmet sajmu početkom lipnja. Baš tada smo paralelno pisali i naš članak o ponajboljim hrvatskim craft ginovima.

Već na prvi njuh osjetili smo nevjerojatnu svježinu, kao i lijepo ugođena citrusna nota. Kada smo ga kušali – ostali smo jako ugodno iznenađeni.

Gin Murska dekla razuvjerio nas je: Novi proizvod može biti među najboljima

Nakon što smo ga probali mislili smo da smo se prevarili. Zašto? Jer se radi, po našem mišljenju, o jednom od naših najboljih London Dry ginova. E sad, to ne bi bilo čudno da se radi o ginu koji je na tržištu godinama. Ali ne, radi se o ginu koji je na tržištu tek nekoliko mjeseci. Time je naša izjava još i smjelija, no odlučili smo se u to uvjeriti ili razuvjeriti i nabavili smo 2 boce Murske dekle.

Ponijeli smo ih na naše putovanje u Istru. S nama je bila uz bazen, uz more, svugdje. Pili smo taj gin sam, kao i u kombinaciji s tonicom.

Murska dekla

Izvrsno pogođeno ime, ali i recept

Murska dekla ime je dobila po murskim vilama ili na međimurskom – deklama. Dekla također znači i djevojka.
Vizualno rješenje je baš kao i ono što je u boci – efektno i moderno, ali uz kombinaciju s tradicionalnom simbolikom.

Murska dekla

Ideja stražnje koloritne naljepnice koja se, gledajući bocu sprijeda, preklapa s prednjom prozirnom i učini ju mistično živom – oduševljava. Široki drveni čep pridonosi potpunom dojmu. Zaista jako lijepo.

Glavni sastojci ovog London Dry gina su bobice borovice, korijander, korijen anđelike, sladić, korica limuna i naranče, limunska trava i list vinove loze.
Borovica je lokalnog porijekla, iz Međimurja, dok organske naranče i limune nabavljaju iz Dalmacije.

Gin

Pri početku smo naveli dojam pri mirisu, a pri kušanju osjetimo klasični London Dry. Ono što nas je iznenadilo je elegancija i mekoća, balans aroma i očita odluka destilera da niti jednom sastojku ne da prenaglašenu ulogu. Osim, naravno, borovice, koja po definiciji London Dry gina ima glavnu ulogu. Ali i ona se spretno uklopila u elegantnu cjelinu.

Murska dekla

Nakon što smo ga u nekoliko navrata testirali samog, eventualno uz kocku leda, spojili smo ga i s tonicom u jedan od najpopularnijih koktela – gin & tonic.
Jedan savjet: pripremate li gin & tonic doma, uvijek potražite kvalitetan tonik s manjom količinom šećera, koji neće uništiti okus divnog gina. Ukoliko je gin loš, onda je svejedno – nema vam spasa.
Srećom, Murska dekla je fantastičan gin. Imate li neutralni tonic s manjom količinom šećera i dalje ćete čak i u koktelu moći raspoznati fine arome gina.

Gin & tonic isprva smo začinili borovicom ili roza paprom, no nama je najbolji bio uz nešto korice limuna. Probali smo ga i uz koricu limete. Oboje, s obzirom da u ginu ima i citrusa – fantastično. Ljeti odgovara još i više jer dobiva na dodatnoj svježini.
Preporuka: u gin & tonic ne bi trebalo gurati previše začina, najbolje jedan do dva.

Gin & tonic

Murska dekla predala je uzorke na najveća svjetska natjecanja: IWSC i na London Spirits Competition. Rezultati oba natjecanja bit će objavljeni uskoro – za nekoliko tjedana.
Nestrpljivi smo vidjeti kako će suci svjetskih smotri ocijeniti novi gin Murska dekla. Mi ga ocjenjujemo najvišom ocjenom – izvrstan.

Također, smatramo kako bi naši bolji hoteli, restorani i barovi gin Murska dekla obavezno trebali uvrstiti u ponudu.

Gin
Murska dekla

Murska dekla London Dry Gin
web adresa
cijena (s PDV-om) 233 kn za 0.7 l – link na Shop
popis lokacija gdje kupiti ili kušati Mursku deklu

fotografije: Eat Out Zagreb