Kada nam netko spomene Francusku, odmah nam na pamet padne Pariz i Eiffelov toranj. I sjedenje na širokoj poljani ispred tornja… trava, dekica, grisine, nekoliko vrsta sireva, vino i nekoliko čaša. I ne treba vam apsolutno ništa više. Ok, imate li društvo to može biti bonus. Ali ta atmosfera, ta količina vedrih ljudi – to je baš život kao iz filma.
A kada se već spominju francuski sirevi, Eiffelov toranj i Pariz, jeste li gledali seriju Emily u Parizu? Želite li nešto lagano i simpatično, uz puno lijepih kutaka Pariza – naša najtoplija preporuka. No vratimo se na našu slasnu temu – a to su francuski sirevi.

Francuski sirevi
Eiffelov toranj

Francuski sirevi naša su strast, otkrivamo vam gdje ih možete nabaviti po odličnoj cijeni

Osam je kategorija sireva, kako ih klasificiraju u Francuskoj. Naše omiljene vrste sireva su Camembert, Brie, Roquefort i Le Bleu. Uz to volimo i kozji sir koji rado kombiniramo u raznim salatama.
Francuski sirevi su nam danas dostupni i bez putovanja u Francusku, za što se pobrinuo Lidl Hrvatska koji ima tematsku ponudu Okusa Francuske po Lidl cijeni.
A ako nešto volimo, uz tapase, to su fini francuski proizvodi – od sireva, kobasica, salama, raznih quiche varijanti, namaza, deserata i (ne zaboravimo) francuskih vina.

Što se tiče sireva u ponudi, odaberite ih za šarolike bruskete i razveselite ukućane. Naša varijanta sezala je uz kombiniranje raznih voćnih, povrtnih, ali i mesnih varijanti (biftek, kozice) sa sirevima. Kombinacija kiselkastog i slatkastog savršeno će se sljubiti s kremastim sirevima u francuskom tjednu.

bruskete i Francuski sirevi Lidl Hrvatska
bruskete – Francuski sirevi

Gotovo sve sireve s popisa u linku iznad možete poslužiti na dasci s narescima ili (za one koji ne jedu meso) kao kombinaciju sireva i voća/povrća.
Le Bleu, sir s plemenitom plijesni, preporučujemo kao kombinaciju uz zapečenu krušku prelivenu medom.
Brie de Meaux, punomasni meki sir, preporučujemo povrh artičoka u pećnici ili pak kao sastojak za karakterni cheesecake
Petits Chèvres Doux, svježe kolutiće kozjeg sira, već smo predložili uklopiti u beskonačni niz kombinacija salata (rikula, radič, sir, bobičasto voće, aceto balsamico, orašasti plodovi, …)
Uz jednu takvu složenu salatu izvrsno će, za kraj, doći čašica pića Calvados po odličnoj cijeni. Kompleksnih i egzotičnih aroma voća ovo piće će vas odvesti na fino putovanje…

Za kraj, predlažemo i recept za ukusnu vruću brusketu s francuskim sirom.

Francuski sirevi
Francuski sirevi – brusketa uz Brie, krušku i voćni džem/namaz

Namirnice nabavite u Lidlu u aktualnim Okusima Francuske
Sastojci: kruh po želji, 1 kruška, šaka pekan oraha, voćni namaz (birajte između onog od klementine i naranče ili od rabarbare), Brie sir 150g

Kruh narežite na šnite, Brie sir (ako već nije narezan) također narežite na šnite debljine 4 mm. Stavite sir na kruh i zapecite u pećnici 10 minuta na 180°C. Nakon toga izvadite bruskete iz pećnice, narežite tanko krušku pa posložite šnitice na već poluotopljen sir na kruhu Povrh stavite namaz (po žličicu na svaku brusketu). Vratite u pećnicu na još 5 minuta.

Okusi Francuske
Lidl Okusi Francuske od 20.2.2023.

Naš utržak je tu. Još jedan važan detalj: Kupite li 3 ili više proizvoda iz tjedna Francuske na njih ostvarujete dodatnih 15% popusta.
Glavnu riječ u našoj košarici vode francuski sirevi – i tu nema baš nikakvog iznenađenja. A koji je vaš odabir?

fotografije: Eat Out Zagreb (© Sva prava zadržana) , Pexels, Unsplash