Prigodno nazvan Grinč Marin, jedan od naših najboljih chefova Marin Medak ovaj petak, 16.11.2019. u Rougemarin cateringu održao je Advent radionicu za nas gastro novinare i kolege gastro blogere naziva „Kako je Marin ukrao Božić“

Advent u Zagrebu ove godine traje od 30.11.2019. do 7.1.2020. Krenule su i službene najave Turističke zajednice grada Zagreba. Doznajemo kako će na nekim lokacijama kućice krenuti s radom 2 dana ranije.

Evo zašto će Rougemarin ove godine imati vrhunska jela na Adventu

Ove godine Rougemarin, odnosno Grinč Marin, sudjeluje na 3 adventske lokacije, a svoju će ponudu prilagoditi i u lokalu BABA by Rougemarin. Lokacije su: u sklopu Fuliranja na Strossmayerovom trgu, Božićne bajke na Trgu bana Josipa Jelačića te Baš naš adventa na Platou Gradec.

Zašto Grinč Marin i Kako je Marin ukrao Božić? Ideja je da se gosti tijekom adventskog perioda toliko počaste i uživaju u hrani pred kućicama da na sam Božić budu na dijeti. Nasmijali su nas time.

Na radionici u petak s vrijednom gospođom Danicom iz pekare Rougemarina detaljno smo prošli pripremu peciva te sam razvoj recepta. Zadnjih nekoliko tjedana u Rougemarinu radilo se na receptu s pireom od pečene muškatne tikve za brioche peciva i za lizike.

Na pitanje Zašto ćemo i ove godine, kao i prijašnjih, stati pred neku od kućica Rougemarina odgovor je jednostavan: oni sve rade sami od početka do kraja, s odličnim sastojcima. Namirnice su domaće, vrhunske, sami rade kobasice, sami u smokeru pripremaju janjetinu i svinjetinu, sami rade peciva (batat i tikve su iz obiteljske proizvodnje samog chefa Marina Medaka), pripravljaju i vrhunski ukiseljeni kimchi, ali i coleslaw. U moru kućica na Adventu koje će gledati što više zaraditi kupivši gotove proizvode po što povoljnijoj cijeni nas zanimaju baš ovakvi projekti poput Rougemarinovog koji su vrhunski, maštoviti i ne kalkuliraju u kvaliteti. Takav put i filozofiju chefa Marina Medaka pozdravljamo!
Neminovno je da omasovljenjem ponude Adventa generalno naglo padne i kvaliteta, ali zato vas upozoravamo – raspitajte se o kvaliteti proizvoda koji se nude.

Okosnicu adventske ponude Grinč Marina čine tri proizvoda: MASNI, ČUPAVAC i O’ČAJ.

Masni – vučena janjetina (ili svinjetina)

Rougemarin Masni


Masni je sendvič u domaćem pecivu od muškatne tikve s vučenom janjetinom (ili svinjetinom), namazom od carskog mesa, ukiseljenim kimchijem i crvenim umakom, umočen u umak od cheddar sira.

Naše mišljenje: ovaj sendvič nešto je najbolje što smo do sad imali prilike probati na Adventu. Podsjetimo da smo bili posjetitelji Adventa od prvog dana prve godine, dakle skupili smo ponešto iskustva. Izuzetno bogat, sočan, ukusan…
Na radionici imali smo prilike posjetiti BBQ smoker u kojem se priprema vučena janjetina i svinjetina (planiraju imati obje opcije mesa u ponudi, mi smo ovaj put jeli ovaj od janjetine – izvanredan!).
Odjednom u smokeru Rougemarina može stati preko 125 kilograma mesa, tako da će se te dane Adventa dimiti na sve strane.
Nakon salamurenja, čitavo janje ide na dimljenje pa na sporo pečenje, nakon čega je spremno za lagano odvajanje mesa od kosti. Marin Medak je otkrio i neke trikove kako prepoznati da je meso zaista dimljeno u smokeru te koji su najbolji omjeri sastojaka u salamuri.
Cijena Masnog s janjetinom: 62 kune.

Čupavac

Rugemarin Čupavac

Čupavac je vrući desert inspiriran knedlom čije je tijesto od batata punjeno kokosom, čokoladom i lješnjacima, preliveno umakom od čokolade i posuto tostiranim kokosom.
Loptice tijesta pune se kremom od lješnjaka, kokosa i čokolade te se stavljaju u fermentacijsku komoru na dizanje. Nakon toga čupavac ide u parilicu na tridesetak minuta, preljeva se umakom od čokolade, posipa tostiranim kokosom i spreman je za posluživanje,

Naše mišljenje: pozamašna porcija, podatno ukusno tijesto od batata, fina vruća čokolada povrh, vrlo dobra kombinacija. Trebalo bi biti popularno, ako ne i popularnije od dosadašnjeg buma koji su pojavom postigle germknedle. Cijena: 35 kuna.

O’čaj ili očaravajući čaj

O’čaj ili očaravajući čaj je crni indijski čaj s mlijekom i kombinacijom začina (cimet, kardamom, zvjezdasti anis, đumbir, klinčići).
Na radionici ga je vrlo precizno pripremao Rougemarinov F&B manager Miroslav Siničković.
Naše mišljenje: Miris koji se na radionici proširio pri prženju začina u tavi ne možemo opisati riječima – ali recimo da smo se osjećali kao u raju. Ništa manje nismo doživjeli ni pri kušanju O’čaja: ta neopisiva divnoća plemenitih začina stopila se u finu kombinaciju indijskog čaja i mlijeka i učinila naš dan bogatijim, dalo nam puno energije – ovo je pravi odabir za hladne zimske dane vani.
Cijena: 15 kuna.

Šest vrsta kobasica

Osim navedena tri proizvoda Grinč Marin će u ponudi imati i 6 vrsta kobasica koje poslužuju u domaćim lizikama od muškatne tikve.

Naše mišljenje: Probali smo ih sve i jako smo zadovoljni, kako sastojcima tako i načinom serviranja – ove godine prilozi idu povrh, kobasice su duže od peciva, a peciva izvrsna, meka, mirisna i friška.
Teta Danica iz pekare Rougemarina spremna ih je ispeći kolikogod bude trebalo – na dnevnoj bazi radi se o četveroznamenkastoj brojci…

Marin Medak i Luka Džamarija okupljenima su prezentirali na koji način se radi zamjes za kobasice te kako degustirati isti prije samog punjenja crijeva. Uz naravno pojedine tips & tricks vezane za odabir mesa i crijeva, tostiranje i miješanje začina te na kraju dimljenje gotovih kobasica.

Sve kobasice dolaze uz pripadajući coleslaw, odnosno prilog te idu u lizike od pečene muškatne tikve.

Kobasice:
Uzmi dvi’ – par janjećih kobasica inspiriranih Dalmacijom
Rok & rock’n’roll – kobasica od svinjetine, čvaraka i prženog luka
Tele & šarena vrata – teleća hrenovka
Vruća talijanka – ljuta talijanska
Divljak – kobasica od vepra
Bombon – francuska kobasica
Cijena: 33 do 46 kuna

Artisan čokolade by Rougemarin

Za sam kraj imali smo prilike probati i nove artisanske čokolade u ponudi Rougemarina, koje će se moći kupiti i na kućicama za vrijeme Adventa.
Posebno nas se dojmila Fusion tamna čokolada (70%) kojom prevladava okus kardamoma i malaugeta papra. Ovakve čokolade nećete naći na policama trgovina robe široke potrošnje u nas.

Za nekoliko dana Rougemarin će predstaviti i pet vrsta kuhanih vina u suradnji s jednim od naših vodećih vinskih znalaca, Sašom Špirancem: Slatko-kiseli zagrljaj, Gusta graševina, Mirisni lončić, Vruća sangrija i Božićni nektar. Očekujemo da će i taj dio adventske ponude Rougemarina biti vrh ponude kuhanih vina koje ćete tih tjedana moći probati u Zagrebu.

fotografije: Bojan Haron Markičević