Krčma Gabreku do koje se laganim hodom lijepim parkom Vugrinščak za deset minuta došeta od centra grada Samobora jedan je od najstarijih restorana u našoj državi. Prije samog restorana, nad potokom Gradnom, nalazi se nedavno otvoreni most Gabrijela Medveda Gabreka – osnivača krčme.

Kuća u kojoj se nalazi krčma Gabreku spomenik je nulte kategorije, jer je sagrađena od kamena gradske kule iz 13. stoljeća koja je bila ulaz u Samobor i brana od Turaka.

Krčma Gabreku 1929 Vugrinščak

To rano popodne u utorak bio je sunčan dan, baš optimalan za cjelodnevnu proslavu koju je osmislila ekipa Gabreka predvođena Marijom (od milja Majom) Šintić, suprugom Mirkom Šintićem i njihovom kćeri Anamarijom. Simpatična obitelj Šintić nakon nekoliko generacija od 1929. i osnutka krčme od strane Gabreka Medveda i njegove Alojzije preuzela je vođenje Gabreka i drže taj posao na izuzetno visokoj razini. Izuzetno draga gospođa Marija je, čisto za informaciju, unuka Gabreka, po kojem restoran i nosi ime.

Gabreku - obitelj Šintić
Anamarija, Mirko i Marija Maja Šintić

Niste još upoznati s vrhunskom juhom od šumskih gljiva i pečenjima koja desetljećima poslužuju u Gabreku? Jedni ste od rijetkih. Molimo vas, ispravite to što prije… započnite od ovog članka, a nastavite odlaskom Gabreku

Krčma Gabeku 1929

Domaća jela i usluga

Barem dva, tri puta godišnje svratimo u Gabrek. Najčešće ležerno, privatno, udvoje, a nekad vodimo i cijelu obitelj (tu proslavljamo i neke od rođendana). Gabrek nam je već godinama lokacija koju prepoznajemo kao destinaciju na kojoj ćemo uživati u vrhunskim tradicionalnim jelima. Otkuda početi nabrajanje? Možda od izvrsne juhe od miješanih šumskih gljiva, preko pohanog mozga, pečene patke s mlincima, telećeg pečenja ili možda koljenice? Možda ipak, s obzirom da ulazimo u zimu, da spomenemo krvavice ili češnjovke?
A čvarke, brizle…?

Gabreku aperitiv

Tijek proslave 90 godina Gabreka

Ni ova proslava nije bila drugačija što se tiče izvrsne hrane. Od ranog popodneva do kasno u noć u Gabreku su svirali uglavnom lokalni glazbenici, od tamburaškog sastava Samoborci, preko izvođenja himne o Gabreku od strane ljupkim dama, a zapjevao je i Đani Stipaničev (rodom Dalmatinac, no zadnjih godina ponosni stanovnik Samobora). Bili su tu i mnogi drugi poznati gosti, ljudi koji su zadnjih desetljeća (baš poput nas) u Gabreku pronašli svoju gastro oazu.
Ne odmažu gostima ni domaćini u tome, dapače. Oni, kako nam se čini, svoje vjerne goste iskreno smatraju svojim prijateljima.

Pri ulasku ekipa Gabreka pripremila je kutak za aperitive i pjenušce – od Šemberovih Bruta i Rosea, preko ukusnog lokalnog bermeta Philipecz i Franceković rakija… a nakon toga, pri jelu – pili smo i odličan Šemberov Pinot Crni 2016, izbalansiranih voćnih nota uz osjet vanilije i klinčića, nježnih tanina. Ovo vino nama omiljenog plešivičkog kraja upravo je savršen izbor uz pečenja poput teletine, patke i jela od gljiva – kojima je obilovalo ovo slavlje.

Iako smo uživali, kao i inače u Gabreku, u odličnoj usluzi i vrhunskoj tradicionalnoj hrani, došlo je vrijeme da pohitamo dalje – čekao nas je event najave Chefs’ Table 2020 u Šibeniku.
Pred odlazak smo isprobali roladu i orahnjaču. Rolada je bila jedna od najmekših koje smo u životu probali, a orahnjača ukusna, mirisna, podatna, s fino mljevenim orasima i pedantno narezana – za ocjenu odličan.
Makovnjaču nismo probali iz jednostavnog razloga… jer nismo mogli.

Čestitamo slavljenicima na devedesetom (!) rođendanu i želimo im još puno rođendana. A to, s obzirom na način rada i jela koja svakodnevno vrijedno iznose pred goste, neće biti znanstvena fantastika.
Netko će jednom napisati – danas, kada Gabrek slavi svoj 200. rođendan, evo linka Eat Out Zagreb portala na njihov davni 90. rođendan.
Sretno samoborskom Gabreku!