Započinjemo pisati ovaj članak tik prije blagdanskih tjedana i uživamo na samu pomisao što nas sve čeka na bogatom stolu. Hrana i običaji u Hrvatskoj razlikuju se i od mjesta do mjesta, a kamoli od regije do regije. Zamislite tek što se sve nađe na blagdanskom stolu u svijetu…

U ovom članku donosimo nekoliko favorita vezano uz blagdanske specijalitete, naša iskustva s putovanja te donosimo kakvi su bili običaji u prošlosti.

Evo kako su hrana i običaji vezani uz blagdane doživjeli promjene kroz prošlost

Iako se iz godine u godinu približavamo svjetskim trendovima kada je hrana u pitanju, hrana i običaji blagdanskih tjedana – pogotovo oko Božića – u Hrvatskoj su i dalje čvrsto vezani uz tradiciju.
U našoj zemlji su običaji kićenja božićnog drvca počeli tek krajem 19. stoljeća. Sa sjeverozapadnog dijela Hrvatske su se, po uzoru na Njemačku, proširila na cijelu zemlju.
Zanimljivo je napomenuti da su se prva drvca kitila pravim svijećama te ukrašavala pravim jabukama, kao i pofarbanim orasima, dok su se ukrasni lanci radili od papira. Na vrhu božićnog drvca nekoć nije stajao ukras u obliku anđela ili zvjezdice, nego pravi luk – koji bi onda klijanjem nagovijestio kakva će biti iduća godina.
Djeca su tradicionalno kitila božićno drvce, a darovi su tada uglavnom bili skromni, na primjer igračke od drveta. Darove nije donosio Djed Božićnjak ili Djed Mraz, nego Sveti Nikola. Tijekom godina su i običaji krenuli prema suvremenijem i globalnom smjeru, ali što se tiče hrane – tu smo ponosno tradicionalni, uz lokalne specijalitete.

Zagreb, središnja i sjeverozapadna Hrvatska

U nama najbližoj regiji za Badnjak je na blagdanskom stolu riba – morska i slatkovodna, dok su za Božić i nakon njega specijaliteti koji se nalaze na stolu nezaobilazna pečena purica (uglavnom s mlincima), ali i odojak, patka i pečeni picek. Osim mlinaca za prilog najčešće jedemo pečene krumpire, francusku salatu, krumpir salatu, grah salatu i kupus salatu. Oko dočeka nove godine priprema se i sarma.

Hrana i običaji
Pečena purica

Dalmacija

U Dalmaciji – riba. Iako uvozni proizvod, bakalar je centar trpeze blagdanskih dana. Uglavnom se priprema na bijelo – uz krumpir, začine i vino.
Od narezaka prednjači dalmatinski pršut uz odležani sir.
Pašticada, govedina u bogatom umaku, česta je zvijezda blagdanskih stolova Dalmacije. Peče se i purica, a od deserata mandulat od sušenog voća ili pak mirisne vruće fritule.

Bakalar Dalmacija Lidl Hrvatska
Bakalar na bijelo

Lika

U Lici su prioriteti jasni i u skladu s prirodnim bogatstvom. A tu se svakako ističe lički krumpir i janjetina. Ličke pole (police) se rade samostalno ili u kombinaciji s janjetinom pečenom na više načina.

Hrana i običaji
Police od ličkog krumpira

Istra

U Istri dominiraju ukusna maneštra (posna bez ili mesna sa suhim mesom) i istarska supa od vina, kruha i šećera. No, bez brige, nađu se u Istri i njihove domaće tjestenine koje smo, kao i maneštru, jeli u raznim mjestima – recimo u predivnom Žminju. Naresci – od kobasica, salamina, istarskog sira itd. su dio svakog dobrog uvoda u bogati blagdanski stol.

Hrana i običaji
Maneštra na način Agroturizma Familije Ferlin Žminj

Kada se radi o hrani koja se nalazi na blagdanskom stolu u svijetu, padaju nam na pamet ovi specijaliteti:

Švedska

Za zadnjeg božićnog posjeta Švedskoj jeli smo jako ukusne kobasice i kuhanu šunku, a posebno nam se u sjećanje urezalo jelo Jonssons frestelse (Johanossovo iskušenje) musaka od, pazite sad, krumpira i slanih inćuna. Jela od bakalara su također i tamo na vrhu popisa blagdanskih jela, kao i jela od lososa i haringe.

Hrana i običaji
Jonssons frestelse – musaka od inćuna

Španjolska

Valjda smo svi već čuli, neki nasreću i kušali, o španjolskom pršutu. Jamón ibérico svjetski je specijalitet koji je prisutan na svakoj svečanoj trpezi i tako će biti i zadnjih tjedana u godini. Ribe i školjke prate pršut, a od desertata navodimo nacionalne churrose i turron.
Ipak, za ovaj put prisjećamo se torte Roscon de reyes u obliku kraljevske krune koja se pravi na Tri kralja, Španjolcima izuzetno bitan blagdan kada se gastronomski izuzetno razigraju. Tijesto je poput panettonea uz kremu i suho voće. Često se ukrašava i šarenim žele bombonima.

Torta kraljeva Božić Španjolska Eat Out Zagreb
Roscon de reyes

Deluxe ponuda namirnica za blagdanske tjedne

Štogod pripremali za svečani stol, namirnice moraju biti kvalitetne i vrhunske i sve mora blistati. Trenutno najveću Deluxe ponudu našli smo u trgovini Lidl koja već od početka studenog redovito širi svoju predblagdansku Deluxe ponudu. Ovih dana smo se opskrbili, ali ne možemo obećati da će nam ovo izdržati do iza Božića. Srećom, Lidl nam nije daleko – a i da je, potegnuli bismo opet do njega po potrebi.

Lidl Deluxe ponuda
LIDL Deluxe ponuda

Ovako ćemo uz ovčji i kozji tvrdi sir, kao i uz istarski salamin, dalmatinski pršut, namaz od lososa, džem od mandarine, namaz od smokve, lješnjak prutiće i još niz proizvoda jako sretni dočekati blagdane pred nama. Lidl i dalje ostaje povoljan i, važno, uz istu cijenu u svim trgovinama.

Sadržaj je kreiran u suradnji s tvrtkom Lidl Hrvatska
fotografije: Eat Out Zagreb, AbelAndCole, Cocina Facil