Još malo u šoku pišemo ovaj članak. Mogli smo očekivati sve, ali da će Baschiera, pizzerija koja je drmala devedesetih, ponovno otvoriti 2022. – e to nismo očekivali.

Znate kako smo nedavno bili u Napulju i isprobali ponajbolje pizze i da, imali smo različita iskustva – i pozitivna i vrlo negativna.

Pizzeria Baschiera je ovih dana ponovno otvorila na istoj adresi gdje su i počeli. Siget, Trg Senjskih uskoka 7 adresa je na kojoj su otvorili prvu pizzeriju. Kasnije su otvorili još dvije, da bi u nekom trenu potpuno zatvorili.
Potpuno? Očito ne. Sada u potpuno obnovljenom prostoru kreću u novu priču i čini se da su spremni. Ovaj lokal preuređenjem izgleda prostrano, ima 130-ak sjedećih mjesta. Ugodan i lijep interijer ima izuzetno udobne stolce, a na zidovima se ističe retro opeka.

Baschiera
Baschiera Siget

Ljubazni mladić koji nas je posluživao rekao nam je da je obitelj Baschiera ponovno otvorila na istom mjestu te da su sami obnavljali prostor – razbili pregradne zidove i tako ga učinili prostranijim itd.
Ali kada smo pitali mladića zna li da su ovdje posluživali i pizzu s konjetinom – e to nije znao. Nismo sigurni možemo li mu zamjeriti, jer ne znamo je li 90-ih imao više od 5 godina. Nakon konzultacija za šankom, vratio se s informacijom kako će tu pizzu imati sezonski zbog nabave mesa.

Pustimo prošlost i budućnost. Vratimo se na sadašnjost. Ovu nedjeljnu večer u pizzeriji je bilo svega nekoliko ljudi, što govori da mnogi i ne znaju da su reotvorili. Priznajemo da smo vijest saznali na njihovoj Facebook stranici i čim smo našli vremena skočili smo tamo.

Na jelovniku vidimo hladna predjela – kako piše vrhunski miljevački pršut i livanjski sir (ok, provjerit ćemo, zvuči pomalo nestvarno), petnaestak tjestenina, četiri rižota, lasagne te četrnaest pizza.

Pizze su, kaže djelatnik, po staroj recepturi. No brašno je Zero Zero, modernija opcija koja pizze čini lakšima za probavu pa je izjava o staroj recepturi pomalo poljuljana. Ok, naručili smo Ungarese s podlogom pelata, kuhanom šunkom, seljačkim špekom, mozzarellom Fior di latte, feferonima i jajem povrh.
Nismo bili raspoloženi za veliku zaljućenost pizze pa smo zamolili da stave tek jedan feferon.

Baschiera
Ungarese pizza 64 kune – Baschiera

I zaista, ubrzo nam je stigla ogromna vruća pizza s jednim feferonom koji se na koncu pokazao tek lagano pikantnim. S tim feferonima nikad ne znaš…

Tijesto je prilično tanko i ne možemo reći da nam to smeta. Ugodno je hrskavo, mozzarella je korektna, a špek ukusan i lijepo dimljen. Kuhana šunka je korektna. Ako je suditi po ovoj pizzi, sastojci – od tijesta nadalje – su bolji nego prije.
Ovo je jedna prilično ugodna opcija old school kvartovske pizze.

Sigurno smo da će biti i (rijetkih) medija koji će jedva dočekati dati im izrazito negativne ocjene, no upitno je hoće li uporište naći u realnom stanju ili će to biti neki drugi razlog.

Pizze koštaju od 52 do 75 kuna, naša Ungarese je 64 kune, tjestenine su od 48 do 71 kune. Nude pet različitih piva (od točenih Heineken), po četiri vrste bijelih i crnih vina na čaše, ali nude i Muškat na čašu te Piena pjenušac na čašu – ovo zadnje pozdravljamo, ostalo je ha… bazno, može i bolje.

Pizzaiolo Siget
Pizzaiolo Baschiera

Pri izlasku smo u sekundi fotografirali i iskusnog pizzaiola Baschiera pizzerije. Upitali smo ga za kapacitet peći (lijevo od njega) – odgovorio nam je da se na dvije razine u istom vrijeme u ovoj peći na struju može peći po 6 pizza. Dakle u totalu 12. Nije loše znati, stigne li nogometna momčad (s trenerom) u pizzeriju. Šalu na stranu, u kvartovskoj atmosferi pune pizzerije ovaj kapacitet može biti presudni faktor za glatko funkcioniranje posla i bržu izmjenu gostiju. To je u konačnici, uz cijene i kvalitetu pizze, ključno za opstanak posla.
Hoće li publika doći i vraćati se u Baschiera pizzeriju kao nekoć? Za sad, čini se, još nisu upoznati niti da su ovi reotvorili. Nakon našeg članka, sigurni smo, nekoliko tisuća njih krenut će put Sigeta. Na prvu, rekli bismo, neće biti razočarani.

Baschiera
Baschiera Siget 20.11.2022.

fotografije: Eat Out Zagreb
© Sva prava zadržana

Review overview

PIZZA7
USLUGA7
ATMOSFERA7
ČISTOĆA9

Summary

7.5