Vrlo friško otvoren Institut za burgere by Mate Janković u Ozaljskoj 12 na Trešnjevci ovih dana je vrlo posjećeno mjesto. Nemojte uzeti u obzir našu naslovnu fotografiju – valjda se slučajno poklopilo da je prostor pred šankom za narudžbe taj tren bio prazan.
Stolovi su, pogotovo vikendom, gotovo stalno popunjeni. Ok, nema ih puno – svega 5-6 visokih stolova unutra i 3, 4 na vanjskoj terasi, ali neupitno vlada veliki interes.
S obzirom na to da je chef Mate Janković medijski izuzetno praćen, interes je razumljiv. Tu praćenost je, treba biti iskren, zaslužio.

Institut za burgere lijepo je uređen, točnije oslikan je vrlo moderno. Šteta je što taj vizualni moment ne prati i takva glazba pa je atmosfera unutra prilično dosadnjikava. Djelatnice su se, iako ljubazne, uklopile u tu polupospanu atmosferu.

Institut za burgere
Institut za burgere by Mate Janković

Institut za burgere – pomalo pretencioznog imena – trenutno nudi sedam burgera i pet pomfrita od krumpira ili batata (pardon, imaju i Vege Fries). Burgeri koštaju od 53 do 69 kuna, veličina pljeskavice je 150g. Informaciju o količini mesa dobili smo uz pomoć djelatnice, koja je to morala provjeriti u kuhinji. Informacija nije podijeljena u jelovniku.
Krumpirasti dodaci koštaju od 19 do 29 kuna.

Institut za burgere by Mate Janković ujedno je bolji i lošiji od ostalih

Da, bolji i lošiji od ostalih ujedno.
Kada bismo sudili samo po mesu koje je izvrsno pečeno, uz izraženu slasnu nazočnost Maillardove reakcije, pogotovo izražene u njihovom Smash burgeru (jeli smo onaj koji nosi ime Onion Cheese – lijevo na fotografiji ispod).

Institut za burgere
Institut za burgere – Onion Cheese 59 kn i Pepper 57 kn

Meso je tanje, jako dobro mljeveno i očito od odličnog mesa. Smash Onion Cheese ima “obično” pecivo koje je vizualno neugledno, no na okus je dobro – meko i podatno. Osim junetine ima džem od luka i pancete, prženi luk, topljeni sir, jalapeno papričice koje se ne osjete i umak Honey Mustard.

Desno na fotografiji iznad je Pepper u brioche ukusnom pecivu. Uz junetinu ima rikulu, relish paprike, fora moment ukiseljenog komorača, tostirane sjemenke u blijedim tragovima, cheddar i spicy majonezu.

Smash Burger Mate Janković Onion Cheese
smash burger Onion Cheese – Institut za burgere

Moment koji je problematičan kod ovih burgera je količina. Nakon što smo pojeli po burger mogli smo jesti još barem toliko. A to nije dobra vijest.
Prije svega jer nam apetit nije nešto velik i nismo ljudi koji se furaju na količinu. Kada pojedemo burger i još smo gladni, definitivno znači da je ono što smo pojeli omaleno. Drugo, tamo uopće nismo došli gladni, jeli smo nekoliko sati prije toga.
Da citiramo jedan od komentara s Instagram objave burgerskog instituta, koja opisuje drugu fotografiju u objavi: “Ili su ruke velike ili je burger mini”.
S obzirom na to da se ovaj lokal samoopisuje uz hashtag #doktorizaburgere moguće je da zapravo žele da ostanemo zdravi i zato nude vrlo umjerenu količinu (peciva, mesa, svega). Kakogod, doktorica Sanja Musić Milanović će biti sretna. Ona je onomad, sjetimo se, zagovarala tanje šnite kruha u sendvičima.

Nakon što nam je trebalo još hrane, naručili smo još jedan burger koji smo podijelili. To je minimum koji odraslog čovjeka zasiti da nakon sat i pol ne mora ponovno jesti. Pitamo se, trebamo li tamo uvijek naručiti po jedan i pol do dva burgera po osobi, dok jedan burger košta prosječnih 60 kuna, koliko nam treba novca za taj neobavezni posjet uličnoj hrani? Po 120 kuna bez pića i bez namirnice? Očito.
Kada smo nedavno jeli ponajbolji burger u regiji, Pop’s burger – spomenuli smo ga u našem putopisu iz Ljubljane, koštao je 11.90€. Meso je mase 200g i najeli smo se od njega. U ovom zagrebačkom s mesom od 150g trebaju nam dva za najesti se, dakle to će nas koštati 16€.
Oh…

fotografije: Eat Out Zagreb
© Sva prava zadržana

Review overview

BURGERI8.5
USLUGA7.5
ATMOSFERA6.5
ČISTOĆA7.5

Summary

7.5