fotografije: Eat Out Zagreb

Želite li prijateljima pripremiti brz, ali nesvakidašnji piknik u prirodi? Budite originalni, priuštite im i degustaciju esktra djevičanskih maslinovih ulja i vrhunska vina iz Istre

Iako jesen kuca na vrata, temperature još variraju do vrlo toplih, još ima sunca vani… a svaki slobodan dan želimo iskoristiti za uživanje u prirodi.

Prijateljima s kojima smo dogovorili druženje predložili smo mini piknik u prirodi i rekli kako ćemo im pripremiti hranu i vino, a oni su ovaj put bili ‘naši gosti’. Zvuči kao dječja igra, ali smislili smo plan po našoj mjeri: uz hranu ponijet ćemo ekstra djevičanska maslinova ulja Laković iz Vižinade u Istri koja smo prvi put probali (i oduševili se!) na jednom festivalu hrane i vina u zagrebačkoj Mimari i napraviti malu degustaciju ulja uz riblja jela, a sparit ćemo sve s vrhunskim vinima koja volimo – ona obitelji Pilato koja također živi u Vižinadi. Odlučili smo da nam to pitomo istarsko mjesto bude tema piknika.

Laković maslinova ulja

Obitelj Laković, koju predvode simpatični Mario i sinovi Alen i Loris, vrijedno je radila kako bi zadnjih 15 godina izašli s ovim odličnim proizvodom, po novom odijevenim u vrlo lijepo dizajnirane boce i etikete. Degustaciju smo proveli u dva dijela – prvi dio uz kockice kruha u malim tanjurićima uz maslinovo ulje i nakon toga sparivanje ulja uz vina i jela koja smo doma pripremili nekoliko minuta ranije.

Osim dva ulja koja vidite na fotografiji iznad, na ostalim fotografijama vidjet ćete još dva. Četiri izvrsna maslinova ulja:
Bianchera – ulje autohtone sorte maslina, istarske bjelice, izuzetno svježeg mirisa, divno i harmonično. Njega smo prelili preko zapečenog camembert sira premazanog domaćim džemom od smokvi.
Premium Selection
– ograničena serija ovog vrhunca iz palete Laković ulja sjedinjenje je autohtonih istarskih sorti bianchere, buže i rosinjole, uz ručno brane plodove. Zlatno-žute boje, divno se složilo s paštetom od tune i inćuna, kao i preliveno preko Jakobovih kapica zapečenih u smjesi sitno narezanog češnjaka, lista peršina, kapljici, dvije vina i malo mrvica.
Frantoio – od istoimene sorte maslina ovo ulje je fine pikantnosti, okusa po voću i bademima… sparili smo ga s pečenim smokvama posutim kockicama badema, kao i uz sir. Dodatna preporuka- uz biftek.
Leccino – jedna od najrasprostranjenijih sorti na našem području originalno je talijanska sorta. Zelenkaste boje, Leccino je blago gorkasto i podsjeća na pokošenu travu. Njega smo u iznimno malim količinama nakapali na svježe kamenice uz dodir limuna.

Vina Pilato

Vina obitelji Eliđa Pilata s dugom tradicijom smo spominjali barem dva, tri puta zadnjih godina, najviše vezano uz njihovu izvrsnu nagrađivanu Sur Lie Malvaziju.

Uz ovu piknik kombinaciju odlučili smo se za Sauvignon bijeli koji je bio pun pogodak uz riblje specijalitete, ali i sireve. Njegova ravnoteža kiselina i divnih egzotičnih aroma agruma i ananasa mnogim jelima daju mogućnost da još više zablistaju.


Ali ipak, šećer za kraj! Pilato vina uz dosadašnje etikete imaju i jednu novu – Rosé Terosa (od terana). To vino nam je bio apsolutan hit. Lagano, izuzetno plemenite boje u čaši kakva se rijetko viđa, odlično uravnoteženo i bez pretjerivanja – ovo vino (s obzirom na cijenu oko 50 kuna) je doživjelo ovacije od svih piknik kušača.
Dobro se slaže i s predjelima, kao i s voćem i desertima.

Za piknik smo koristili najbolje sastojke koje smo našli u ribarnicama tog jutra, smokve s tržnice koje su stigle iz okolice Zadra, dobro rashlađena vina koja se slažu s jelima koja smo pripremili na brzinu i na kraju, ali vrlo bitno – jedna od najboljih ekstra djevičanskih maslinovih ulja u Hrvatskoj – ulja Laković.
Prijatelji su mislili da ih čekaju sendviči i neki blagi sokić. Ne moramo ni reći da su se prilično iznenadili kad su usred prirode vidjeli naš prijenosni postavljeni stol, koji autom prebacimo bez problema.