fotografije: Eat Out Zagreb

Tijesto i sastojci

Na samom Trgu bana Jelačića, u Ilici broj 1, između Gajeve i nebodera, prije nekoliko tjedana smjestio se otvoreni prostor u kojem poslužuju pizza cut – rezane komade pizze. Nisu to uobičajeni pizza cut komadi gotovo ni po čemu.
Ni po obliku (pizza nije okrugla, nego četvrtasta – Scrocchiarella – pizza romana) ni po sastojcima – jer na pizza cut uratcima u nas baš i nismo viđali kvalitetnije sastojke poput pesta, tartufate, sireve stracciatella di bufala, mozzarella di bufala, pristojne pancete, kao i lijepe količine povrća – pogotovo na vegetarijanskoj pizzi.

Opcija tijesta sa i bez glutena

Tijesto fermentira do 72h, hrskavo je i rupičasto, ukusno… a postoji i opcija bezglutenskog tijesta kojega rade od crne riže, nama jednako ukusno kao i ‘obično’.
Dakle vi koji slabo podnosite gluten – slobodno ih pitajte mogu li vam napraviti bezglutensku, imaju li taj tren to tijesto sigurno će vam izaći u susret. Moramo dodati da tamo rade jako ljubazni djelatnici, svi odreda. Ovaj put bismo izdvojili one koji su nam oba puta bili najbolji: Josipu koja nam je ovih dana postala najdraža djelatnica u centru, kao i Slađana – čovjeka koji tehnicira pizzama – okreće ih u vrućoj peći i to radi vrlo spretno.
Ne vjerujete li nama da su vruće, vjerujte fotkama za koje smo stali vrlo blizu užarene električne peći.
Da, tamo komadi pizze koštaju 17 kuna, a ne 10 kao u susjednom lokalu, ali budimo realni – čini nam se da su sastojci bolji 10 puta, a okus bolji barem 10 puta.
S druge strane, ukusi se razlikuju. Zato i pozivamo da probate sami (ako već i niste).

U Pelate smo svratili već tri puta i nakon što je jedan kolega pobjedonosno ustvrdio u kasnim satima: ‘Pa ovo je pizza cut i za one koji su pijani i one koji su trijezni, a ne kao ovi drugi pizza cutovi, oni su samo za… znate koje’ , a mi se dobro nasmijali – shvatili smo da je čovjek ustvari u pravu.
Iza toga smo odlučili napisati i ovaj članak, kako bismo vama koji još niste probali ovu pizzu preporučili da skočite do Trga, ukoliko ste u blizini.
Unatoč tome što je djelatnicima tamo stvarno vruće uz peć, kaže Josipa s početka članka – Meni je dobro! Stvarno. Dobro mi je!
Kasnije smo komentirali to u našoj ekipi – blago vlasnicima s ovakvim djelatnicima. Stvarno je zaslužila nagradu.

Od nekoliko pizza koje smo probali, najviše nam se svidjela ona s pancetom i maslinama, zatim s parma pršutom i rukolom, ali i vegetarijanska.
Ovaj lokal je u nas vratio vjeru da tih početnih pedesetak metara Ilice ne moramo obilaziti u najširem luku, kao do sad.

A imamo i dojavu: nekoliko minuta (!) prije kraja radnog vremena (što je od nedjelje do četvrtka oko 1 sat iza ponoći, a u petak i subotu oko 3 sata ujutro) one pizze koje im ostanu nude 1+1 (jedna se plati, druga dobije gratis). Što ne znači da će ostati do 5 ujutro peći nove pizze, nego kako ne bi morali baciti friške pizze nakon što zaključaju, do tad ispečene preostale pizze idu u 1+1 akciju. Uskladite satove!