fotografije: Eat Out Zagreb

Poznavatelje prilika u Zagrebu spomen kvarta Zapruđa nekako olako navede na ne baš lijepe epitete, uglavnom vezano uz ‘ljepotu’ tamošnjih zgrada – Limenki, koje prkose vremenu već gotovo 60 godina. Arhitekt koji ih je osmislio, Bogdan Budimirov, majstor montažnih sustava i industrijskog dizajna, preminuo je prije nekoliko tjedana. Za nas Zapruđe je jedan od kvartova uz Bundek, dio Zagreba gdje žive normalni i radišni ljudi.

S obzirom na to da smo zadnjih mjeseci često u Novom Zagrebu, možemo reći kako smo prilično upoznati s njegovim gastro životom – i većim dijelom možemo reći: upoznali smo ga nažalost. Tek nekoliko lokacija mogu se pohvaliti da iskaču iz sivila gastro ponude, no vjerujemo kako će se idućih godina to popraviti. Ne očekujemo čuda, ali s obzirom na trenutno stanje rast je neminovan. Da, toliko je loše.
Chevo’s bar grill u Adamičevoj ulici jedno je od tih nekoliko mjesta koja se ističu pozitivno. 

Priznajemo, iznenadilo nas je…

Naoko neatraktivan dio Adamičeve ulice (tvrdo ‘č’, op.a.), okružen nizom autoservisa i kemijskom čistionicom, vlasnici Chevo’sa uljepšali su ugodnom i prostranom terasom kojom dominira drvo, a u produžetku se nalazi i uređeno dječje igralište, što roditeljima znatno olakšava odlazak u restoran. Priznajemo da nam je terasa bila pozitivno iznenađenje. Hlađena je ventilatorima i zapravo predstavlja veći dio restorana. Zimi je, pak, grijana. 

Naručili smo samo mazalice i ćevape – bilo je izuzetno sparno, pred kišu – takvo vrijeme je valjda zadnjih tjedana konstanta, ustvrdili smo si kao Jeremija i Grunf iz Alan Forda.

Čini nam se da su svi djelatnici – ispravak: većinom djelatnice koje su taj tren radile, posao obavljale vrlo dobro – stvarno nemamo niti najmanju zamjerku. 

 Hrana je stigla relativno brzo, roštilj na drveni ugljen se osjeti na prvi zagriz, a ćevapi dobivaju vrlo dobru do odličnu ocjenu. Meso se osjeti pod zubima, nije presitno samljeveno u neprepoznatljivu smjesu, nego je to pravo kvalitetno meso. 

Mazalice također imaju meso slične kvalitete; Nama je nasušno falilo mljevene ljute paprike u mesnoj smjesi blagog okusa pa smo si pomogli ljutim umacima koje imaju u lokalu, iako oni osim ljutog daju i kiselkast tek. 

Ono što nas se nije dojmilo je ajvar koji je bio tek jestiv. Ne očekujemo da neko nakuhava tone ajvara za restoran, ali danas stvarno ima i vrlo dobrih kupovnih ajvara. Preporučujemo tu nekakav pozitivan pomak.

Pomak u prilogu kojeg smo naručili (ne znamo za ostale, jer smo se zadržali ovaj put tek na ajvaru) očekujemo i iz jednog drugog razloga, a to je da su roštilj u Chevo’su stvarno doveli na jednu natprosječnu razinu – i tu ne mislimo samo na ovo što smo mi jeli tog sparnog popodneva – ambiciozni vlasnici ovog lokala su prije nekoliko tjedana nabavili i smoker u kojem dime rebarca i burger, ali ni to nije sve.
Kada smo rekli da ovo nije prosječno mjesto ni po čemu, to smo i mislili. Nabavili su i komoru za odležavanje mesa, koja ponosno stoji puna sadržaja kod šanka pri ulazu na terasu. Mesu nabavljaju u suradnji s udrugom domaćih uzgajivača junadi Baby Beef. Mesni eksponati izgleda izuzetno dobro. 

Ono što smo u raspravi s poznanicima zaključili – točnije poznanici su zaključili, mi smo mudro šutjeli – cijene odrezaka su štogod preskupe – kreću se od 60 do 75 kuna za 100 g mesa. Rekli su nam – Znate, u Zapruđu… na što smo rekli da se napola slažemo, napola ne.

Naše mišljenje je da to prvoklasno meso, ako je izvrsne kvalitete i jednako tako pripremljeno, mora imati svoju pristojnu (a nekima i nepristojnu) cijenu. Ovog trena još ne znamo je li izvedba izvrsna, ali idućih mjeseci bismo se mogli u to uvjeriti. 

Još jedan dodatak vezan uz vinsku kartu – u zatvorenom dijelu lokala u vitrinama za vina vidjeli smo preko nekoliko ozbiljnih etiketa, nešto što bismo očekivali u roštiljarnici samo u snu – izuzetni Rožanićev teran Istrijan 2008., kao i Kozlovićev teran, nekoliko uspješnica Ivančić Griffina, poput Dark Side crnog pjenušca sorte portugizac, Ritošin Cabernet Sauvignon, Saint Hillsovu Malu nevinu itd. 

Nismo uspjeli pronaći vinsku kartu na web stranici Chevo’sa, ali ovako odokativno možemo reći – iznenađujuća je. No ono što jesmo pronašli je osrednja lista piva (može to i bolje) i lista gableca – od 30 do 40 kuna, što je dodatni plus za stalne goste. 

I sad nam nakon svega recite – joj, gdje baš u Zapruđu? Evo gdje, u vrlo dobro uređenom lokalu, koji očito želi dignuti letvicu, koji želi ugoditi gostima. Takva mjesta ljudi vole i rado posjećuju. Sretno im u daljnjem razvoju… pratit ćemo ga. 

CHEVO’S  GRILL
Adamičeva ul. 1 Zagreb
Tel. 01 3381 746
Radno vrijeme: svaki dan od 7 do 23 h osim nedjeljom (od 8 do 23 h)

PLAĆANJE: kartice ili gotovina 

Review overview

HRANA7
USLUGA8
ATMOSFERA8

Summary

7.7