Jutros smo bili prvi gosti slastičarnice Orijent u zagrebačkoj Maksimirskoj ulici, sekundu po reotvorenju nakon obnove prostora o kojoj smo vas obavijestili na našem Instagramu. Imaju velike planove za blisku budućnost. Pročitajte prvi gastro osvrt o tome

Novi zamah legendarnog Orijenta uz više svjetla

Ulazimo u slastičarnicu u gotovo punom Eat Out Zagreb sastavu. Neki od nas su gosti Orijenta već 30 godina, od malih nogu. Ova slastičarnica je svoj rad započela davne 1936. i do danas predstavlja sam vrh u našoj slastičarskoj ponudi.
Ručna proizvodnja svih proizvoda od početka do finiša njihov je forte i nešto što se osjeti kao neupitna dodatna kvaliteta, ali i izazov vezan uz vremenske i financijske okvire proizvodnje.
Po riječima simpatičnog g. Damira Domjanovića pod čijim vodstvom kreće novo vrijeme lokala, Orijent ne misli raditi ustupke nauštrb kvalitete. I dalje se očekuju vrhunski sastojci, stare recepture i nešto sezonskih noviteta – kako je to Orijent imao i do sada.

Pri ulasku isti tren primjećujemo kako je interijer ostao prilično jednak, uz znatan dodatak svjetlosti kako bijelom bojom stropa, novim osvjetljenjem, tako i zlatnim nijansama stolaca i gornjih ukrasnih lajsni na zidu. To nam se jako svidjelo. U ovom pofriškavanju uvelike je pomogla dizajnerica interijera Lila Jurić.

Autor izvornog interijera je istaknuti arhitekt Nenad Fabijanić, koji je 1987. godine realizirao ovu originalnu kombinaciju mramora iz Italije i kamena iz Brazila. Taj prostor danas je relikt vremena i bez obzira što nema onih koji su ravnodušni prema njemu (ili ga vole, ili ga ne vole) taj prostor je svjedok vremena, svojevrsni mini muzej, a kamen je ostao izuzetno očuvan, što je nevjerojatno.
Unošenjem veće količine svjetla novo vodstvo slastičarnice je učinilo ovaj omanji prostor naoko većim i ugodnijim.

Uskoro otvorenje Orijenta u strogom centru Zagreba!

Gotovo nevjerojatna vijest za sve ljubitelje izvanrednog sladoleda i kolača Orijenta je da vrlo uskoro otvaraju u samom centru grada, vrlo blizu Trga bana Jelačića – što je odlično za sve one kojima je Maksimirska ulica u kojoj su od otvorenja predaleko za posjet na dnevnoj bazi.

Dakle, u Orijentu se promijenilo sve, a ujedno se nije promijenilo ništa.
Sve, u smislu da Orijent ima novog vlasnika, Mladena Sučevića – i ništa, u smislu da sve ostaje u obitelji (budući je Mladen brat dosadašnjeg vlasnika Ivana Sučevića), kao i da dosadašnje majstorice Ildeza Tahiri Martelanc i Šeherezada Sučević uz supruga Ivana Sučevića i dalje (iako su ih u nekim medijima smjestili u mirovinu) rade u proizvodnji Orijenta. Vrijedno, s voljom i jednako maštovito kao kada su preuzimali ovaj prostor od roditelja te 1987. godine.
Sve, u smislu da se Orijent širi, da je ambiciozniji, da ušminkava prostor, da se više otvara publici (kako dosadašnjoj, tako i mlađoj koja tek dolazi) i ništa – jer recepture ostaju iste – što je super vijest s obzirom na kvalitetu i prirodne sastojke i kreme kakve možete probati samo u Orijentu.

Sladoled u Orijentu – ono najbolje što imamo u Zagrebu

A što reći o njihovom sladoledu? O njemu su već spjevani mnogi hvalospjevi koje nećemo ponavljati, samo ćemo reći kako po nama i dalje apsolutni vrh zagrebačke slastičarske ponude.
Od sastojaka, neuobičajenih maštovitih kombinacija, preko izvanrednih krema i ogromne količine voća koju koriste u sladoledima – sve su to razlozi koji ih svrstavaju ne samo u vrh ponude, nego na sam vrh – i to pomalo usamljeno.

Uskoro planiraju i postavljanje terasa u lokalima (sadašnjem i budućem), a na naš upit o nedostupnosti toaleta u Maksimirskoj govore kako će pokušati iznaći rješenje i za to u idućem vremenu.

Ovaj put od sladoleda probali smo Lito vilovito, već nam poznatu izuzetnu kombinaciju smokvi i prošeka, maslinovog ulja, vanilije itd., zatim klasičnu ukusnu jagodu te Cubana – noviji okus s kokosom i daškom ruma. Iako autor ovog članka nije baš od kokosa (osim kad u kuhinji umiješa tajlandski curry u kokosovo mlijeko) ovi okusi su bili svidljivi i kompatibilni. Nepce se uopće nije bunilo, dapače.
Nekako imamo osjećaj da su mnogi to jutro htjeli u Orijent, čak i ova divna slučajna prolaznica na četiri noge…

Nećemo reći da smo joj dali da lizne malo sladoleda, ali nećemo reći ni da nismo…

Kolači – tradicija susreće nove trendove

U Orijentu, iako su se uvijek vodili tradicionalnim receptima, nikad nisu spavali na lovorikama. Često su nas iznenađivali s maštovitim kombinacijama koje su u sebi sadržavale mnoge stvari koje smo po prvi put isprobali baš u ovom lokalu.
Sjećamo se kako smo bili presretni kada su lansirali Pozdrav s juga, izvrsnu tortu s biskvitom, lemon curdom i kremom od bijele čokolade, vrhnja te meda i cvjetova lavande.
Probali smo ju i ovaj put i nije nas iznevjerila – odlična kao i uvijek.
Ne znamo zašto ne proizvode istoimeni sladoled kao što je to bilo prije nekoliko godina – bio je izvanredan. Ovo je apel za povratak u ponudu!


Uz Pozdrav s juga probali smo i Fraisier tortu, zanimljivu kombinaciju jagoda, vrhnja, vanilije i pistacija. Ljetna varijanta za ljubitelje nabrojanih sastojaka.

Uživali smo i u čokoladnom (sad već) klasiku, torti Šesto čulo koja nam je taman trebala kao balans s dotadašnjim voćnim odabirom, ali ovaj put izdvojili bismo kolač Cum grano salis, koji uz prhku košaricu nudi neodoljivu kombinaciju karamele, milerama, soli, limete, jaja i maslaca.
Uz Pozdrav s juga to je naš favorit.

Ono što veseli je to očito otvaranje Orijenta prema publici, svojim proširenjem oni postaju bliže svim dijelovima grada, a rekli su nam i kako proučavaju gastro forume i slušaju što gosti pišu o njima, rade neke preinake i to smatramo odličnim potezom.
Nevezano uz to, upravo rade na jednom novom sladoledu koji je prilično ambiciozni projekt i predstavlja intepretaciju jedne vrlo poznate slastice. No, o tome uskoro, kada konačno cijeli tim uspije dobiti potpuno ugođeni proizvod koji žele lansirati u prodaju. Držimo im fige.

Na kraju, ovaj članak neka bude vjetar u leđa novom starom Orijentu kojega volimo i s kojim rastemo, veselimo se, znamo im prigovoriti kada smatramo da to zasluže.
Ono što veseli je da s druge strane imamo ljude koji vole slušati i dati sve od sebe da s tom jednom mladenačkom, pokretačkom energijom pomognu Orijentu baš u onome čega mu je zadnjih godina najviše falilo. Jer izuzetan sladoled i maštovite kolače imaju otkad znamo za njih.
Sretno!

Slastičarnica Orijent
facebook stranica
Maksimirska ul. 34 Zagreb
tel.: 01 2315 323
radno vrijeme: ponedj – petak 9-21h, subota 9-15h