O prekrasnom Trilju u srcu Dalmatinske zagore pisali smo tik pred Uskrs, kada smo predstavili uskrsne običaje i jela poput sirnice (pince), a tada smo naveli i da Trilj obiluje predivnom prirodom, lijepim kućama za odmor, kao i s petnaestak restorana koji pripremaju ukusna tradicionalna jela domaćim i inozemnim gostima. Ovaj put predmet našeg zanimanja su specijaliteti Trilja prikazani kroz punudu tri glasovita restorana ovog kraja. Uz njih tu je još desetak odličnih restorana u kojima također možete jesti izvrsna tradicionalna jela triljskog kraja. Njih ćemo navesti u drugom dijelu članka.

Nakon što smo u dva navrata bili do Trilja i probali neke od specijaliteta, možemo sa sigurnošću reći da se ovdje kuha bezgranično ukusna hrana i da to gosti itekako prepoznaju – pa im se uvijek i vraćaju.

Restorane koje smo ovih dana kontaktirali kako bi nam predstavili recentne hitove njihovih jelovnika su restorani Lovac, Naše malo misto i Osmina – Blizanci.
Specijaliteti Trilja koji su nekako ujednačeno zastupljeni u sva tri restorana koja smo kontaktirali su svakako jela od cetinskih žaba i pastrva, dok se cetinski slatkovodni rakovi ne nalaze na njihovim jelovnicima jer su zadnjih godina zaštićena vrsta. Žabe u Trilju pripremaju na brudet, ali i pohane ili pak na žaru uz pršut ili bez njega.

Triljski specijaliteti
Cetinske žabe na žaru uz pršut iz restorana Lovac – Specijaliteti Trilja

Svi redom ugostitelji koje smo kontaktirali bili su složni u jednom: jela mora karakterizirati odlična svježa lokalna namirnica. Upravo je sada aktualna sezona žaba pa je sada najbolje vrijeme doći do Trilja na ove specijalitete. A ljudi traže podjednako žabe na sva tri načina – bilo pohane, na žaru sa ili bez pršuta ili pak na brudet po tradicionalnoj recepturi.

Josip Krolo iz restorana Lovac upravo je plovio kada smo ga nazvali. Kod njih smo prije nekoliko mjeseci jeli odličnog odojka i uštipke, jer takva je bila prigoda uz veću grupu u kojoj smo se nalazili.
Sada nam je naveo jela koja pripremaju u Lovcu. Osim hita sezone – žabe, spomenuo je divljač koja je specifična za ovaj restoran – pa ipak se i zove Lovac. Iako divljač nije usko vezana uz triljski kraj, tradicijski je uz Lovac vezana priča s pripremom više vrsta divljači (ovisno o ulovu) na pašticadu ili na gulaš.

Specijaliteti Trilja
Divljač na gulaš – restoran Lovac Trilj

Kaže g. Krolo kako uz divljač nude domaće njoke ili domaću puru (palentu), a da rado pripremaju i jela ispod peke. Tu posebno ističe i domaćeg pivca uz povrće pod pekom, ali i sušenu kaštradinu (ili koštradinu) – pomalo zaboravljeno dalmatinsko jelo koje u Trilju itekako pripremaju, kažu od rujna do ožujka najviše. Nekada su u selima ovog kraja sušili stare koze i ovce, dok u današnje vrijeme suše mlade jariće, kuhaju ih i nude uz kiseli kupus i varivo od graha – ili u nekim drugim kombinacijama. Triljski specijaliteti, kako vidite, nemaju kraja, samo se nižu… neke imaju u svakodnevnom jelovniku, a neki se pripremaju po narudžbi manjih ili većih grupa gostiju. inače, nabrajanje jaretine i kombiniranje žaba s pršutom podsjetilo nas je na naše nedavno zimsko putovanje u Malagu i ručak u fantastičnoj lokalnoj konobi Mesón Mariano, gdje smo jeli koljenicu kozlića i artičoke preko kojih je tek lagano termički obrađen pršut (jamón). Lokalna vrhunska tradicionalna jela, iako u stotinama milja udaljenim zamljama ipak imaju, vidljivo je, neke poveznice.
Restoran Lovac nalazi se u ulici Domovinskog rata 23 u Trilju i radi svaki dan od 11 do 23 sata. Telefon je 021 831 268.
—-
Sandra Bajić iz restorana Naše malo misto također navodi žabe kao ultimativni specijalitet restorana. Gospođa Sandra navodi kako je žabe u restoranu 23 godine pripremao njen otac, a da ih sada već 25 godina priprema i ona. Tradiciju, kako kaže, nastoji održati uz veliko zadovoljstvo. Brudet od žaba spravljaju po tradicionalnom receptu kakav je koristio još njezin pradjed. On je bio ribar pa je obitelj često pripremala jela od pastrva i žaba. Danas ih još češće pripremaju pohane i na žaru uz pršut ili uz proprženu pancetu, ali običaje i brudet ne napušta, dapače.

Naše malo misto Trilj
Žabe na žaru uz pršut iz restorana Naše malo misto – Specijaliteti Trilja

Cetinsku pastrvu pripremaju u Našem malom mistu u kukuruznom brašnu ili pak u domaćem vodeničarskom (paušalno nazvanom) crnom brašnu, što nas dovodi do specifičnosti Našeg malog mista, a to je domaći kruh. On je od polja do stola potpuno domaći – od nošenja pšenice na tradicionalne, no i dalje funkcionalne Grabske mlinice, preko ručnog miješanja tek nekoliko sastojaka (dodaje se tek malo kukuruznog brašna za još veću slasnost) pa do pečenja u peći uz vatru.

Specijaliteti Trilja
Domaći kruh – Specijaliteti Trilja

Kaže da su gosti izuzetno “nabrijani” na njihov kruh i da joj se nekad čini da bi mogli za ručkom jesti samo taj kruh. Nije to čudno, jer kada nosiš pšenicu na mlin, kada tako svježe mljeveno brašno od lokalne namirnice umijesiš ručno, pečeš uz vatru i miris drveta, a užari se kamen… te arome ne može nadvisiti ništa. Sada znate gdje nećete reći onu poznatu rečenicu: Na dijeti sam, ne jedem kruh. Ovdje itekako jedete kruh.

Grabske mlinice
Drevne Grabske mlinice funkcionalne su i danas

Navela je gđa Bajić kako pripremaju i jela pod pekom i roštilj, a posebno je naglasila da meso nabavljaju od lokalnih mesnica što zasigurno doprinosi boljem okusu samih jela. Uz sve navedeno ovdje možete pojesti i pizzu.
Restoran Naše malo misto nalazi se na adresi Vrabač Grab. Radi u ljetnim mjesecima svaki dan od 13 sati do ponoći, a vikendom i praznicima od podne do ponoći. Telefon je 021 828 259.

Prvo dvoje sugovornika, ali i treći, Antonio Krce iz restorana Osmina – Blizanci spominjali su uštipke, predjelo koje neki čak koriste i kao desert, poslužite li ga uz domaći pekmez od šljiva.
Ipak, uštipke češće poslužuju na početku obroka, najčešće uz lokalni pršut i domaći mladi sir.

Specijaliteti Trilja
Lokalni specijaliteti za predjelo – mladi sir, pršut i uštipci iz restorana Osmine Blizanci- Specijaliteti Trilja

Ali ima još dva jela široko poznata u cijeloj Hrvatskoj koja obožavamo baš zahvaljujući očuvanju gastronomske baštine Dalmatinske zagore. To su arambašići (jelo slično mini sarmama, ali bez riže) i soparnik.
Soparnik u triljskim restoranima uglavnom pripremaju za grupe po dogovoru kako bi bili što friškije spravljeni.

Specijaliteti Trilja
Soparnik – Specijaliteti Dalmatinske zagore

Soparnik ili zeljanik jelo je posve jednostavno, ali za njega treba ponešto znanja, prstohvat tradicije i puno ljubavi.
Kaže nam gospodin Krce iz Blizanaca da u restoranu osim tradicionalnih jela – žaba na više načina, kaštradine (jaretine), peka od raznih vrsta mesa, imaju i arambašiće, a diče se i odličnom juhom od domaćeg pivca, pečenim pivcem, biftekom, telećim kotletima. Uz to, restoran Blizanci ima idiličnu terasu na kojoj gosti uživaju u hladu pod krošnjama.

Radno vrijeme restorana Osmina – Blizanci je svaki dan 12 do 23 sata, a adresa je Gaz 92, Jabuka. Telefon je 021 832 507.

Trilj Visit Trilj Andriana Ivković
Restoran Osmine- Blizanci terasa

Uz navedene restorane, triljski kraj nudi još barem desetak izvrsnih gastro lokacija. Uz takav izbor mjesta u nekom od restorana su vam zagarantirana. Ipak, za svaki slučaj im se javite i rezervirajte stol.
Evo popisa i linkova s kontaktima restorana: Čaporice, Marinero, Dalmacija, Premijer, Dolina mira, Gola brda, Cetina

Više o događanjima u Trilju pročitajte na službenoj stranici Turističke zajednice grada Trilja. Tamo možete, osim tradicionalnih recepata triljskog kraja pogledati i koliko nestvarno dobrih aktivnosti ovih tjedana možete doživjeti u Trilju. Navedimo da je tamo upravo završio šesti Thrill Blues Festival, a da već za nekoliko dana počinje Trilj Eko Festival, točnije od 14.-16.7.2023. i to uz nastupe fantastičnih glazbenika. Nastupit će Daleka obala, ultrapopularni Triljanin Grše, Vojko V, Silente i BluVinil. Za ove nastupe uživo isplati se potegnuti i iz druge zemlje, a kamoli od gdjegod iz Hrvatske. Ulaz je potpuno besplatan.

A kada su u pitanju specijaliteti Trilja, jeste li zainteresirani? Što se nas tiče – za to gastronomsko blago putovali bismo satima. Kako je Trilj na tek tri sata vožnje od Zagreba i na pola sata od Splita, evo ideje za lijepi višednevni izlet. Uživajte.

fotografije: Eat Out Zagreb (© Sva prava zadržana), društvene mreže restorana Lovac, Naše malo misto i Osmina – Blizanci, Emil Škare, Zoran Alajbeg