Ništa tako dobro ne opisuje uskrsno gastronomsko ozračje kao uskrsni doručak. A uskrsni doručak ništa tako lijepo ne ocrtava kao mirisi i okusi sočne kuhane šunke ili lopatice – bilo pečene u kruhu ili ne – ali i kuhanih farbanih jaja, mladog luka i još nekoliko delicija.
Naš prijedlog uskrsnog doručka nudi upravo to – tradicionalni uskrsni doručak za “staro i mlado”, uz nezaobilazne rotkvice i štapiće od vinskog tijesta umočene u sezam i mak. U nastavku ćemo donijeti i jednostavni recept za njih.

Evo gdje smo nabavili ukusne namirnice.

Uskrsni doručak je blizu, jeste li već nabavili većinu stvari? Ako ne, evo gdje, kako i koliko…

Za nabavku baš svega što je potrebno za bogat uskrsni stol idealan je Metro centar. Podsjećamo da u Metro centre već jedno duže vrijeme mogu apsolutno svi, bili fizička ili pravna osoba. I to putem Foodie Club digitalne kartice za koju se prijavi online obrascem, a dobije se na mail unutar 24 sata.
A u trgovačkom centru ogromne površine i bez gužve čeka vas milijun proizvoda i najšira ponuda za one kojima je hrana strast.
Metro Chef i Professional dva su brenda s vrlo uzbudljivom linijom proizvoda, kako kada se radi o namirnicama i sastojcima (Metro Chef), tako i o profesionalnom posuđu, aparatima i alatima (Metro Professional).

Zadnje smo tamo kupili fora posudice za tapase, o čemu smo pisali u članku prošli mjesec.
Ovaj put smo u Metrou vrlo brzo došli do namirnica koje su tražene za tradicionalni uskrsni stol.
Ali prije svega, pri ulazu, naletjeli smo na odličnu ponudu svježeg cvijeća.
Kupili smo nekoliko tegli narcisa u zemlji, a vidjeli smo da su cijeli odjel napunili lijepim cvijećem fer cijena.

Uskrsni doručak

Metro kao i svaki mjesec paralelno izbacuje nekoliko novih kataloga. Ni travanj nije izuzetak.

Uskrsni doručak

Naša preporuka iz aktualnih kataloga su bijela jaja iz podnog uzgoja, idealna za farbanje nekoliko dana pred Uskrs. Rolana lopatica je već tradicionalno na našem stolu, a ovaj put pripremili smo dvije – jednu brenda Metro Chef i drugu koju smo na ranču sami otkoštali, prodimili i pripremili da bude idealna baš za Uskrs.

Uskrsni doručak

Mladi luk u Metrou možete kupiti ili u drvenoj gajbici od oko pet kilograma ili pakirano po jedan kilogram. Na istom odjelu naći ćete najširi izbor gljiva, cvijeta tikvice kojega volimo puniti svježim kozjim sirom i pohati…
Za francusku salatu koju smo pripremili koristili smo grašak iz Metro Chef pakiranja.

Grašak METRO Hrvatska

Za uskrsni doručak u vrtu biste trebali i vrt… naš je prilično zazelenio i čeka da ga se pokosi (uskoro ćemo, obećavamo – već za vikend). Ali čak ako i nemate vrt, dovoljno je u kuhinji ili blagovaonici na prozor instalirati narcise iz Metroa kako smo mi instalirali na uskrsni stol i eto prirode usred stana ili kuće.

Uskrs Metro

Kako bi vam lopatica, šunka ili što već kuhate bilo što sočnije počnije ih kuhati u hladnoj vodi. Kuhajte ih dosta, neka vam ne bude žao na laganoj vatri kuhati ih satima. I na koncu, ostavite ih satima u toj vodi nakon gašenja, neka čak i prenoće u vodi. Time će dobiti sočnost koju neće izgubiti danima.

Bijela jaja savršena su za farbanje, a za desert možete kupiti mini tartove od limuna ili od čokolade (po 10 komada u pakiranju) s vrlo kvalitetnim sastojcima.
E, da. Obećali smo i recept za slane štapiće umočene u sezam i mak – na fotografiji su odmah kraj zeca zelene pastelne boje.

Recept za Lukrecijine slane vinske štapiće sa sezamom i makom:

sastojci: 1/2 kg glatkog brašna, 2 čajne žličice soli uvrh, 1 prašak za pecivo, 2 dcl maslinovog ulja, 2 dcl bijelog vina (graševina ili malvazija), 1 jaje za premaz

Sastojke sjediniti i umijesiti u glatku smjesu. Razvaljati na debljinu do pola centimetra. Nožem podijeliti razvaljan pravokutnik na 4 jednaka manja dijela.
Umutiti jedno jaje i bogato kistom premazati svaki od 4 dijela s gornje strane. Posuti dosta sezama po toj gornjoj namazanoj strani, kako bi prekrio cijelu površinu. Pažljivo okrenuti svaki pravokutnik da strana sezama bude dolje. Sada mažemo drugu stranu jajem i tu stranu nakon toga posipamo s dosta maka, kako bi prekrio cijelu površinu. Nakon toga režemo štapiće i prije stavljanja u pleh na papir za pečenje zavrćemo pri krajevima – jedan kraj u jednu, drugi u drugu stranu.
Peče se na 180 stupnjeva Celzija petnaestak minuta.

Uskrsni doručak

Evo, sad imate i jednostavan recept za vinske štapiće. Pripreme za uskrsni stol mogu početi.

fotografije: Eat Out Zagreb