Kada smo prošle godine pisali o uskrsnom doručku, naveli smo naša omiljena jela i fotografirali naš uskrsni stol. Ove godine nešto ranije napravili smo generalnu probu za uskrsnu gozbu koju planiramo prirediti idući vikend.
Za manje društvance – četiri osobe – pripremili smo mesnate zelene šparoge zapečene u pećnici s dvije vrste sira, nabavili smo bijela jaja i nekoliko njih obojali na tradicionalan način – u ljusci luka ukrašeno travkama, dok smo nekoliko ostavili snježno bijelima.

Najbolji izbor za uskrsni stol, bilo da se radi o doručku, ručku ili nekoj od svečanih prigoda tih dana nalazimo u METRO trgovačkog centru. Tako je bilo prošle, a tako je – provjerili smo u šopingu ovih dana – i ove godine. Preporučit ćemo vam i niz odličnih prehrambenih proizvoda koje u METRO ponudi možete naći po iznimno povoljnim cijenama, velik dio njih po sniženoj je cijeni.

Počnimo od šparoga kojima je sada sezona. Imate li vremena otići do Učke nabrati šparoge, preporučujemo da se oboružate strpljenjem i dobrom kondicijom. Alternativno, nabavite nekoliko vrsta šparoga u METRO centru, pripremite ih termički (kuhanjem ili u pećnici) u desetak minuta i uživajte u brojnim kombinacijama. Bijele šparoge, recimo, obožavamo u Hollandaise umaku. Ove zelene smo za preduskrsni brunch složili uz naribani zreli sir, preko njega ribani Grana Padano – oboje iz METRO-a. U centru birajte između svježih šparoga ili onih šokiranih pa zamrznutih po famoznoj cijeni od 66,76kn (8,86€) za 1kg.

METRO Chef šparoge
METRO Chef šparoge – 1kg za 8,86€ (66,76kn) MPC

Poškropili smo šparoge maslinovim uljem i pekli u zagrijanoj pećnici 10 minuta na 180°C (zadnje dvije minute na grilanje na gornjem grijaču). Na koncu smo nad šparogama sve upotpunili sitno narezanim tostiranim lješnjacima. I evo odmah preporuke – u METRO centrima od 30.3. po nestvarno dobroj cijeni možete kupiti očišćene jezgre lješnjaka, badema ili oraha – sve je pakirano po 500g. Dakle od 2,73-3,5€ za pola kilograma ili da prebacimo u ono što nam je svima lakše pojmiti – od 21 do 27 kuna za 500g. Fantastične cijene, iskoristite to. Naravno, uz jezgre možete kupiti i blanširane bademe ili lješnjake, kao i bademovo brašno i još tisuće artikala potrebnih za pripremu kolača i torti kako u prehrambenoj, tako i u neprehrambenoj grupi proizvoda.

Detalje pripreme šparoga možete pogledati u našoj video objavi na Instagramu, gdje ćemo osim izrade brzog ukusnog specijaliteta od šparoga pokazati i princip farbanja jaja tradicionalnom tehnikom u ljusci od luka. Za lijepu tamnosmeđu boju jaja potrebna vam je lijepa količina (nekoliko šaka) ljuski luka, voda i jaja. Ne može jednostavnije, a na djelu je i zero waste princip – ljuske luka iskoristite za farbanje, a luk ćete ionako tih dana moći iskoristiti za juhu ili neko drugo jelo (uz pečenje, salate itd.). Što duže kuhate jaja u ljusci luka, to će boja pofarbanih jaja biti tamnija. Želite li, dodatno, imati i otisak travki poput djeteline, ružinog lista i slično – listove priljubite uz jaje i usko povežite u komad čarape. Rezultat će biti tradicionalno lijepa pofarbana jaja. Ukoliko nemate neku livadu u blizini, METRO ima najbogatiji odjel povrća, začinskog bilja, a rikula samo čeka postati modelom tradicionalnog farbanja jaja.

Uskrsni stol
Uskrsni stol – zapečene šparoge, tradicionalno pofarbana jaja i bijela kuhana jaja iz METRO centra

Ono što nas je oduševilo na prvu, čim smo online prelistali aktualni uskrsni METRO Foodie katalog, to su Saturnia tanjuri i posude – od desertnih, velikih plitkih, dubokih, pravokutnih manjih i većih plata… Fantastičnog dizajna koji u sekundi u mislima odvede na obale Jadrana ili npr Grčke i Portugala, ovo posuđe je i iznimno kvalitetno – profesionalno, a po sniženim cijenama čini nam se kao odlična prilika i za ugostitelje i za foodie entuzijaste.

Jaja koja preporučujemo za farbanje su bijela METRO Chef jaja (20 komada u prozirnom pakiranju). Osim što smo pola tog paketa pofarbali u smeđe, pola smo tek skuhali i ostavili bijelo pa su gosti pri dolasku mislili da smo ih već ogulili. Tek kada su im se približili shvatili su da su ta snježno bijela jaja i dalje u ljusci. Fascinantna su.

Kao i prošle godine i ove idemo u akciju po imenu “francuska salata”, jer jednostavno volimo uz mladi luk i dimljenu šunkicu pojesti i malo francuske.
Kad smo već na mesnom terenu, METRO u nekoliko kataloga nudi dio izbora svježeg ili sušenog mesa po, provjerili smo, odličnim cijenama. Tako janjetinu možete nabaviti po MPC cijeni od 9,20€ po kilogramu, a popisu rolanih lopatica (većih i manjih pakiranja), sušenih i prodimljenih šunki, pečenih vratina, dalmatinskih i istarskih METRO Premium pršuta nema kraja.
Ukusan obrok preporučujemo upotpunite nekim od odličnih vina, a naš odabir uz šunku i ostale delicije je krasna kupaža Rossi Moro 2018., izuzetno pitko i meko vino lijepog karaktera. Pratit će izvrsno sve vrste pečenki, narezaka i umaka s mesom, ali i šire.

Cijena Rossi Moro kupaže terana, merlota i cabernet sauvignona je u METRO-u po trenutno sniženom MPC iznosu od 10,31€. Vina te klase uredno su barem 5€ skuplja pa ovo nemojte propustiti.

I dok pripremamo tlo za uskrsnu gozbu, šaljemo vam ove – sigurni smo – korisne informacije za šoping idućih dana. Da se razumijemo, pišemo ovo i sebi samima jer sigurno ćemo i idućih dana u proširenu kupnju. Ovo će nam biti koristan sažetak.

Uskrsni stol
Uskrsni stol

fotografije: Eat Out Zagreb
© Sva prava zadržana