Rashlađeno pivo savršeno je rješenje za sparne ljetne dane. Od ovog četvrtka Lidl je odlučio olakšati nam vrućine i to uvođenjem nove ponude Ready for craft.

Da budemo aktualni – treba ostati odgovoran i uživati u umjerenim količinama. Tada pivo može imati i niz benefita po naše zdravlje.

Lidl nudi povoljne cijene za popularna craft piva

Kada smo u online letku vidjeli kako Lidl najavljuje Ready for craft ponudu, očekivali smo nekoliko zanimljivih piva. Dočekalo nas je vrlo pozitivno iznenađenje – radi se o petnaestak piva od kojih ste neka možda i probali, a neka će vam biti novost.
Dobra vijest je: ta novost bi vam trebala donijeti neka od novih omiljenih piva na policama hladnjaka.

Cijene u ponudi niže su od uobičajenih cijena tih piva što je, uz zaista zanimljive proizvode, dodatni razlog zašto smo često u Lidlu.
Sjećamo se Ready for craft ponude u Lidlu i prošlih godina i uvijek je donijela neke boce po koje vrijedi pohrliti prvi dan ujutro. Mi jesmo!

Lidl

Odlučili smo uz hranu koju ćemo pripremiti isprobati piva iz ove ponude i dati nekoliko prijedloga kombiniranja piva i hrane, uz donošenje naših favorita.

Popis piva u Ready for craft ponudi

Uz stalnu ponudu piva u Lidlu, od ovog četvrtka tu je i selekcija odličnih domaćih craft pivovara i nekoliko inozemnih klasika. d domaćih tu je moderna porečka pivovara Bura Brew sa svoje dvije uzdanice: Hurricane (IPA), i Terra Magica (Stout), ali i čakovečka craft pivovara Međimurski lepi dečki s tri craft piva: Međimursko (svijetlo lager), Waitapu (Blond Ale) i Čakovečko (Pilsner). Domaća piva zatvara dobar poznanik – The Garden Brewery s Pilsner i Pale Ale craft pivima.

Inozemna ponuda kreće s francuskom pivovarom Abbaye de Vauclair Imperiale (Amber) svijetlim pivom, a zatim i poznatom engleskom pivovarom Morland uz Old Golden Hen (Blond Ale / Golden Ale). Tu je i Greene King IPA (crveno pivo) iz istoimene velike engleske pivovare, irska Rye River pivovara s Irish IPA svijetlim te Stout tamnim pivom.
Popis završava belgijskom pivovarom Brouwerij Van Steenberge uz Triple Hop ili Blond Piraate pakete piva.

Naša eno-gastro kombinacija: savjeti za piknik, terasu, more, planinu… gdjegod

Cijeli naš tim voli odlaske u prirodu i većina nas, igrom slučaja, živi u neposrednoj blizini šume.
Ovaj put za izbor craft piva koje nudi Lidl odabrali smo nekoliko jela koja se naprave brzo, a vrlo su efektna i kompatibilna uz ova piva.

Lidl

Pripremili smo marinirana zapečena pileća krilca, veganske curry tacose, jogurt uz mrvice čvaraka (ovo je, pogađate, nevegansko jelo), a poslužili smo i odležani tvrdi sir.
Umjesto kruha ili peciva smo umijesili i spekli uvrnute štapiće od tijesta s pivom, sezamom i makom.

Lidl

Ova jela nismo slučajno odabrali.

IPA craft piva jantarne boje i izražene gorčine odlikuje uravnoteženi odnos slada i hmelja. Ta piva vole snažna začinjena jela poput curryja, tako da smo u kukuruzne školjkice punili curry sadržajem miješanog povrća koji je na koncu bio lagano ljutkast, što nam je odgovaralo uz nekoliko IPA (ali ne samo uz njih).

Mnoga Stout piva idu odlično uz zreli gauda sir, ali i uz kamenice. Vole i dimljeno meso, bogate gulaše, a neki idu dobro i uz čokoladu i deserte.

Pilsner piva uživaju u društvu tajlandskog curryja, u tom tipu smo i složili naše tacose (curry uz kokosovo mlijeko). Pilsneri su aromatizirani i hmeljasti, lagani i ugodnog okusa te jasne boje. Svojom svježinom daju odličan balans ljutim i začinjenim jelima.

Blond piva vole zagrljaj brie sira. Uz to sa strane kakav hrskavi kruh ili u našem slučaju hrskavi štapići s pivom u tijestu.

Lageri također vole začinjenu hranu (meksičku, azijsku, latinoameričku), ali ih možemo lijepo spojiti i uz laganu morsku hranu ili piletinu. Široki spektar mogućnosti.

Lidl

Favoriti iz ponude

Uz dužno poštovanje prema velikim svjetskim pivovarama, u ovoj ponudi najviše nam se (generalno) sviđaju domaća craft piva.
O nekim pivima iz pivovare Međimurski lepi dečki pisali smo u sljubljivanju u slijedovima prije nekoliko mjeseci.
Njihov Čakovečko pilsner nam je izuzetno odgovarao, što zbog ljetnih sparina, što zbog vrlo dobre balansiranosti i pitkosti.
Waitapu Blond iste pivovare izuzetno je zavodljiv već na miris – uz herbalne note i dašak citrusa.
Jako maštovita ekipa, a to im se ogleda i u pivima.

Bura Brew je donijela divan uradak Hurricane i njihovo vrijeme tek dolazi.
Ime očito nije slučajno – toliko različitih nota (vjerojatno zbog visokog udjela hmelja) stvara uragan okusa. Nefiltriran stvara refermentaciju u boci. Odlično!

LidlOd inozemnih izdvojili bismo Piraate piva koji se u Lidlu ovih dana prodaju po 39,99kn (4×0.33l), što je izvrsna cijena. Uz to, plavi Belgian Ale vrhunski je proizvod, a niti Triple Hop puno ne zaostaje.

LidlKako ne bismo o svakom pivu pisali zasebno, jer biste u tom slučaju mogli ovaj članak čitati do sutra, donosimo za kraj galeriju piva iz ove zanimljive Lidl ponude.

Galerija Ready for craft ponude:

Lidl

fotografije: Eat Out Zagreb i Lidl Hrvatska