fotografije: Eat Out Zagreb

Vjerujemo da je mnogima već poznata priča o Plavuši, blond ale vrsti piva po kojoj je i dobila ime no ukratko ćemo upoznati one koji ne znaju: Ana Teskera i Maja Šepetavec su 2016. osnovale zadarsku pivovaru Brlog sredstvima prikupljenim crowdfunding akcijom. Od tada su sa svojim timom vrijedno stvorile Plavušu, ali su vremenom stigle još dvije jednako intrigantne etikete: Neposlušna i Špurija.
Najkraći i najbolji pomak njihovog puta s početka na ovu godinu donosimo iz objave na njihovoj Facebook stranici:

Vratimo se Plavuši…

S 5% alkohola i 25 IBU (pojednostavljeno: razina gorčine) dobro rashlađeni blond ale donio nam je zadovoljstvo već prvim gutljajem… no prije prvog gutljaja – boca! Elegantna, uz modernu etiketu koja na prvu donosi radost, razigranost i puno sunca. Tako je i s okusom: osjećamo voćno – citrusaste note, umjerenu kiselost i gorčinu, pivo je zlatnožute boje… a osjetimo i diskretni travnati dodir;
Plavuša pivo je prirodno i bez aditiva, te je nefiltrirano i nepasterizirano. Može se očekivati i nešto taloga, ali ne bojte se toga – dapače, slistite ga do kraja. Prilično se pjeni, ah… ta Plavuša…

Pivo je prilično slabog tijela i osim što bi moglo odbiti neke koji nisu skloni takvim pivima – privući će one koji bi baš u Plavuši mogli naći svoje mjesto pod pivskim suncem – ono uz arome koje nudi po nama predstavlja odlično lagano ljetno craft pivo.
Mi smo uz Plavušu grickali hrskave pileće medaljone prelivene slatko-ljutim čili umakom. Lagana piletina je odlična kombinacija uz ovo pivo.


Ostatak ponude Brlog pivovare očekujemo isprobati idućih mjeseci – i pri tome očekujemo nove nesputane avanture, a Plavušu možete potražiti u povećem broju caffe barova u Hrvatskoj, kao i u nekim većim trgovinama.