fotografije: Eat Out Zagreb

Prije nekoliko tjedana na našim društvenim mrežama najavili 70. Dubrovačke ljetne igre koje ove godine traju do 25.8.
Taj dan uživali smo u društvu kolega umjetnika i Igara, družili se i očekivali početak u Dubrovniku.


Konačno, došli smo i na otvorenje. Taj šušur, pozitivnu nervozu, gužvu i sve što ide uz tu svečanost teško je objasniti ukoliko niste tamo.
Umjetnici su i ovaj put bili na visini zadatka, svečani vatromet je bio šlag na kraju i Igre su otvorene.

Što drugo raditi u Dubrovniku ljeti, nego uživati

Ako smo u nečemu dobri, onda je to u uživanju. Gledamo skočiti do Lokruma okupati se, priroda je tamo predivna. Volimo otići i do nekog dobrog restorana koji nama Hrvatima nije preskup.

Prošle godine, također u ljeto, bili smo u Konavoskim dvorima , restoranu udaljenom pola sata vožnje od Grada, nešto iza zračne luke. Te prekrasne prirode, a i ribe koju smo jeli, sjećamo se još i danas.
Rekli su nam da u gradu Dubrovniku ista obitelj godinama vodi i Orlando , terasu na samom Stradunu i da imaju odlične koktele. Spomenuli su nam i ime gospođe koja vodi Orlando bar, međutim mi smo ga uspjeli zaboraviti do ove godine. Ali sjetili smo se Orlanda i Straduna te smo se u šarolikom društvu nas Zagrepčana, prijatelja Dubrovčanina i dvije prijateljice strankinje uputili tamo provjeriti kako to funkcionira ove godine.
I stvarno, terasa je tamo, na samom Stradunu. Unutarnjeg prostora niti nema, ali već na prvu vidimo kako je tim konobara uniformiran, da vlada vedri duh i kako su dobro uigrani.
Nema nam druge – naručujemo – idemo vidjeti kako je to ispijati koktele nasred Straduna.

A onda smo vidjeli gospođu Pavicu. Da, Pavica – konobar nam je dao taj info koji smo zaboravili prošle godine. Pitali smo ju dok je prolazila da nam kaže koliko godina je u ugostiteljstvu… kada je odgovorila: 49 (!) mi smo se pogledali i skoro zapljeskali. Dakle, nevjerojatno!
Obitelj gospođe Pavice vodila je svojedobno i Nautiku, no trenutno vode već spomenute Konavoske dvore, Orlando na Stradunu i još jedan riblji restoran, Proto, udaljen tek 150-ak metara od Orlando bara.
No, vratimo se na koktele…

Izuzetno su ukusni, menta, višnje, naranče i još neki začini dolaze direktno iz vrta gospođe Pavice, kaže nam jedan od konobara. Mi smo ih, vrlo neprimjetno (možeš misliti) ispitivali usput, a oni su vrlo strpljivo odgovarali.

Osim koktela nude i kompletni doručak s cijenom nešto iznad 80 kuna, što je za ovu prestižnu lokaciju razumljivo, cijene koktela su više za naše prilike, ali opet… Stradun, Dubrovnik – vidimo da stranci nemaju problema s tim.
S obzirom da su neke koktele nazvali i po sad već kultnom serijalu Game of Thrones, ne čudi kako goste nije teško nagovoriti da ih probaju.

Uz izuzetno mirisne arancine, probali smo i divan domaći kolač od oraha, čiji je recept gospođa Pavica dobila u nasljeđe od majke. A tradiciju ne možeš ne osjetiti, jer kolač stvarno budi emocije i kod nas koji smo takve kolače jeli najčešće kod naših baka. Divno.
Od koktela koje smo pili, a pili smo Mojito, Tiki koktele, Mango Pina Colada i Jagoda Daiquiri, najviše su nam se svidjela prva tri, s tim da smo naručili nekoliko različitih Tiki koktela, jedan na bazi ruma, drugi na bazi tekile i treći s votkom.
Količina alkohola je adekvatna, sastojci – rumovi (Pyrat i Matusalem anejo), kao i Ultimat votka t Patron tekila Silver su dali ono što smo i očekivali, kvalitetnu osnovu odlično spravljenih koktela.

Bio je ovo kratak, ali ukusan posjet Dubrovniku, gradu kojeg volimo oduvijek i zauvijek. Tek koji milimetar od naših koktela prošla je i gradska straža. Nisu nas uhitili. Srećom, jer ne bismo mogli na odličan koncert na Igrama, a ni iza u jedan fora bistro koji ćemo vam uskoro opisati u novom članku.