fotografije: Eat Out Zagreb

Ne znamo kako vi stojite s momentom da ste prvi gosti nekog novootvorenog restorana, ali evo… nama ide dobro s tim, nosimo se nekako (čitaj: super nam je to) . Nedavno je tako bilo u ambicioznoj pizzeriji Franko’s, a danas s ovom finom azijskom škrinjom streetfood blaga koju smo odškrinuli.

Okružje, atmosfera

Vjerujemo da među vama ima puno obožavatelja azijske hrane. Mi smo svakako jedni od njih – i kada smo čuli da će veliko ime naše gastro scene, posebice specijalizirano za vrhunske azijske specijalitete, Vid Nikolić, biti chef u ovom projektu – sve što smo trebali je kontakt broj – poziv i upit kad počinju raditi. U 15h? U redu, doći ćemo u 14:59, hvala.

Prostor je u Ilici 50, u prizemlju dvorišne zgrade u sklopu Swanky Mint Hostela i našeg omiljenog bara Swanky Monkey Gardena, u kojem smo česti gosti – uključujući i jučer kada smo tamo pili ukusnu limunadu s dodatkom đumbira. Njihovi kokteli, također, nisu nam strani… a listu piva znamo gotovo napamet. Sve strogo s profesionalne strane eno gastro recenzenata, jasno…
Interijer Soi Fusion Bara je ugodan oku, minimalistički što nam se jako sviđa, a ugodan je i jer je hladniji od temperature vani koja je ovih dana podivljala prema 40 stupnjeva Celzija.
Uz unutarnjih (od oka) 15 mjesta imaju i vanjsku terasu na kojoj stane dodatnih dvadesetak ljudi.

Odličan tim

Chef Vid Nikolić, čiju magiju prema azijskoj hrani smo upoznali još u Time restoranu u Petrinjskoj, trenutno radi u Poreču u Chili Fusion Baru.
Došao je ovdje postaviti jelovnik, vraća se u Poreč doslovno sutra i očekuje ga se u ovoj zagrebačkoj podružnici od rujna, kad planira otvoriti pravi ramen bar, uz dodatna jela koja će se mijenjati i dodavati vrlo često. Dakle bit će to ugodna jesen, veselimo joj se. Preko ljeta prvu pregaču Soi Fusion Bara preuzima mladi perspektivni Dino Popović.
Uz chefove, vrlo važan kotač, rekli bismo paralelno s ovim vezanim uz hranu, okreće Vedran Gulin, poznato barmensko lice zahvaljujući kojem smo na više lokacija probali neke od najboljih i (važnije) najinventivnijih koktela ikad. Uz njega tu je i izuzetno simpatična Ana Horvat.

Hrana i piće

Hrana je upravo onakva kakvu vidite na naslovnoj fotografiji članka – iznimno oku ugodna, ukusnija azijska hrana od mnogih koje smo na našem prostoru (a realno i šire) imali prilike jesti, mariniranje mesa u kokosovom mlijeku primjerice u Satay piletini je vrhunski odrađeno, uz izuzetno ukusni dodatak crvenog curryja i kikiriki umaka.

Delikatno pripremljena tuna za Poke Bowl se topi u ustima, uz laganu dobro ugođenu kiselost povrća. Gyoza od mljevene svinjetine nam je ostala za kraj iako se realno vodi pod predjelo. To izvorno kinesko tijesto je ipak doživjelo svom Bum u japanskoj gastronomiji, barem u širenju po svijetu. Srećom, prije nekoliko godina se uspješno proširilo i kod nas.

Vid Nikolić učinio je ovo jelo neodoljivim, mljeveno meso unutar i tanko tijesto fantastično su slankasto začinjeni.
Kada su nas upitali koje od tri jela nam je najbolje, nismo se mogli odlučiti. Iako, nakon 2, 3 sata… možda bi to bila baš ova izvrsna gyoza.

Vedran Gulin, glavni barmen, kaže da koktele koje radi (bacite oko na cjenik iznad) priprema imajući u vidu uz koju hranu idu. Kaže kako je do sad uvijek radio samostalne koktele, a ovaj put je to jedna povezana priča. Inače, čovjek ide prirodnim bespućima i bere divno bilje koje onda koristi za razne mješavine, improvizira, eksperimentira. To je čovjek kod kojeg se isplati doći na koktel, nemojte to propustiti. Mi smo zbilja uživali u nježnom, ali divnom koktelu Fig Collins (od smokvinog lista), dakle…
Inače će na šanku imati pripremljene koktele na točenje (na tapu), što je trend u svijetu, a neke će imati i u bocama.
Od jeseni planiraju i dostavu kako hrane, tako i koktela.

Niti jedan od sokova neće biti kupovni iz boce, svi se rade od sezonskog voća uz sodu, probali smo onaj od borovnice i svidio nam se.

Doći ćemo na jesen isprobati nova jela kad krene ramen bar uz ostala jela, ali dolazit ćemo i prije, utvrditi gradivo ovog malog, ali našim nepcima izuzetno ukusnog jelovnika. Očekuje nas i niz koktela, a obavijest za one koji vole terasu Swanky Monkey Gardena, gyoze i još neka jela moći će se jesti i tamo u nekom trenu, kako smo čuli.
Za kraj – čaša gore od tima Soi Fusion Bara u Ilici 50! Želimo im sreću i savršeno začinjenu budućnost.

SOI Fusion Bar Ilica 50 Zagreb
radno vrijeme: ponedj. – četvrtak 15 do 23h, petak & subota 15 – 23:45
nedjelja: neradna

Review overview

HRANA9
USLUGA9
ATMOSFERA8

Summary

8.7