Kada kažemo “bilo je svega…” ne mislimo na besprijekorni užitak i izobilje, nego da je bilo i pozitivnih i negativnih momenata. Uskoro ćemo detaljnije o tome.
Prije svega valja reći kako je indijski street food restoran Desi Tadka otvoren potiho, prije nekoliko tjedana na dobro poznatoj lokaciji u Varšavskoj 18. Ovdje je prije njega radio bistro Kut Ivane Bekavac, a još prije toga vrlo uspješni posao pokrenuo je Matija Nikolić. Naravno, pričamo o projektu Wok by Matija.
Danas pričamo o indijskom projektu pokrenutom od strane, čini nam se, vrlo mladih Indijaca koji žive u Zagrebu. Naš grad domaćin je mnogim azijskim restoranima i dostavama. Mnoge od njih vode Hrvati, mahom loše, a neke vode izvorni kuhari poput tajlandskog Saralee’s Thai Street Food projekta.

Do ovog kućerka, jer zaista ne znamo kako nazvati ovo sklepano zdanje od strane g. Nikolića pa preuzeto od Bekavčeve i sad ostavljeno na brigu novim indijskim ugostiteljima, dolazi se ili s Ilice ili s Varšavske. Nalazi se tik uz osnovnu školu Josipa Jurja Strossmayera.


Izvana dominiraju žive boje koje povezujemo s indijskom zastavom (narančasta, bijela, zelena), svojevrsni moderni grafiti koji se adekvatno uklapaju u prostor zagrebačkog centra jer… da ne objašnjavamo naširoko, znamo kakav nam je centar grada – nadamo se ne zauvijek.
Unutar kućice Desi Tadka je malena poput kutije šibica – ima neka 4 stolca i uski visoki ugrađeni stol, rekli bismo varijantu koja je ostala nakon bistroa Kut. Nisu gotovo ništa uložili osim vanjskih pofarbanih vizuala. A trebali bi, jer ova kućica treba malo pofriškavanja.
Ime Desi Tadka miks je prve riječi koja označava indijske izvan zemlje, dok druga riječ predstavlja skup začina pržen na ulju ili maslacu te tako donosi pojačani okus koji osvaja. Tek dio tog aromatičnog osvajanja osjetili smo tog dana pri konzumaciji jela.

Desi Tadka
Desi Tadka novi je indijski street food restoran u centru Zagreba, Varšavska ulica br. 18

Na jelovniku nalazimo nekih 25 jela koja možemo svrstati u manja jela (predjela, sendviče, tortilje i slično) te desetak ozbiljnijih glavnih jela, mahom kombinaciju riže i umaka.
Naš odabir pao je na jelo paratha od kupusa (4,5€), vege momos na pari (3€) i pileći curry masala + basmati riža (8,5€). Cijene su iznimno prijateljske, a po mnogo toga vidi se da primarno ciljaju na dostavu i na usputne prolaznike koji će jelo uzeti “za van”. Podsjećamo vas na moment škole na nekoliko metara, ali se pitamo hoće li đaci pohrliti na indijsku hranu? Budući da su stavili i niz sendviča i tortilja odgovor bi vrlo lako mogao biti potvrdan. Dečki koji tamo rade vrlo su ljubazni i prilično opušteni. Taj moment dakle u potpunosti ne susreće visoku profesionalnost, ali dok je hrana dobra u jednom street food lokalu to i nije neoprostivo, dapače.

Desi Tadka Zagreb
Desi Tadka – curry masala, vege momos na pari i paratha od kupusa

Ako ćemo o okusima jela bilo je svega. Vrlo dobar curry – da krenemo od lijeve strane fotografije iznad – koji je ipak bio štogod preslan. Međutim jako zanimljiv moment je bilo proprženo pileće meso očito dobro optočeno začinima pa tako fino zapečeno, što je mesu dalo odličan okus. Zaslužili su dio “tadka” u imenu (pogledaj pri početku članka prijevod imena restorana).
Jelo u sredini, momos, punjeni je raviol koji u Nepalu i na indijskom tlu nosi taj naziv, dok se u Kini zove dim sum, a u Japanu gyoza. Naši su bili punjeni povrćem. Tijesto pristojno, punjenje očajno – ukratko. To neko povrće, vjerojatno povezano krumpirom i tko zna čim, toliko je samljeveno da je potpuno neprepoznatljivo okusom i teksturom. Najviše je razočarao začin koji je u razini regionalno notornog Fant začina. Uz to, u porciji nam je stiglo 5 komada iako i vani i unutra piše da u porciji dolazi 6 komada. Kada smo pitali kako to da je stiglo 5 komada, ljubazni konobar odmahnuo je rukom i rekao Ah, stari jelovnik.
Pa kako stari jelovnik, pomislili smo, tek ste otvorili. Htjeli smo im reći kako im pred ulazom stoji natpis koji zauzima barem 1m3 i da je naša gradska vlast uklanjala i manje terase od te površine, ali smo odustali…
Kako mladić koji tamo radi ima kliker u glavi na koncu to jelo nije ni naplatio – iako ništa slično nismo tražili. Sada kada promislimo, s obzirom na to kakav je bio okus tog jela, ne da to nije trebao naplatiti – trebali su oni nama platiti da to pojedemo.

Sreća na kraju – paratha od kupusa, izvedbom nešto između mega pogačice, popečka i palačinke, prerezana na četvrti pa tako poslužena – četiri četvrti jedna preko druge, bila je izuzetno ukusna. Osjetimo kupus, pomalo tikvice i još poneko povrće, možda mrkva…
Uz blagi bijeli umak bilo je to vrlo dobro jelo. Gotovi umaci (bbq i još jedan) koji su išli uz nesretni momos bili su bezvezni.
Što se tiče ambalaže, svi umaci došli su u malim plastičnim posudicama, a žlice koje su donijeli za curry su također bile plastične. Veliki Ne toj praksi prekomjernog bombardiranja plastikom, kako u lokalu tako i za dostavu. O načinu serviranja bi također mogli povesti računa, jer neka jela poput parathe nije dovoljno tek baciti u papirnati tanjur i poslužiti gostu.
Od napitaka valja istaknuti lassi (slana i slatka varijanta) i mliječni čaj elaychi. Osim toga karta pića gotovo da ne postoji – imaju dva gazirana soka, dva loša širokodostupna hrvatska lager piva, mineralnu gairanu vodu i to je manjeviše to.

Detalje našeg posjeta pogledajte u videu ispod:

@eatoutzagreb Desi Tadka je novi indijski restoran u Zagrebu. Izuzetno simpatični mladi ljudi ovaj lokal u kojem je bio prvi Wok by Matija i Kut 501 planiraju najviše, čini se, za dostavu. Prostor je mali, trebao bi pofriškavanje, a jela su… kako koje. Od lošeg do vrlo dobrog. Cijene su vrlo fer. Dostavljaju. . #zagreb #restoran #zagrebtiktok #indijskirestoran #hrana #vecera #nedjelja #zagreb???????? #zatebe #curry #zagrebcroatia #zagrebinfo #eatoutzagreb #novomjesto ♬ original sound – Eat Out Zagreb

Desi Tadka ima šanse jer Zagrepčani vole indijsku hranu. Jer su povoljni. I jer su mladi i fleksibilni. Ulože li malo u sastojke i okuse, mogli bi biti ozbiljni dostavni faktor.
Pa makar i uz stotinu nedostataka, ovaj projekt prilično je autentičan lokal indijske ulične hrane u Zagrebu nasuprot svim ostalim indijskim projektima, osim možda Bombay Grilla koji se približava autentičnosti, ali i smotanosti na svakom koraku.

Desi Tadka, Varšavska 18 Zagreb
tip restorana: indijska ulična hrana
dostava: Da – dostavni servisi
kontakt telefon: ++385 (0)99 474 2302
radno vrijeme: uto-ned 10-21

Facebook profil: link

fotografije i video: Eat Out Zagreb
© Sva prava zadržana