fotografije: Franko’s

Ako kažemo da Franko’s Pizza & Bar u Ulici kneza Branimira 71A na Zavrtnici pratimo od prvog dana, bit će to doslovno tako. Mi smo im, naime, bili prvi gosti, nekoliko minuta nakon otvorenja i dobili smo prvi ikad isprintani račun u Frankosu.
U tom prvom dolasku osjećali smo neku vrstu nervoze, jer čuli smo o projektu samo najbolje te smo se bojali da ne bude tipično za naše prostore – tresla se brda, rodio se miš. Srećom, Franko’s nije takav lokal.

Pizza je od prvog dana bila natprosječno dobra, jedna od boljih u Zagrebu, a do danas su napredovali znatno.

Dvije nove pizze – Deep In The Woods i Pulled Pork

Ove dvije nove pizze na jelovniku koji od prvog dana nudi kombinacije izuzetno kvalitetnih i prvoklasnih sastojaka predstavljaju svojevrsnu krunu dosadašnjeg napretka Frankosa.
Osim što su mozgajući mjesecima tijekom ljeta uz vruću peć (a to su oni tjedni kada se mnogi odmaraju u hladu) kako da tijesto dovedu do optimalnoga, domislili su se i novih vrhunskih kombinacija u kojima je sadržano i ono najbolje što nude šume naših krajeva – vrganji i tartufi.

Ovaj tren pričamo o pizzi Deep In The Woods koja, uz spomenute predivno tretirane gotovo kremasto nježne vrganje i crni tartuf imaju mozzarellu fior di latte, dimljene obraze divlje crne svinje i bosiljak.

Navedimo još jednu novost zadnjih tjedana u Frankosu: možete birati verzije tijesta napoletana ili romana.
Mi volimo oboje, no ako nas pitaju baš za zadnju želju želimo li napoletana ili romana tijesto, bilo bi to napoletana – karakternije, tvrdoglavo i divlje. Romana verzija je hrskavo, tanko tijesto koje također volimo kada je dobro pripravljeno, a ovdje je tako s obje verzije tijesta.

Pizza Deep In The Woods je trenutno vjerojatno najbolja pizza na širokom području ove regije koju smo jeli uzevši u obzir glavne čimbenike: tijesto i sastojke na pizzi.
Stigla je jesen, a uskoro dolazi i zima, da parafraziramo Igru prijestolja. Ova pizza je izvrstan odgovor na godišnja doba pred nama.

Druga nova pizza na fotografiji iznad je Pulled Pork, s popularnim sporopečenim kvalitetnom trganom svinjetinom koja je konkretno količinski na pizzi, ali ne uništava kompoziciju i nije pretjerana kao sastojak. Uz dodatak žutih cherry rajčica, mozzarelle di bufale, karameliziranih lučica i cherry rajčica skladna je i ne preteška.

Ponuda bara i usluga

Bilo nam je izuzetno drago vidjeti Matka, konobara koji nas je posluživao u Frankosu i prvoga dana. Odličan, uslužan, brz, simpatičan…. s laganim dalmatinskim naglaskom (Makarska alert!) kojeg se, kaže, ne može riješiti ni nakon 14 godina u Zagrebu. Što se nas tiče niti ne mora – savršen je baš ovakav kakav jest.

Iz široke karte vina na čaše novitet je Black jedne od naših vrhunskih vinarija – Saint Hills uz već prisutnu Malu nevinu iste vinarije.

Zbilja vrhunsku ponudu bara (nije nam uopće čudno da se zove Franko’s Pizza & Bar) imali smo prigode kušati jučer uz (ili prije) pizze – od izvrsnih koktela poput Green Chartreuse koktela (s istoimenim francuskim likerom, tonikom, limetom i ružmarinom) preko interpretacije Moscow Mule koktela, točnije Jalisco Mule (votka zamijenjena tekilom) i još cijelog niza na bogatoj listi Frankosa. Kokteli su pripremljeni znalački, sa širokogrudnom količinom alkohola (onako kako bi kokteli trebali biti ponuđeni na mnogim mjestima kod nas, no nažalost…).

Probali smo još i odličan Long Avangard koktel od bijelog ruma, ponovno uz zeleni chartreuse, sok limete, ananasa, te lagano poprženih orašastih plodova povrh, uz timijan.

Od piva uz vrlo dobru listu craft piva dodali su nova tri piva pivovare Primarius, kao i tri piva katalonskog Moritza.

Za kraj spomenimo i whisky ponudu u vidu mogućnosti kušanja 3 u nizu odlična whiskyja. Imali smo priliku kušati 3 single malta, kao i 3 blenda mirisa po dimu, uz ostale note… kao i opis njihovog spajanja s hranom.

Franko’s Pizza & Bar je lokal koji puno ulaže u finalni proizvod koji stiže na stol, bilo tu riječi o pizzi, piću ili usluzi. Njihov inicijalni trošak je dakle znatno viši od svih lokala koji se bave sličnom ponudom.
U tom smislu njihove cijene su opravdane, a zadovoljstvo gostiju kako smo i sami osjetili (a i čitamo komentare gostiju) prati svo to ulaganje.
Želimo im da ostanu na toj razini, razini najbolje pizzerije u gradu uz jedan od najboljih barova u gradu.