Oaza Joyful Kitchen nalazi se u Radićevoj ulici 9. Ulici u samom srcu Zagreba koja se nekako sramežljivo i polako, ali sigurno, kreće u smjeru svoje gastronomski odraslije sestre, Tkalčićeve, koja je postala pravom oazom internacionalnih (mahom streetfood) lokala.

Već na prvi pogled Oaza Joyful Kitchen čini se kao zanimljiv i moderan restoran za mlade i one koji se tako osjećaju.
Simpatičnih boja, lijepo uređen, s originalnim staklenim i drvenim detaljima ovaj lokal ostavlja dojam harmonije i ugode. Priznajemo, u njemu smo se osjećali dobro od početka do kraja našeg posjeta.

Joyful Kitcen interijer

Prvo su nam u oči upali nesvakidašnje lijep terarij, zelenilo i naoko vrlo primamljivi voćni napitci koji su stajali na ostakljenom pultu.
Odlučili smo isprobati nekoliko jela kako bismo mogli dati realan presjek i kako biste znali što bi vam se tamo moglo najviše svidjeti.

Joyful Pult

Jelovnik i povoljne cijene

Uzeli smo jelovnik (detaljan popis jela pogledajte na ovom linku) i odabrali dnevno varivo za 23 kune, Country wok za 35 kuna, Greenzilla burger za 30 kuna, Royal wrap za 30 kuna i mango lassi za 15 kuna.
Već na prvu primjećujete kako su cijene vrlo pristupačne, a za centar grada rekli bismo i prilično nevjerojatne. To je bio razlog više za biti nestrpljiv u iščekivanju što ćemo točno dobiti na stol.

Joyful Kitchen eksterijer

I stiglo je. Podijelili smo sva jela, kao i inače, kako bismo realno donijeli neki zajednički sud.
Između variva i woka bili smo podijeljenog mišljenja – nekom se više svidjelo jedno, drugima drugo. U konačnici, svima je oboje bilo vrlo dobro.
Prava istina je da će se onima koji više vole varivo svidjeti (ovo će sad biti veliko iznenađenje) – varivo. Wokoljupcima će wok vrlo moguće biti forte ovog lokala.

Joyful hrana vani

Varivo je stiglo vruće, mirisno i lijepih boja povrća… dominirale su mahune, paprika i bundeva. Uz ostalo povrće bilo je to jedno iznimno ugodno i hranjivo jelo. S obzirom da stižu hladniji dani, ovo će biti favorit naših ponovnih dolazaka ovdje. Porcija – izdašna.

Wok s pirovim rezancima i bogatom porcijom povrća naribanog na rezance bio je uz bok varivu, ukusno, vruće, krijepi na jedan blag i ugodan način.
Da ne zaboravimo, varivo je bilo ponešto pikantnije od woka, ali to je pojedinost koju, vjerujemo, možete dogovoriti s konobarima prilikom naručivanja.
Kada smo već kod konobara… radi se o mladoj ekipi simpatičnih ljudi, iskreno srdačnih – a znate da niti to baš nije pravilo u našim lokalima. Ovo bi mogla biti pokazna vježba mnogima kako se komunicira s gostima.

Pult usluga ekipa

Mango lassi koji smo pili bio je vjerojatno najbolji u Zagrebu kojeg smo do sad probali. Ukusan do te mjere da je gotovo sigurno kako i idući put naručujemo upravo taj napitak. Kao što su sva jela u ovom restoranu veganska, tako i mango lassi među sastojcima nema jogurt ili kravlje mlijeko, nego rižino.

Burger Greenzilla Joyful Kitchen

Burger naziva koji nas je nasmijao (Greenzilla) je zelenkaste pljeskavice iznutra (od graška i proteina konoplje) i veličinom i sastojcima je zasitno i ukusno jelo. Peciva za burger u Joyful Kitchenu rade sami, što je u svakom slučaju za pohvalu.

Wrap (tortilju) po imenu Exotic Wrap dobili smo hladnu. Wrap se, prerezan na pola, posprema u kartonsku kutijicu i tako i nudi, što je dobra ideja kao jelo za van te za pojesti onako usput, “s nogu”.

Nekoliko crtica za zaključak:
Oaza Joyful Kitchen je zanimljiv projekt, kako s gastronomske strane (pozdravljamo svaki projekt u razvoju naše nejake veganske i vegetarijanske scene), tako i sa strane njihovog angažmana za bolje društvo.
Naime, Oaza kao organizacija će najveći dio novca od restorana ulagati u projekte za mlade, kako postati društveno poduzetan, brizi o prirodi itd. Radionicama koje provode već godinama, a uskoro će to krenuti i u novom prostoru uz restoran (kojega su već uredili u mjesto za ugodan boravak, kako smo virnuli) mlade potiču da osvijeste svoje talente i savladaju poduzetničke vještine. Ideje koje smo čuli i entuzijazam koji smo osjetili u razgovoru s predsjednikom neprofitne udruge Oaza, Filipom Brničevićem, iskreno su nas razveselili.

Wok

Na kraju, drago nam je da u Zagrebu imamo ovo novo mjesto na kojem možemo uživati u brzoj, ali zdravoj veganskoj hrani koja (ne manje bitno) ne mora biti skupa. Dapače, ovdje je vrlo pristupačna.
U budućnosti, k tome, planiraju krenuti i s catering ponudom.
Uz sve navedeno, osjećajući društvenu odgovornost, ekipa Oaze odlučila je provesti i podjelu besplatnih obroka najpotrebitijima. Ovakav koncept želimo i moramo podržati, svaka čast!

Terarij zelenilo

Oaza Joyful Kitchen
Radićeva 9, Zagreb
telefon: 091 575 0472
radno vrijeme: pon.-pet. 11-21h, subota 14-21h

fotografije: Eat Out Zagreb