Uvijek je uzbudljivo kada se u našem Zagrebu pokrene neki novi gastro projekt. Mr. Moo se nalazi u Tkalčićevoj 84, dakle u samom centru grada.

Velika novost je da je Mr. Moo ovih dana krenuo s ponudom isključivo degustacijskih menija i po tome spadaju u krug tek nekoliko takvih restorana u Zagrebu.

U vjerojatno najljepše obnovljenoj kući u ovoj drevnoj zagrebačkoj ulici nalazi se jednako lijep interijer u kojem doslovno sve blista.

I to mislimo u pozitivnom smjeru. Elegancija svijetlog mramora upotpunjena je zelenilom koje zauzima cijeli zid – od poda do stropa. Taj zeleni zid podsjetio nas je na rimski Bio Hotel Raphaël ekstremno zelenog pročelja. U tom hotelu krajem listopada popili smo vjerojatno najbolju kavu zadnjih pet godina.

U Mr. Moo restoranu bili smo prije nekoliko tjedana na vinskoj večeri famoznog vinara Kreše Ivančića Griffina i moramo priznati kako je i tada kuhinja ovog restorana odradila uzoran posao. A sljubljivanje sljedova s vinima bilo je iznimno, za što je zaslužan g. Predrag Čavić, iskusni sommelier koji je u više navrata postigao odlične rezultate na natjecanjima sommeliera.

Mr. Moo
Sommelier Predrag Čavić i chefica Ivana Antolković

Chefica Mr. Moo restorana je Ivana Antolković, pripadnica mlađe generacije koja je znanje godinama brusila u Michelinovim restoranima. Njen potpis smo estetski vrlo brzo našli prepoznatljivim na tanjurima koji su stizali u sljedovima. Pogledajte u nastavku na što točno mislimo i kako estetika utječe na doživljaj gosta u restoranu – ovo će biti lijep ogledni primjer.

Degustacijski meniji koje nudi Mr. Moo puni su lijepih momenata

Zbog lakše usporedbe paralelno ćemo donijeti slijed po slijed prvog i drugog degustacijskog menija.
Oba degustacijska menija možete odabrati u četiri ili šest sljedova i isključivo ćete njih moći degustirati idućih mjeseci u ovom restoranu, naravno uz mogućnost stručnog sljubljivanja s vinima. Cijene na kraju članka.

Kao uvod za oba menija stiže pozdrav iz kuhinje – i tu sličnost s ova dva degustacijska menija prestaje.
Prezentacijski jedan od najljepših sljedova – cherry rajčica – ostavlja hiperrealistični dojam i dolazi serviran na lijepom tanjuru uz grančice. Dojam je kao da je rajčica taj tren ubrana u nekom vrtu usred šume.

Mr. Moo

A rajčica je zapravo mozzarella di bufala kuglica omotana želeom od cherry rajčice, dok unutar sebe skriva još i infuzirani gel od svježeg bosiljka.
Simpatičan i lijep početak koji je lijepo upotpunjen Decanterovim zlatom – Štampar Urban White pjenušcem dinamičnog perlanja. Uravnotežene kiseline i kremoznost izuzetno se slažu uz bufalu oplemenjenu želeom cherry rajčice.

Slijed nakon uvoda bio je, kad pričamo o prvom degustacijskom meniju, patka i aloe vera. Tanko su to rezana pačja prsa dimljena na jabukovom drvetu, uz gel aloe vere i pjenicu od naranče. Dimljena pačja prsa su ugodnog okusa, lijepo prodimljena i lagano slankasta. Delikatnost gela aloe vere se dobro uklapa u kompoziciju.

Mr. Moo

U drugom meniju u ovom slijedu stiže jadranski škamp, žuta dinja i svježa menta.
Ovdje je chefica Antolković višestruko gastronomski poentirala. Prije svega škamp je uspjela sačuvati najužitnijim dijelom priče kako i zaslužuje – uz neizmjernu dozu slasti i mineralnosti. Sve je nadogradila finom pratnjom tankog pokrova dinje i svježe mente, uz gel naranče i pjenicu crvenog grožđa. Sve je dovršeno EVOO Selekcije Belić.

Juhe u oba slijeda podjednako su uspjele. Točnije, jedan član našeg tima boljom je proglasio jednu, a drugi drugu juhu. Složili smo se, ipak, kako su obje vrlo dobre.

Predrag Čavić chefica Ivana Antolković

U drugom degustacijskom jelovniku imamo ljepoticu u tanjuru – juhu od muškatne bundeve i kruške (na fotografiji donja juha). Ugodna i slasna dolazi uz biserni gel Abata kruške, pjenicu od đumbira, svježi timijan i nježno dehidriranu šniticu kruške.
U gornjem dijelu fotografije juha je iz drugog degustacijskog menija. Dubokih okusa ova juha od mrkve, kukuruza i klementine odličan je uvod u ono što će uslijediti kasnije, jer fino pobuđuje okusne i mirisne pupoljke. Kremoznost je nadograđena gelom od šipka i gelom mente, želeom od šipka te hrskavim momentom čipsa od Grana Padana.

Idući slijed sligla su dva rižota. Bio je to, po nama, jedan od dva vrhunca ovih degustacijskih menija.

Mr. Moo

U prvom meniju stigao je rižoto od vrganja, cikle i pancete.
Privlačne boje i okusa zahvaljujući cikli i vrganjima te jablanovačama, uz svježi timijan, idealno skuhane carnaroli riže, rižoto je zaokružen perlom svježe mente i čipsom Grana Padano sira.

Rižoto iz drugog degustacijskog jelovnika moguće je i najbolji moment svih sljedova. Od muškatne bundeve je, kivija i jadranskih kozica. U središtu ima perlu od limuna koja daje dodatnu dimenziju slatkastoj osnovi bundeve i kozica. Ovaj senzualni rižoto s momentima muškatnog oraščića, svježeg kopra, zesta limuna i grana padana jedan je od najboljih koje smo jeli zadnjih godina. Bravo!
Ono što je dodatna vrijednost je perfektno pogođeno sparivanje s vinom od strane g. Čavića. Uz rižoto s vrganjima i ciklom savršen spoj bio je bobičasto moćan Šember Crni Pinot Vučjak, potentan na višegodišnje odležavanje.
Jednako pogođen izbor uz žuti rižoto bio je Traminac vrhunski Iločkih podruma, svježinom i aromom izuzetan uz vrlo uspjeli rižoto.

Idući slijed donio je glavno jelo, iako se takvima mogu nazvati i rižota vrlo izdašnih porcija.
U prvom degustacijom meniju to je biftek, kesten, čokolada i šipak. Kao i u slučaju dimljenih pačjih prsa i ovaj komad mesa s domaće je farme (Sv. Ivan Zelina) i izuzetno precizno pečen – medium rare – ostavljajući sočnost mesu, dok je izvana lijepo potaknuta Maillardova reakcija. To je u finalu rezultiralo finim okusom i mirisom ovog kvalitetnog komada mesa. Uz meso na tanjuru su se veselo smjestili i dobro ukomponirani gel mliječne čokolade aromatiziran mandarinom, gel od šipka, krema od kestena i demi-glace umaka, žele od šipka te prah dehidrirane mandarine.
Uz biftekov slijed možete očekivati nekoliko velikih crnih vina na odabir, za što će se pobrinuti iskusni sommelier – hoće li to biti Medeina Punta Greca, Testamentov Babić ili pak PZ Svirče Ivan Dolac Plavac Barrique provjerite u samom restoranu.

Kad smo već kod vina, ovih dana glavni sommelier Mr. Moo restorana Predrag Čavić radi na dovršavanju jedne od najzanimljivijih vinskih karti u Zagrebu i, kako su nam rekli, impresivnom broju etiketa koje će izložiti na katu restorana. Stakleni vinski regal u francuskom stilu zauzimat će cijeli zid, a kada i taj dio upogone (a kažu kako će to biti vrlo skoro) bit će ovo pravi trezor najboljih hrvatskih i inozemnih vina. Gornji dio restorana tako će dobiti i zanimljiv naziv: Vinski kat.

Mr. Moo fine dining

Jednako lijep tanjur, ako ne i ljepši, bio je onaj u drugom degustacijskom meniju. Tu se vraćamo estetici talentirane chefice Mr. Moo restorana, Ivane Antolković.
Filet divlje jadranske orade uz kremu od poriluka, gel od mandarine, gel kruške Abate, pjenica organskog svijeta plavog graška te ukrašeno povrh dehidriranom kruškom.

Bijela riba ove kvalitete vrlo lijepo pečena i položena nad porilukovu kremu funkcionira idealno. Sočnoj ribi pridodani slatkasto-kiselkasti gelovi prizivaju tople dane i dodatno uporište imaju u dva pjenasta oblaka nadrealno pastelne plavkaste boje, nijansu koja plijeni i koju se rijetko viđa na tanjurima. Radi se o pjenici od organskog cvijeta plavog graška.
Bogatom okusu ribe i priloga izuzetno je sparena Beljska Graševina čije ugodne kiseline zaokružuju slasnost jela.

Preddesert je gelato – u prvom degustacijskom to je gelato od šljiva i cimeta i opet uz perlu naranče, a u drugom to je gelato od limunove trave i javorovog sirupa. On pak ima perlu limete i mente.

Mr. Moo

Preddeserti su lagani uvod u slojevitiju desertnu zvijezdu – Cheesecake kuglu iz bajke. Čiju začaranost doslovno treba razbiti kako bi se oslobodila ljepotica unutar nje.

Ivan Antolković Predrag Čavić

U prijevodu – žlicom probijte efektni pokrov glukoznog stakla i ispod čeka krema od krem sira, mango, pistacije, pjenica od šipka, gel od manga, kora od keksa i bijela čokolada. Dovoljno ljepote? Nama je – ovaj desert definitivno spada u red jela restorana s Michelinovom zvjezdicom.
U drugom degustacijskom meniju desert je kremšnita na Mr. Moo način.

Cijena svakog od degustacijskih menija u 6 sljedova iznosi 430 kuna, dok je sljubljivanje vina u mesnom meniju 280 kuna, a u ribljem 220 kuna.
Cijena degustacijskih menija od četiri slijeda iznosi 340 kuna.
Usluga u Mr. Moo restoranu bez greške je odradila naša oba posjeta, čistoća prostora i interijer su na oku vrlo ugodnoj razini, a idućih dana kapacitet sjedećih mjesta će se povećati i s nekoliko stolova na katu.

Veseli nas vidjeti kako će se razvijati ova priča s velikim potencijalom, jer lijep prostor u centru, uigrani tim, tehniku i talent imaju.

fotografije: Eat Out Zagreb

Mr. Moo Bar & Restaurant
Tkalčićeva 84

kontakt mobitel: 095 560 3996
web stranica za rezervaciju stola
mail: info@mrmoo.hr
radno vrijeme: svaki dan 13-23
cjenovni rang: £££