Wolt Croatia, dostavna tvrtka osnovana u Helsinkiju u Finskoj proširila se zadnjih godina i u ovaj dio Europe. Konkretno, u Hrvatskoj su od 2018.
Ovih dana Wolt Croatia proglasio je nekoliko restorana najboljima po
kategorijama ili pak prema najboljem jelu
iz odgovarajuće kategorije.

Tako je u kategoriji Best Healthy Food najboljim proglašen Good Food iz Tesline ulice, Bakin čušpajz najboljim u kategoriji Best Home Cooking, mek Per’s je dobio nagradu za najbolji burger, Pizzeria Duksa – Maksimir pobjednik je u kategoriji Best Pizza, Pivnica Budweiser – Trešnjevka za Best grill dish te Činkica Špansko nosi nagradu za Best dessert. Tako to na engleskom piše u aplikaciji Wolt Croatia pa smo tako i prenijeli.

I ne bismo ni znali za ove nagrade koje je Wolt Croatia dodijelio ‘najboljima’ među svojim partnerima da nismo danas vidjeli sponzoriranu objavu restorana Umami za najbolje azijsko jelo. Pardon, Best Asian Dish. Pohvalili su se na društvenim mrežama, zahvalili svima kako je i shodno u prilici kada ti netko dodijeli nagradu.

Wolt Croatia

E sada, ne piše po kojim kriterijima i u kojoj konkurenciji su ovi restorani najbolji u svojim grupama ili po jelima – niti za koja konkretno jela su dobili nagrade. A na popisu čak niti ne vidimo restoran Umami. Ili su ih zaboravili navesti ili se dogodila neka druga vrsta propusta. Uglavnom, statua je stigla u Umami.

Ono što je potpuno nejasno svakome tko je probao nekoliko azijskih jela u Zagrebu ili pak nekoliko burgera, ali i deserata – kako je moguće da je u bilo kojem izboru Umami dobio nagradu za najbolje azijsko jelo, mek Per’s za najbolji burger ili pak Činkica Špansko za najbolji desert?

Kada je krenuo s radom, Umami je nadobudno u Skalinskoj nudio bogate porcije jednako bogatog normativa – samo ćemo navesti primjer Pad thai s jadranskim kozicama – kako piše u sastojcima.
Tada ih je bilo sigurno dvadesetak po tanjuru. Nisu bile osobito velike ni najukusnije koje smo probali na našem području, ali je to bilo jedno vrlo pristojno jelo. I s obzirom na cijenu bio je vjerojatno Best buy (da se izrazimo kao što to radi Wolt Croatia na engleskom). Ali to je bilo prvih mjeseci. Količina kozica smanjila se na tek nekoliko po tanjuru, veličina im se smanjila kao nakon dvostruke centrifuge, a kvaliteta je pratila taj smjer promjene. Tada smo, nakon nekoliko puta, prestali odlaziti u Umami.
Još smo jedan ili dva puta naručili jela baš putem Wolt Croatia servisa, kako bismo ostali upoznati s ponudom tog restorana. Zadnji put prije nekoliko dana iz Umami restorana u Branimir Mingle Mallu.
Nasreću, jer sada možemo napisati iskustvo. I nažalost, jer je hrana bila blijeda kao i inače. Uz nedovoljno izražene okuse, nedovoljno začina, jednostavno falilo je svega.

Na aplikaciji Wolt Croatia kod Umami restorana stoji jasno istaknuto kako “Mijenjanje hrane nažalost nije moguće”. Što razumijemo, puno je posla i promjene bi dovele do komplicirana procesa.
Međutim, nije im bio problem prihvatiti našu narudžbu i tek nakon sat vremena (20 minuta prije dolaska hrane) javiti kako više nema Tom Yum juhe i mogu li promijeniti narudžbu? Staviti nešto drugo umjesto toga.
Eto, mijenjanje hrane je ipak moguće. Ajde, da ne kompliciramo – upitali smo koju drugu juhu imaju, reli su Chanko – juhu s jadranskim kozicama i nešto miješanog povrća (kovrčavi kelj itd.). Može, cijena je čak bila ista. U redu.
Dostavljač je došao u dogovoreno vrijeme, došla je hrana u vrijednosti 145 kuna. U juhi s jadranskim kozicama bila je po 1.5 (slovima: jedna i pol) kozica, a veličina kozice je tek nekoliko mm.
Okus je bio ugodno povrtni, u redu. Ali kad naručiš juhu s jadranskim kozicama u kojoj skoro pa nema kozica osjećaš se namagarčeno jednako kao i kada smo u Skalinskoj jeli Pad Thai s nekoliko mini kozica.
Okusi jela su bili blagi, nekarakterni, tek toliko da zadovolje glad. Dakle miljama daleko od značenja riječi Umami.

Zaključno: Umami u konkurenciji azijskih lokala niti na jednom slijepom kušanju ne može dobiti nagradu najboljeg azijskog restorana niti jela. U Wolt Croatia dostavnom servisu kao lokal koji radi najveći promet već možda da, kao mašinerija čini se da funkcioniraju vrlo dobro i da su cijenama pristupačni ljudima koji su očito zadovoljni tom razinom azijske hrane.
Ali riječ “Najbolje” u kvaliteti nije rezervirana za ovaj slučaj.
Čak i na Woltu ima preko nekoliko ozbiljnih lokala s odličnim azijskim jelima: Soi Fusion, Hilton Garden Inn, Namaste… niz se nastavlja unedogled.

mek Per’s i njihove burgere nam je čak neprimjereno i staviti u rečenicu s najboljim burgerima na bilo kojem području – čak i jednog dijela grada. Čisto zbog susramlja. I zbog respekta prema lokalima koji su puno strasti, znanja i kvalitete utkali u neke od izvrsnih gastro burgera koje smo zadnjih desetak godina jeli u Hrvatskoj. mek Per’s nije bio u toj skupini. A pogotovo nije najbolji od njih.

Istine radi, Budweiser i Duksa su natprosječni restorani u svojim kategorijama.

Oni koji vole jesti deserte zasigurno znaju da palačinka s našaranim sirupima i bombončićima te Ferrero kuglice – sve u jednom – nije najbolji desert ni po jednom kriteriju.

I tako, dodijeljene su nagrade za najbolje restorane i najbolja jela. Ako je kriterij da su najprodavanija na Wolt Croatia – OK. Ako je kriterij kvalitete, onda samo jedan kratki Hahahahahahahahha.

izvor fotografija: Wolt Croatia aplikacija, Umami Instagram