Svakog dana u tjednu čim odzvoni podne na adresi Breg 2 u centru Ljubljane kreće mirisati iz impozantne napuljske krušne peći na drva.
Prostrana pizzerija podijeljena je na ugodnu razvedenu terasu i izuzetno lijepi interijer na dvije razine.

Pops Pizza Place
Pops Pizza Place Ljubljana

Osim moderno uređenog prostora koji je nedvojbeno lijep i ugodan, primijetili smo i vrlo visoku razinu čistoće. Bez obzira što je i pri početku radnog vremena na velikoj terasi vladala prilična gužva pa se nemali broj konobara razletio na sve strane da što prije posluži goste, Pops Pizza Place očito vodi računa o čistoći prostora.
Okej, valja reći i da nakon našeg povratka iz Napulja puno prostora izgledaju urednije, no odajemo priznanje razini na kojoj ekipa Popsa drži prostor.

Pops Pizza Place
Pops Pizza Place

Nakon što smo fotografirali interijer i oprali ruke, tik prije nego što smo se smjestili na terasu uhvatili smo mladog pizzaiola u akciji. Uz asistenta pripremao je nekoliko pizza paralelno. Već u pripremi pizze su izgledale bogato i naoko vrlo privlačno. Optočena zlaćanim listićima napuljska peć Stefano Ferrara prvo je što ćete vidjeti čim uđete u Pops Place Pizza interijer

Ljubljana pizzerija
Pops Pizza Place

Pops Pizza Place nudi petnaest pizza (od toga dvije bijele) cijene 9.90-19.90€, koje vrve iznimno kvalitetnim talijanskim sastojcima – eko pelate Gargano iz Apulije, Pienollo di Vesuvio D.O.P. mini rajčice, kalabrijsku ‘Nduja kobasicu, artisansku napuljsku kobasu, fior di latte iz Agerole (područje između Positana i Amalfija, iz kojeg smo se upravo vratili), Friulano salamu od pancete itd. Ukratko, kada smo čitali jelovnik činilo nam se kao da nismo niti napustili jug Italije.

pizzaiolo Ljubljana Slovenija
pizzaiolo Pops Place Ljubljana

Naša potraga za svetim pizza gralom u Napulju i okolici rezultirala je katkad uspjehom, a katkad baš i ne. No ovo što Pops Pizza Place fermentira pa ispeče u minuti, uz sastojke koje smo naveli, ovo je zaista izvrsno.

predjelo Pops Pizza Place

Mudri su u Popsu, jer te već predjelom izuju iz cipela. Sparni dani idealni su za u žiži sezonske žute i crvene mini rajčice prožete taggiasca malim maslinama i ukrašene ultrakremastom burratom. Hrskavci od tankog tijesta su tu tek da se nađu, kao mini dodatak. Ali ovo iznad tanjura nije tu ‘tek da se nađe’ – San Daniele dvije godine odležani pršut idealno je izrezan i mek poput prve rose nakon svitanja.

Karta pića je što se žestica tiče jako ozbiljna – ukratko izvrsna. Širok izbor viskija, ginova i da ne zaboravimo – koktela. Kokteli su bili i naš izbor. Mojito i Aperol Spritz bili su odlična pratnja uz predjelo i pizze. Koštaju 5.5-7.9 €.

Prijeđimo na stvar. Naručili smo dvije pizze po preporuci voditelja pizzerije. Gospodin Greg Yurkovich, suosnivač i glavni pizzaiolo Popsa, veliki dio iskustva nosi iz SAD-a. To je dijelom prenio i u kombinacije sastojaka u Pops, no vratit ćemo se kasnije na to.

Pops Pizza Place
Pops Pizza Place

Pops Pizza Place ove godine je, inače, zauzela odlično 43. mjesto u Top 50 Pizza poretku (iza njega je naš Franko’s na 45. mjestu).
S obzirom da su pizze koje su nam poslužili u Popsu jedne od najboljih koje smo jeli zadnjih godina (uključujući i Napulj) mjestu u Top 50 europskih pizza im nedvojbeno pripada.
Tijesto je ukusno i rado bismo ga jeli bez ikakvih sastojaka, tek uz samo malo maslinovog ulja i kojim zrnom krupne soli. Nije teško kada ga se pojede, a opet karakterno je i užitno, zavodljivo mirisno. Ovo tijesto je vrhunski užitak koji smo možda doživjeli tek u pizzeriji Seu Illuminati u Rimu.

Obje naše pizze bile su pikantne, lagano ljutkaste i svaka na svoj način je pokazala kako se u Popsu hrabro i samopouzdano poigravaju s okusima.

Pizzerija Slovenija Ljubljana
La Gomorrah pizza, Pops Pizza Place Ljubljana

La Gomorrah pizza uz organske pelati iz Puglia regije ima i lagano dimljenu provolu iz već spomenute Agerola regije, salamu iz Furlanije, svježe jalapeño šnitice, pecorino sir i dodir Amerike koji je tako lijepo odgovarao – med kojega g. Yurkovich kuha na šezdesetak stupnjeva uz chilli papričice. Rezultat je ljutkast dodatak koji se nanosi tek u tragovima, no daje dragocjeno ukusan moment na ovoj pizzi.

Druga pizza je, na potpuno drugi način, ona koju ćemo dugo pamtiti. Po sočnosti, po kombinaciji uz tijesto s karakterom. Ova pizza je čudo. Rekli su nam kako im je to najnovija pizza – imenom Matera.

Matera Pops Pizza Place

Matera je najsočnija pizza koju smo jeli duže vrijeme. Uz pelate i kalabrijsku ‘Nduja kobasicu, širokom rukom po pizzi razbacane sušene rajčice, divni Stracciatella kremasti sir, Taggiasca maslinice, slatke sušene Crusco paprike i maslinovo ulje. Ali… samo malo, zaboravili smo sitan, ali dinamitan dodatak – ribanu narančinu koricu, koja je po ovom slatkasto kiselkastom čudu od nadjeva dodala neodoljivo egzotični miris agruma.

Matera pizzerija Ljubljana Greg Yurkovich
Matera Pops Pizza Place Ljubljana

S obzirom da smo se u hladu za visokim stolom uz ulaz pizzerije zadržali duže nego smo planirali (da, bilo je toliko dobro), odlučili smo naručiti i njihov tiramisu za koji su nam tamo rekli da je odličan.

Tiramisu Ljubljana
Tiramisu Pops Pizza Place Ljubljana

Kolač tiramisu je obilan i dobro je da smo podijelili jedan, jer više od toga ne bismo mogli pojesti nakon pizze. Izuzetno ukusan i kremast, bogatog okusa espressa i uz aromu likera od lješnjaka.
Uz pizzeriju je i lijepa fontana koja donosi ugodni dojam osvježenja što u kolovozu nipošto nije zanemarivo.

Pops Pizza Place odlično je mjesto zabave, ali prije toga je to mjesto dubokih i maštovitih okusa. Mjesto koje funkcionira, zahvaljujući odličnoj organizaciji, kao po špagi. Mlado osoblje je vrlo prijateljski raspoloženo prema gostima, narudžbe se u vrlo prihvatljivom roku nađu gostu na stolu. To Pops čini jednim od najpoželjnijih gastro mjesta u Ljubljani.
Čak niti povremeni red gostiju koji se stvori uz terasu Popsa ne čini situaciju nesnosnom, jer konobari vrlo brzo nađu rješenje za to.

Pops Pizza Place, Breg 2 Ljubljana
web stranica: link
mail: pizza@thepopsplace.com
radno vrijeme: svaki dan 12-23 sata
cijene: pizze 9.90-19.90€, kokteli 5.5-7.9€

fotografije: Eat Out Zagreb

Review overview

HRANA9
USLUGA9
ATMOSFERA9
ČISTOĆA9.5

Summary

9.1