Naš boravak u Napulju ovo ljeto nismo mogli realizirati bez posjeta pizzeriji koja je ove godine osvojila prvo mjesto na širem području Napulja, a ukupno drugo na području cijele Italije po odabiru prestižnog natjecanja 50 Top Pizza. Ovogodišnji rezultati za Italiju objavljeni su svečanim proglašenjem upravo u Napulju 26.7. u teatru Mercadante.
50 Kalò pizerija u kojoj je vlasnik i glavni pizzaiolo Ciro Salvo osim glavne pizzerije u Napulju na adresi Piazza Sannazaro 201/c ima i londonsku te prije nekoliko tjedana novootvorenu rimsku poslovnicu.

Riječ Kalò dolazi od grčkog ‘Καλός’ i znači doslovno ‘dobro’. Važno je naglasiti kako 50 Kalò ima i Michelinovu preporuku kao jedan od 21 restorana u Napulju koji imaju preporuku ili zvjezdicu. Tako je u društvu 6 pizzerija u Michelinovom vodiču za 2022.

Naš dolazak nekoliko dana nakon proglašenja najboljom napuljskom pizzom bio je toga dana početkom radnog vremena. Ovih dana u Napulju vrlo je vruće uz povremen ugodan vjetrić, jer ipak se radi o gradu na obali mora. Tim više je ulazak u izuzetno ugodno rashlađenu 50 Kalò pizzeriju nešto iza podne bio oslobađajuć po tijelo i um. Već na prvu ovdje sve funkcionira odlično – hostese imaju plan stolova i smještaju goste ovisno o želji da sjede na vanjskoj terasi ili unutra u klimatiziranom prostoru. Važno je naglasiti da 50 Kalò nema mogućnost rezervacija što, ukoliko sve organizacijski funkcionira odlično (pokazalo se), nije nikakav problem.
Unutra gosta preuzimaju konobari.

50 Kalò
Ciro Salvo, vlasnik i pizzaiolo 50 Kalò pizzerije Napulj

Već na samom početku radnog vremena stvorio se mini red nekoliko ljudi, a kada smo sat i pol kasnije izlazili van red je brojio sigurno dvadesetak ljudi, uz napunjen kapacitet lokala.

50 Kalò

Na početku nas preuzima konobar starog kova koji se ne snalazi najbolje. Nasreću, kolega to uviđa i on preuzima naš stol, što je rezultiralo odličnom uslugom i vrlo dobrim preporukama za pizze. Karta pića je vrlo korektna – pogotovo tu mislimo na lokalna vina i odličan izbor piva. Pili smo pristojan njemački lager Max Helles koji je bio idealno rashlađen.

Na popisu je tridesetak vrsta pizza u rasponu od 5 do 9.5 eura, od toga desetak sezonskih vegetarijanskih. Također, za uvod imaju i četiri Fritti jela – razna pržena predjela po 2.5 eura te dvije Pizze Fritte po 8.5 eura. To je preklopljena pizza koja se prži kratko i izvana je hrskava, dok je unutra sočna. O njoj za koji dan više…
U 50 Kalò koriste odlične rajčice bio di Casa Marrazzo te jako dobre sireve, što smo se uskoro i uvjerili. Kvaliteta sastojaka ovdje je ultimatum, rekao nam je simpatični konobar koji nas je naučio i neke riječi na staronapuljskom, koje smo nažalost zaboravili prije negoli smo ih zapamtili.
Naručili smo pizzu Gialla provola e pepe s izuzetnim slasnim žutim rajčicama, prodimljenim provola sirom, bosiljkom i svjetski nagrađivanim Itran’s Madonna Dell’Olivo EVO maslinovim uljem. Ah da, nipošto ne zaboravimo ukusni mljeveni Tellicherry papar povrh, dao je odličan štih okusu. Pizza je vrlo ukusnog odlično pečenog tijesta. Vlasnik i pizzaiolo Ciro Salvo dizao je razinu vode i radio na recepturi ukusne lagane pizze. Rezultat je lepršavo užitno tijesto koje nakon ručka nije rezultiralo težinom u tijelu, dapače. Hodali smo sigurno još 7 kilometara do kraja žestoko sučanog dana bez ikakvih problema. Naravno, osvježavali smo se često i uživali u ostalim kulturno-gastronomskim momentima karakternog Napulja.

Nažalost g. Salvo nije bio u pizzeriji jer u Rimu pokreće posao u, kao što smo rekli, istoimenoj pizzeriji koju su tamo otvorili prije mjesecak dana.

50 Kalò Napulj

Uz tu pizzu jeli smo i Cotto e parmigiano s lokalnom kuhanom šunkom, fior di latte Di Agerola, parmezan dozrijevao 24 mjeseca te EVO Algoritmo Marsicani DOP Cilento maslinovo ulje. Vrlo dobra pizza, iako nam se prva svidjela više – od sočnosti prema kombinaciji nestvarno slasnih rajčica i pikantnosti svježe mljevenog papra.

Napulj pizza
50 Kalò Napoli

Odmah pokraj 50 Kalò pizzerije stoji omanja delikatesna trgovina gdje ručno režu pršut i ostale delicije, a središnji prostor zauzima bazen u kojem pliva oveći broj mozzarella di bufala sireva koji već na sam pogled, ali i miris u trgovini, odišu velikom svježinom. Rekli smo konobaru kako je lako imati vrhunske sastojke uz takve delikatese tik do njih. Nasmijao se i potvrdio, ali istina je da je puno širi izbor izvrsnih namirnica koje koriste u ovoj pizzeriji ključ ukusne pizze. Naravno, uz odlično tijesto.

50 Kalò
50 Kalò Napoli

Pizzaioli imaju na raspolaganju dvije oveće peći na drva na oba kraja pri ulazu. Među njima vlada vrlo pozitivna atmosfera i vrlo su prijateljski raspoloženi prema gostima.

Ciro Salvo Napoli
Pizzaioli 50 Kalò Napoli

Je li ovakav slučaj i među ostalim pizzerijama u Napulju, a neke od njih su kultne i s razlogom razvikane? Vidjet ćemo za koji dan, pratite nas…
Samo digresija – kada smo prošle godine bili na kraćem izletu u Napulju i nešto dužem boravku u Rimu (još se sjećamo divnog iskustva u Il Pagliacchio** restoranu) – tada je po nama fantastična rimska pizzerija Seu Illuminati bila treća u talijanskom poretku po 50 Top Pizza izboru, a 50 šesta. Sada je gotovo obratno – 50 Kalò je druga u Italiji i prva u Napulju, a Seu Illuminati šesta u Italiji.

Pizzerija 50 Kalò ima našu preporuku i spada u najbolje tri pizze koje smo jeli ovih godina u Napulju.

fotografije: Eat Out Zagreb