Prije nekoliko godina jeli smo vrlo korektan ručak u Velikoj Gorici. Restoran Mon Ami bio nam je usput prema zračnoj luci i sve je prošlo vrlo dobro. Nedavno smo dobili preporuku poznanika kako je hrana tamo nikad bolja. Kako nam se ovaj vikend jelo nešto riblje, a restoran Mon Ami ima jelovnik prepun ribljih jela, otišli smo na rani ručak. Radni dan u restoranu tek je krenuo pa je u interijeru bilo prilično prazno, no ta situacija se potpuno promijenila već za pola sata. Na ugodnoj terasi koju smo mi odabrali za ručak već je bilo petnaestak ljudi.
U nastavku donosimo čime nas je restoran Mon Ami izuzetno pozitivno iznenadio.

Nastao kao spoj dvije lokalne priče, restoran Mon Ami zaista je drugačiji i poseban

Restoran Mon Ami otvoren je 1997. godine. Bračni par Ceronja, Božo i Barbara, odlučili su usred Velike Gorice posluživati mediteranska jela s naglaskom na ribu. Imalo je to smisla, jer je g. Božo iz skradinskog kraja. Gospođa Barbara je pak rođena Turopoljka, tako da su u dalmatinsku kuhinju dodali i detalje lokalnog turopoljskog kraja.
Nakon smrti g. Bože poslovanje uz gospođu Barbaru preuzima njihov sin Bruno Ceronja, izuzetno simpatičan i uglađen gospodin koji nam je osobno poslužio hladna predjela.

Restoran Mon Ami
Bruno Ceronja – restoran Mon Ami Velika Gorica

Gospodin Bruno rekao je kako gledaju stalno unaprijediti jelovnik, ubaciti čim kvalitetnije i izrazito lokalne sezonske namirnice pa tako u carpaccio od tune trenutno ribaju ljetni crni turopoljski tartuf. Eto, već u prvom predjelu tu je spoj Dalmacije i Turopolja. Uz to jelo naručili smo i dimljene dagnje koje restoran Mon Ami dobavlja s Paga. Dagnje su mesnate i znalački napucane neodoljivim aromama dima, pa u sprezi s maslinovim uljem i rikulom čine krasno predjelo.

Bruno Ceronja Velika Gorica
Carpaccio s tunom i turopoljskim tartufom

Ako se po aromama tartufa ukomponiranom u nježno meso tune, ali i u dagnjama snažnih aroma može suditi početak ručka – bili smo iznimno zadovoljni. Carpaccio od tune i tartufa je 16€, a dimljene dagnje su 12€.
Restoran Mon Ami jedan je od najboljih restorana na području Zagrebačke županije čije su aktivnosti bolje nego ikad zahvaljujući odličnom radu Turističke zajednice Zagrebačke županije.

Restoran Mon Ami
Dimljene dagnje – Restoran Mon Ami Velika Gorica

Kao dobitnik već šeste po redu Michelinove preporuke, restoran Mon Ami u Velikoj Gorici potvrđuje svoju kvalitetu, a mi bismo rekli i da je sve bolji.

Već šesti put zaredom restoran Mon Ami u Velikoj Gorici dobiva Michelinovu preporuku

Kada su nam poslužili četiri krupna jadranska škampa sa žara, ali i glavna jela nakon toga, pokazali su svo bogatstvo ponude.

Škampi na žaru Velika Gorica Zagreb Ivana Alilović
Jadranski škampi na žaru

Škampi su pripremljeni izvrsno. Prije svega kalibrom su premium klasa, prepuni mesa koje su u restoranu uspjeli održati sočnim i nestvarno ukusnim, a pomoglo je i njihovo domaće maslinovo ulje iz skradinskog kraja. Da, gospodin Bruno se bavi i maslinarstvom pa tako svake godine od (mahom) oblice dobiju pristojne količine maslinovog ulja. Zadnje godine su na nacionalnoj manifestaciji Dani mladih maslinovih ulja u Vodicama osvojili izvanredno deseto mjesto i uz 96,42 boda dobili zlatno za mlado maslinovo ulje. Cijena jadranskih škampa je 80€ po kilogramu.

Uz hladna predjela i škampe sa žara pili smo krasno rashlađeni korektni pjenušac Poy plešivičke vinarije Mladina. Uz jela koja slijede naručili smo po čašu Krauthakerove Graševine Mitrovac, poznatoj po intrigantnom voćnom momentu i čvrstom karakteru kao i lijepoj svježini. Ovo vino može ići uz široki raspon jela – od predjela, jela s povrćem, bijele ribe, do selekcije snažnijih sireva.

Još jedan izuzetno važan moment koji govori u prilog tome da je restoran Mon Ami jedan od najboljih restorana Zagrebačke županije – uz već spomenutu hranu izuzetno mjesto ovdje zauzima i servis. Usluga je, dakle, ovdje na razini restorana kakvog hotela s pet zvjezdica. Naravno, ovdje možemo pričati o gospodinu Zlatku koji je nas posluživao, iako su i ostali – koliko smo imali priliku vidjeti – ta dva sata odradili na izuzetno visokoj razini. Kaže nam izuzetno susretljivi i izvrsno educirani g. Zlatko kako je u ovom restoranu od trena kada je bio učenik na praksi pa je sve naučio od iskusnijih kolega, ali se i dodatno educirao. Tako je Zlatko dio ovog tima već ravnih deset godina. Perfektna usluga, čestitamo.

Slijedi možda i najvažniji moment: chef restorana Goran Marko Beus u restoranu Mon Ami je već 15 godina te zajedno s timom iz godine u godinu neupitno podiže kvalitetu.

Iduće jelo nije zaostajalo za prošlima. Dapače, jadranske lignje na žaru bile su također ogromne i mesnate s privlačnom aromom kakvu mogu dobiti tek kada su sa žara. Krumpir i blitva bili su odlična pratnja. Cijena lignji je 53€ po kilogramu.

Restoran Mon Ami
Lignje na žaru – Restoran Mon Ami Velika Gorica

Kao što su jadranski škampi i lignje sa žara uspjeli postići priličan vrhunac morskih okusa, isto je uspjelo i mesnom specijalitetu. Oveći biftek sa žara ovdje imaju u klasičnoj verziji koju smo i mi naručili, ali i u umaku od zelenog papra te u umaku od tartufa. Ono što je dobro je da ovdje nude i zasebne porcije nekoliko umaka: od šampinjona, kao i od šumskih gljiva (uglavnom vrganji) te tartar umak. Naš odabir bio je umak od šumskih gljiva. I turopoljski tartuf i šumske gljive stigle su im upravo to jutro u restoran i to se osjetilo u aromama.

Biftek na žaru Velika Gorica
Biftek na žaru i umak od vrganja

Biftek ovdje poslužuju na kruhu umočenom u umak od pečenja pa ga još malo zapeku (naša osobna interpretacija), a ono što vrijedi pohvaliti je ponuda g. Zlatka da nam taj oveći biftek nareže pa je već desetak sekundi nakon i to besprijekorno napravio. Prilog je bio ukusni krumpir uz ružmarin.
Ovaj biftek je jedan od top 5 koje smo pojeli u široj zagrebačkoj regiji. Pripremljen je medium rare, baš kako smo i zatražili. Osim kvalitete mesa kažu nam da jako paze u pripremi, dakle da dobro počiste sve moguće opne, žilice kako bi ovaj biftek bio u izvrsnoj kondiciji za gosta. I doista jest. Ne opire se, nježan i snažan okusima ujedno. Način odležavanja je stara škola – uz ulje, senf i začine. Uz dobru namirnicu i puno pažnje može se doći do odličnih rezultata i na taj način, kao što smo mogli svjedočiti. Cijena bifteka je 29€.

Restoran Mon Ami
Restoran Mon Ami Velika Gorica – biftek na žaru

Iako nismo jeli ribe s fotografije ispod, primijetili smo krasne kovače i filete sabljarke koje je konobar donio do susjednog stola, nakon što im je isprva ponudio širi izbor svježe ribe: škrpine, brancina, kovača i fileta sabljarke.

Riblji restoran Zagreb Velika Gorica
uži izbor svježe ribe tog dana dana u restoranu Mon Ami

Vidjeli smo u restoranu i vlasnicu, gospođu Barbaru, koja elegantno uređena diskretno pozdravlja neke od stalnih gostiju. Lijepo je to bilo vidjeti, podsjetilo nas je na najtoplije dane u restoranu Kod Pere ili pak na nedavno iskustvo u konobi kod Vinka.

Na koncu smo, sretni jer nam je ostalo mjesta i za desert (što nije uvijek slučaj) naručili klasike koje nude u ovoj oazi mediteranske hrane usred Velike Gorice – skradinsku tortu i rožatu.

Iz više razloga, dok god restoran Mon Ami ima smjer mediteranskih jela, ovdje nipošto ne smiju mijenjati ova dva deserta s jelovnika. Prije svega jer su izvanredna okusom. Skradinska torta je meka i prepuna divnog okusa orašastih plodova te ako se ne varamo potpuno je bez brašna. Rožata je također perfektno pripremljena, mliječno nježna i teksture pogođene do u milimetar. Bez obzira što ovaj desert možda restoranski nije ultra zahvalan, jer ne možeš ga napraviti u 100 primjeraka i prodavati ga 20 dana, nego tek nekoliko komada svježih rožata – i ta rožata i ta skradinska torta određuju Mon Ami po dalmatinskom nasljeđu i po odabiru puta koji nije najlakši do uspjeha – ali je najiskreniji i najbolji. Istu stvar možemo preslikati i na jelovnik.

Ispod pogledajte video našeg posjeta:

@eatoutzagreb Znali smo da je dobar, ali da je u njemu baš toliko dignuta razina i hrane i usluge – e To nas je iznenadilo. Ne znamo jesu li bolji bili izuzetno svježi jadranski škampi ili jadranske lignje, a biftek je bio jedan od najboljih koje smo jeli zadnjih godina. Mon Ami u Velikoj Gorici jedan je od najboljih restorana Zagrebačke županije – neupitno. Čestitamo. . #hrana #restoran #rucak #vikend #druzenje #riba #ribljirestoran #lignje #biftek #dagnje #velikagorica #turopolje @TZZŽ #vecera #ručak #večera #gorica #najboljirestoran #najboljirestorani ♬ original sound – Eat Out Zagreb


Jer tko bi znao da se u Velikoj Gorici može nalaziti restoran vrijedan uzastopnih dolazaka i iz puno udaljenijih gradova nego je Zagreb? Novi Zagreb je od restorana Mon Ami udaljen tek nekoliko minuta.
I tko bi rekao da tamo poslužuju na razini pet zvjezdica?
Evo odgovora – rekli bismo mi kao njihovi gosti od prije nekoliko dana, a nekako smo uvjereni i da nismo jedini u toj izjavi.

Restoran Mon Ami , Trg kralja Tomislava 26 Velika Gorica
konktakt: +385 (0)1 621 3333
radno vrijeme: pon 11-16:30, uto-sub 11-23
web stranica: link

fotografije i video: Eat Out Zagreb
© Sva prava zadržana