Kada smo rezervirali naš dvodnevni smještaj u novom zagrebačkom hotelu s pet zvjezdica bilo nam je drago vidjeti da prvih mjeseci rada nude odličan popust, nešto kao Early Bird rezervacije. Izvrstan je to način da svi koji doista žele osjetiti bilo kojim kuca najnoviji zagrebački ljepotan – Met Boutique hotel u Praškoj 4 – to učine po znatno povoljnijoj cijeni.

Najpovoljnije cijene ovog butiknog hotela s 26 soba naći ćete, logično, na njihovoj web stranici gdje najekskluzivniju sobu Deluxe, u kakvoj smo odsjeli i mi na najvišem katu, ovih dana nude po cijeni od 260-283€ po danu za dvije osobe – ovisno o broju noćenja. Takav smještaj, realno, vrijedi znatno više.
U našem članku glavni osvrt dat ćemo na smještaj i pogotovo na hranu i piće u hotelskom restoranu Valmarie kao i baru Pen 22 u prizemlju.
Ipak, važno je napomenuti i iskustvo zbog kojeg smatramo da je ovo najugodniji i najudobniji hotel u strogom centru grada Zagreba. Uz to, s popriličnom sigurnošću tvrdimo da ovakvo pravo arhitektonsko dostignuće, kao i kvalitetu gradnje – pogotovo interijera – u smještaju našeg grada nismo vidjeli baš nigdje.
Evo što sve nudi Met Boutique Hotel.

MET Boutique Hotel
Met Boutique Hotel u Zagrebu, Praška 4

Ljubazno osoblje na recepciji objasnilo nam je detalje vezane uz parking i smještaj te nam pomoglo smjestiti se u Deluxe sobu na najvišem (četvrtom) smještajnom katu. Kat iznad je tek restoran Valmarie sa spektakularnim pogledom na tornjeve katedrale i krovove pri Trgu. No, krenimo redom.

Dolaskom u našu krasnu osvjetljenu sobu od 32m2 kroz staklo su nas pozdravile predivne kamene skulpture Rudolfa Valdeca sa krova susjedne zgrade.

MET Boutique Hotel
MET Boutique Hotel

Također, ljepota valovito zaglađenog betona u kombinaciji sa staklom i toplinom hrastovog drveta osvaja nas na prvu. Kraljevski krevet izuzetno je udoban i s više vrsta jastuka, a kao što i priliči luksuznom butiknom hotelu Met nudi desetak različitih vrsta jastuka koje vam, po pozivu na recepciju, ljubazno osoblje donese u sobu. I kao što se osoblje od prve izuzetno trudi gostima ugoditi boravak, tako to čini i sam interijer počev od prizemlja i čudesne tapiserije s detaljima naručenim za Met. Investitori, respektabilna građevinska tvrtka koja ima niz uspješnih projekata u SAD-u i Albaniji, dali su povjerenje poznatim zagrebačkim arhitektima sa svjetskim iskustvom (Ivanišin i Kabashi) da izvedu ovaj vrlo uspjeli pothvat. Uz izvrsnu izvedbu arhitekata, modernu rasvjetu tu su i vrlo zanimljivi komadi namještaja poput fotelja i stolaca, a nakon dva dana boravka u hotelu možemo ga s velikom sigurnošću proglasiti najugodnijim i najudobnijim hotelom s pet zvjezdica u Zagrebu. Cijelim interijerom osjetimo neupadljivi, ali izuzetno privlačni miris. Nismo sigurni postižu li to sustavom inače odlične i tihe ventilacije, ali rezultat je fantastičan.

Deluxe soba u METu Zagreb
Deluxe soba

Ono što je interijeru donijelo moment neizmjerne ugode od prve sekunde su svakako prokoneški mramor korišten u najpoznatijim svjetskim palačama, glatko majstorsko izvedeni beton, moderni klasici rasvjetnih tijela i ostale hotelske opreme Le Corbusiera, Gerrita Rietvelda, Vica Magistrettija i Bernarda Bernardija, ali i tople boje koje obiluju zanimljivim i neočekivanim detaljima. Tako sve hodnike krase plavkaste nijanse tepiha, ogledala i sivog mramora s elegantnim crtama – sve osim jednog na prvom katu. Taj kat je posve drugačiji, on je bogate crvene boje sa zakrivljenim dovratnicima pa imate osjećaj kao da ste u nekom miksu elegantne budućnosti.

Zagreb Praška pet zvjezdica
Elegantni futuristički hodnik prvog kata hotela MET Zagreb

Restoran i bar: Met Boutique Hotel u restoranu Valmarie ima spektakularan pogled, ali i hranu i kartu pića dostojne pet zvjezdica

Met Boutique Hotel Zagreb tek je krenuo s radom i kako u hotelskom, tako i u restoranskom dijelu ovo im je tek početak. Srećom, već na početku odlično su pripremljeni za goste.
Izvrsno je to vidljivo u njihovom rooftop restoranu Valmarie. Dio stolova nalazi se unutra, dio na ultra modernoj mramornoj terasi koja frontalno gleda na već spomenute skulpture sa zgrade preko puta, onoj Croatia osiguranja. Uz to, ova terasa je zanimljivo koso natkrivena kako bi osigurala što dojmljiviju vizuru u koju dominantno ulaze i tornjevi zagrebačke katedrale. Unutrašnji i vanjski prostor krasno komuniciraju i daju dojam raskošne prostranosti, jer dijeli ih tek velika staklena stijena koja se većim dijelom može i otvoriti. Ovo je možda najuspješnije, a u svakom slučaju najmodernije rješenje, koje smo vidjeli u hotelskim izvedbama komunikacije restoranskog interijera i eksterijera.

MET Boutique Hotel
Valmarie restoran MET Boutique Hotel Zagreb

Ime Valmarie restorana, baš kao i Pen 22 bara, nadahnuće crpe iz povijesti Zagreba. Ulica Praška se prije Prvog svjetskog rata zvala ulicom Marije Valerije po najmlađoj, a neki kažu i omiljenoj kćeri cara Franje Josipa I. i carice Sissi. Ime Pen ima također zahvaliti dobu ulice Marije Valerije kada je 1922. na kućnom broju 3 Slavoljub Penkala, poznati izumitelj, otvorio prvu radionicu nalivpera. Dakle točno 100 godina prije nastanka projekta Met Boutique Hotela.

Valmarie restoran Praška ulica 4 Zagreb
Valmarie restoran doručak- Met Boutique Hotel

Met Boutique Hotel u restoranu Valmarie ima veliki adut, a ne tek oku ugodni predivno izvedeni prostor. Ono uvijek najvažnije za svaki restoran – hrana – ovdje je na vrlo visokoj razini. Počevši od doručka koji može, ovisno o potrebama gostiju, biti izveden kao buffet doručak u kombinaciji s nizom à la carte jela ili pak potpuni à la carte. Ta fleksibilnost i posvećenost gostima odlika je najboljih restorana butiknih hotela.

Jaja Valmarie Praška 4
Jaja Valmarie

Uz lijepu platu hladnih narezaka uživali smo i u voćnom jogurtu, domaćoj granoli, jajima Benedict, kao i jajima Valmarie (sa slasnim džemom od rajčice, cheddar sirom i avokadom), a kasnije i u mekim američkim palačinkama, cijeđenom soku naranče i omiljenim nam čajevima Ronnefeldt.

Doručak Meta hotela Zagreb
Doručak u Valmarie restoranu vrlo je raskošan, uz pomno birana à la carte jela

Već na doručku možete vidjeti koliko ozbiljno hotelski restoran shvaća goste i gastronomiju. Met Boutique Hotel koji ima pet zvjezdica misli ozbiljno – i to pokazuje na svakom tanjuru. I zaista, čak i à la carte jela s doručka, svako puno okusa i lijepo balansiranih kuharskih tehnika govore u prilog našoj tvrdnji. Kažu nam ljubazni poslužitelji da su gosti, za sada većim dijelom stranci, oduševljeni doručkom. Ne čudi nas. Pri samom dolasku na doručak ljubazno osoblje nudi goste pjenušcem i cijeđenom narančom. Cijena ovog izuzetno bogatog doručka (moguće i za goste izvan hotela po najavi) iznosi 30€.

Chef Ante Valenteković, poznato ime ponajviše tragom koji je ostavio višegodišnjim radom u Villa Korta Catarina hotelu, executive je chef Met Boutique Hotela. Uz doručak, lagani ručak i večeru koje smo jeli u ovom hotelu možemo ustvrditi kako chef Valenteković vrlo promišljeno, tehnički besprijekorno, estetski lijepo i prije svega okusom privlačno priprema jela koja zaslužuju vrlo visoku ocjenu. Koristi premium sezonske namirnice pa će (pretpostavljamo) neka jela koja smo probali iz à la carte jelovnika zasigurno uskoro promijeniti jer dolazi jesen. Ili će ih tek zarotirati nekom novom sezonskom namirnicom.

Taj lagani ručak u rano popodne prošao je također iznad očekivanja. Da, očekivali smo vrlo korektnu hranu, ali već je juneći carpaccio punjen mascarponeom uz tartufe i kremu od krastavaca te pepelom od začina (jako kul moment!) pokazao da će ovo biti zanimljivo putovanje.

juneći carpaccio s tartufima

To predjelo kvalitetom su pratili i tortelloni sa šumskim gljivama i parmezanom. Odlični prkosni al dente tortelloni punjeni su gljivama i dodatno nabildani umakom od gljiva i moćnim umakom parmezana koji ipak nije izdominirao jelo, nego je kvalitetno izniveliran s ostalim aromama. Ovo jelo dovršeno je umami čipsom od parmezana.

MET Boutique Hotel
Valmarie restoran – tortelloni sa šumskim gljivama i parmezanom

Kao glavni slijed, baš kako smo i zamolili zbog obilnog doručka, stigla su nam jela ukomponirana u stilu predjela. Ruku na srce – i takva su količinski bila na tragu glavnih jela pa generalno za Valmarie restoran možemo reći da iako jest na tragu fine dininga po mnogim komponentama – od jela, izvrsne karte pića itd. – ovdje su porcije vrlo konkretne. To će biti korisno mnogima koji ovdje požele organizirati neki privatni ili poslovni event, jer Valmarie kao i oba bara – ovaj kraj restorana i onaj u prizemlju – pri samom ulazu u hotel – savršeni su za druženja manje ili srednje velike grupe gostiju.

Piletina pečena pa prokuhana u egzotičnim umacima dala je jedan ugodni i neočekivani azijski moment dodatno nadopunjen smrčcima i tartufima – jako maštovito. Janjetina je perfektno pečena i sočna što opet govori u prilog chefovoj preciznosti. Više razina sočnosti od one iz pirea crvenog kupusa, od batata, mladog luka ili pak od umaka kima te mesnog jusa učinili su ovo janjeće šumsko mini-deblo, kako smo ga od milja nazvali, neodoljivim za nepce. Precizno i lijepa obrada i kombiniranje povrća podsjetilo nas je na naš ručak u rimskom Il Pagliaccio (2 Michelinove zvjezdice) restoranu u Rimu. Ručak nam je bio po mjeri, raskošan i osebujan ujedno. Ukratko – neočekivano izvrstan.

MET Boutique Hotel
Ambijent rooftop terase Valmarie restorana – MET Boutique Hotel Zagreb, Praška 4

Večera u Valmarie restoranu započela je svježinom Jagunićevog Three Stars Brut pjenušca i pogledom na zagrebačke krovove i katedralu sa strane. Zanimljivo je kako iz sobe, uzmete li sobu na strani Praške, otvorite li prozor možete vidjeti i ljude koji se hlade uz Manduševac. Ta nevjerojatna bliskost Trga Met Boutique Hotel čini dodatno privlačnim.

Predjela su, osim lijepim serviranjem, mamila i začinskim aromama koje su bile pozadinski moment. Pastelni ljubičasti rolani čips parmezana obogaćen pepelom cikle bio je nafilan majonezom od šafrana. Ovaj plemeniti smotuljak bio je serviran na začinskoj posteljici od timijana moćne arome. Slični aromatični moment doživjeli smo i pri drugom predjelu – ekspandiranoj hrskavoj riži uz losos mariniran pet dana u naranči, limeti, soli i šećeru. Po tome je ukomponirana i ikra, domaća harissa te slatkasta krema češnjaka.

Glavna jela, kao i prateća vina, pokazala su raskoš restorana dostojnog odličnog butiknog hotela s pet zvjezdica kakav je Met Boutique Hotel.

Spektakularna rashladna vitrina sadrži veći dio od dvjestotinjak etiketa koje se nalaze na bogatoj vinskoj karti Valmarie restorana. Također, oni koji žele sjesti podalje od očiju ostalih gostiju u ovom dijelu naći će intimno društvo šampanjaca i ostalih vina iz cijelog svijeta.

Vina Valmarie Zagreb
Valmarie restoran hotela MET Zagreb – fantastični izbor vinskih etiketa iz Hrvatske i svih važnih regija svijeta

Naš izbor za glavna jela bila su dva riblja i jedno mesno jelo. Tako smo nekako odabrali i vina koja će pratiti ručak.

MET Boutique Hotel
Valmarie restoran – Met Boutique Hotel 5* u Zagrebu – glavna jela

Filet brancina hrskave kožice i sočnog mesa uz šparoge i blitvu te ikru od cipla dovršen je plemenitim beurre blanc umakom, maslinovim uljem i crvenim paprom u zrnu.
Rižoto od jadranskih škampa opet je pokazao definiciju jela u Valmarie restoranu – precizno, vrhunska svježe namirnice, perfektne kombinacije okusa. Ova raskošna porcija klasika – rižota s jadranskim škampima – osnažena je tek s dodirom bisque juhe škampa, malo rajčice, parmezana i garnirano povrh kirurški tanko rezanim mladim lukom.

Vina koja su pratila riblja jela bila su pravi zgoditak i dobivaju od nas apsolutnih pet zvjezdica. Oba iz francuske Burgundije – prvi iz Premier Cru-a: Olivier Leflaive, Mersault 1er Cru Charmes 2013 (lijevo) te drugi iz regije Chablis: Domaine Daniel-Etienne Defaix Chablis Vieilles Vignes Bourgogne 2018, fantastično se slažu uz ribu i plodove mora. Prvi Chardonnay je zlaćane boje i kompeksnih užitnih aroma vanilije, breskve i tek neznakom citrusan. Drugi Chardonnay iz Chablis regije krasno je svjež, iako već prilično odležan. Jako fini kvasci, raskošne arome i dugi završetak.

Vina Valmarie restoran Zagreb
Olivier Leflaive, Mersault 1er Cru Charmes 2013 (lijevo) te Domaine Daniel-Etienne Defaix Chablis Vieilles Vignes Bourgogne 2018 (desno)

Mesno jelo, teleće obraze, ukomponirali smo s jednako slojevitim Plavcem Malim Korta Katarine iz 2016. Zrelo tamno voće protkano džemastim notama i intrigantnim začinima ovo vino čine savršenim parom tradicionalno pečenoj teletini – lagano u pećnici – preko koje su u Valmarie restoranu servirali sladostrasnu pačju jetru na naglo obrađenu u tavici, svježi drobljeni pistacio, dok su ukrug ukomponirali karamelizirani teleći jus, pečenu ciklu u vlastitom umaku, pire od krumpira i karamelizirani luk.

Juhe u Valmarie restoranu možete pojesti od 9€, predjela od 15€, a glavna jela od 27€. Deserti im koštaju od 11 do 13€. Pri popisu jela navedeni su pravilno svi alergeni, a osoblje vas ljubazno upita imate li neku predispoziciju vezano uz to kako biste se mirno mogli posvetiti uživanju u vašim jelima.

Valmarie Restoran Zagreb
sporo pečena teletina uz pačju jetru, ciklu i pistaciju

Kad smo kod deserata, istaknuli bismo ganache francuske mliječne Valrhona čokolade. Perfektno umiješan, slastan ganache za podlogu ima chutney borovnice te iznad zemlju od kakaa i pistacija, dok se iznad njega nalaze simpatične puslice s točkicama čokolade. Sve je dodatno ukrašeno jestivim zlatom. Lijepa prezentacija i vrlo ukusni desert.

Fine dining Zagreb pet zvjezdica
Ganache Valrhona čokolade

Za kraj večeri popili smo i nekoliko koktel klasika – Mojito, Aperol Spritz i Disaronno Sour.

Kokteli koje ovdje pripremaju su moćni i jako su lijep završetak večeri. Ali itekako ih vidimo i kao početak after work termina popodne. Cijenom su mahom 9,5€, što je u odnosnu na druge hotele s pet zvjezdica u Zagrebu znatno povoljnije (barem 2 do 4 eura niže).

MET Boutique Hotel
Disaronno Sour s pogledom na Trg i katedralu

Kada večer završi perfektnim spojem divnog talijanskog likera Disaronno uz arome badema i svježinu soka limuna uz pogled na zagrebački Trg, život je puno ljepši. Taj feel good jednako donosi boravak u sobi hotela i uživanje u delicijama u Valmarie restoranu ili u Pen 22 baru u prizemlju.

Centar Zagreba, uz neke već pomalo umorne hotele visoke kategorije, vapi za odličnim hotelom s pet zvjezdica. Met Boutique Hotel u Praškoj 4, nasreću, to zaista jest. Najpovoljnije cijene smještaja, kao što smo rekli pri početku, naći ćete na njihovoj web stranici gdje možete i rezervirati smještaj, kao i nazvati ih za rezervaciju stola za restoran Valmarie.
Uz sve navedeno, u hotelu će uskoro otvoriti i Met Spa dio uz teretanu, mali bazen i saunu, kao i kongresni prostor.

Ispod donosimo video sažetka našeg posjeta:

@eatoutzagreb Prespavali smo u novom hotelu s pet zvjezdica u Zagrebu. Met Boutique Hotel u Praškoj ulici, tik do Trga, nudi fantastični smještaj prijateljskih Early Bird cijena. Provjerite na njihovom webu. Restoran Valmarie na rooftopu otvoren je i vanjskim gostima pa tu možete doručkovati, ručati ili večerati, a tu ili u njihovom Pen22 baru možete popiti i nekoliko afterwork koktela. Ovo je nova The lokacija koju apsolutno morate posjetiti. Detalji su u videu i u našem članku na eatoutzagreb.com . . #zagreb #zagrebtiktok #restorani #zagrebcroatia #hotelzagreb #metboutiquehotelzagreb #rooftop #rooftoprestaurant #zagrebplaces #novihotel #hotels #kokteli #dorucak #eatoutzagreb #zatebe #zagrebcentar ♬ original sound – Eat Out Zagreb

MET Boutique Hotel, Praška ul. 4 Zagreb
mail: info@methotel.hr
informacije i rezervacije: +385 (0)1 5572 200
link na web stranicu i online booking: methotel.hr
radno vrijeme Valmarie restorana i Pen 22 bara: svaki dan 07-23

fotografije: Eat Out Zagreb (© Sva prava zadržana) i Met Boutique Hotel arhiva