Ne može bolje od naručivanja kamenica na samom izvorištu njihova uzgajališta. Tako je Limski kanal – pa onda i restoran Viking – logični izbor za jela poput sirovih kamenica.

Jeli smo sigurno preko tucet puta u Vikingu i uvijek je, koliko nas pamćenje služi, bilo vrlo dobro do odlično. Možda nepretenciozno, možda jednostavno – ali sve to možemo zapravo navesti kao njihov forte. I prije svega – svježa namirnica i dobra organizacija posla. Da nema ovog zadnjeg, tko zna kako bismo prošli tog sunčanog vikenda u smaragdnom Limskom kanalu. Jer ljudi su dolazili, dolazili i dolazili. Već početkom radnog vremena, dakle već oko podne, gotovo cijela terasa bila je zauzeta.
Restoran Viking ima tradiciju koja seže do bezmalo 60 godina, što zvuči zbilja spektakularno. Ovaj restoran desetljećima je u vlasništvu obitelji Matošević. Niti sada, 2023., ne mijenja stil svoje “igre”. I što je najbolje – ide im odlično.

A gosti dolaze sa svih strana Hrvatske pa i Europe i svijeta. Čulo se ponešto stranih jezika, a vidjeli smo i inozemne registracije pred terasom restorana. Uzgred, neki gosti bi mogli parkirati i koji metar dalje od terase i prošetati pola minute, jer pogled na jedrilice i more puno je ljepši od limenih ljubimaca. Evo, tek preporuka onima koji će čitati.

Restoran Viking
restoran Viking

Valjda prvi put od svih naših posjeta Limskom kanalu nismo jeli svježe kamenice. Kada se osvrnemo naknadno, za ovaj naš mini propust nije bilo nikakvog realnog razloga. Jednostavno smo počeli naručivati s karte jela i mic po mic shvatili da smo naručili dovoljno.
Započeli smo ribljom juhom s bogatim komadima ribe, a na stol su nam donijeli vrlo pristojno maslinovo ulje. Naručili smo još i porciju lignji sa žara uz krumpir s blitvom, 4 gratinirane Jakobove kapice te dagnje na buzaru.

Restoran Viking
Restoran Viking Limski kanal

U restoran Viking, inače, svratili smo pri povratku iz stancije Meneghetti, gdje smo nekoliko dana uživali u jednoj od najljepših destinacija u Hrvatskoj.
Limski kanal je također lijep na jedan potpuno drugi način.

Uz idiličnu prirodu i neposrednu blizinu uzgajališta školjki, Limski kanal uz restoran Viking nudi iskrenu jednostavnu klasičnu kuhinju Istre uz naglasak na školjkama, ribi i mesu.
Dagnje na buzaru jedne su od boljih na obali, dok su kapesante slasne i precizno pripremljene. Pripremi i okusu jela zaista nemamo nijednu zamjerku, a osoblje je izuzetno uigrano i dobro organizirano.

Karta jela vizualno je poput izlaska krajem ’80-ih, kada je uz pečenu ribu na terasi mirisao i Coppertone ulje na preplanulim Čehinjama.

Jelovnik Visit Kanfar
Jelovnik – restoran Viking Limski kanal

Možemo se šaliti, ali i taj plastificirani jelovnik koji se ljeskao na suncu, kao i nevino-plavi stolnjaci savršeno se uklapaju u ovu retro priču usred 2023. godine. Baš smo komentirali kako ne bismo mijenjali apsolutno ništa. Pa niti karakterno autoritetno ponašanje starijih članova posluge jer… vratimo se na osamdesete.

Simpatične note prate cijeli ugođaj i čine ovo mjesto svevremenskim klasikom kojem se vrlo rado iznova vraćamo. I dok lagano krećemo nazad za Zagreb još jednom se usputno pitamo koji nam je vrag bio da nismo naručili barem po dvije kamenice uz po štrc limunovog soka… Pogledajte i naš Instagram Reel koji će vam videom donijeti dodatne momente našeg iskustva. Cijene su korektne, detalje pogledajte u objavi ispodDo područja Kanfanara i u restoran Viking iz Zagreba stižete za tek nešto više od dva sata ugodne vožnje. Što kažete na izlet? Brodice za vožnju kanalom prije ili nakon posjeta restoranu vas čekaju.

TZ Kanfanar Istra
Limski kanal – Kanfanar

fotografije: Eat Out Zagreb (© Sva prava zadržana)