U malenoj ulici prepunoj cvijeća, simpatičnoj Križevniškoj 12, smjestila se Shambala Ljubljana. Točnije – restavracija Shambala, kako se zove na slovenskom. Ulica je to tik do Križanki, teatra na otvorenom gdje se upravo održava 71. edicija Ljubljanskog festivala.

Kada smo ovaj put ciljano došli ovdje, došli smo provjeriti je li bolje nego prije tri godine, kada smo tamo bili prvi put. Odgovor je potvrdan. Znamo i da Shambala Ljubljana ima Michelinovu preporuku zadnjih 3, 4 godine i da to zasigurno nije slučajno.
No je li naš zadnji ručak bio na razini Michelinove preporuke? Išli smo vagati sve što smo doživjeli tamo i kada smo podvukli crtu možemo reći da definitivno jest.

Razloga za ovu tvrdnju donosimo u ovoj recenziji. Prije svega Shambala Ljubljana izuzetno je ugodno mjesto, kako u interijeru tako i na predivnoj terasi koju su nedavno pokrenuli dolaskom toplijih dana. Sada sve goste usmjeravaju upravo na tu terasu, no mi smo zamolili da bismo ručali unutra iz dva jednostavna razloga. Prvi je jer nam je taj dio interijera izuzetno privlačan, a drugi jer smo vam htjeli snimiti materijal kako biste imali potpunu sliku idete li do Ljubljane idućih mjeseci. A ići ćete, pogotovo kada vam kažemo da Ljubljana gori od događanja, lokala i odličnih eno-gastro lokacija. Za one koji još nisu preporučujemo da bace pogled na naš putopis iz Ljubljane napisan prije nekoliko mjeseci.

No, vratimo se Shambali. Detalji unutar restorana, kako vidite na naslovnoj fotografiji i na fotografiji ispod, govore u uređenju s ukusom i da vas jednako zanimljiva priča čeka i u jelovniku.

Shambala Ljubljana
Shambala Ljubljana – detalj interijera

I upravo tako, jelovnik ovog restorana azijske fuzije spoj je klasika uz nekoliko iznenađenja. Također, vinska karta koju donose zasebno puna je odličnih vina, mahom slovenskih. Uzorna vinska karta restorana je, naravno uz odličnu hranu, preduvjet za dobivanje Michelinovih priznanja. A Shambala nudi četiri pjenušca i šampanjac na čašu, uz još ponešto pjenušavih boca koje ne rastaču na čaše. To govori u prilog dobro posloženoj karti u kojoj će ljubitelji vina istinski uživati.
Od jela najviše zastupljene zemlje su Tajland, Japan, Kina, Koreja i Vijetnam. No tu je i ceviche, jelo peruanske kuhinje koje izuzetno volimo. Iskreno, žao nam je da ga ovaj put nismo probali – jednostavno jer nismo mogli više jesti. Međutim ovo jelo od ribljeg mesa romba marinirano u limunovom soku, ulju korijandera i kokosovom mlijeku zvuči vrlo privlačno. Ovdje košta 17,40.

Naš uvod u ručak bila je, kao i vrlo nedavno u zagrebačkom Thai Thai restoranu, tajlandska juha Tom Yum. Za razliku od zagrebačke tajlandske juhe, ljubljanska tajlandska bila je neupitno bolja. Bistra i uz puno šarolikiji opseg povrća, ova juha je jedna od najboljih koju smo jeli u široj regiji bivše Jugoslavije. Takenoko je kotirao vrlo visoko prije desetak godina, no tada su se – kao i cijeli projekt – jednostavno razvodnili do tek blijede sjene nekadašnjeg Takenoka.

Tom Yum Slovenija
Tom Yum juha 9,20€ – Shambala Ljubljana

Detalji ove juhe su, osim dubokih aroma i lijepe ljutkaste dimenzije, svakako oveća količina shiitake gljiva koje su plivale na površini, mesnate kozice i puno različitog začinskog bilja i ostalog povrća. I dok su se (prirodno je da usporedimo recentna iskustva) u Shambali ljeskale shiitake gljive, u zagrebačkom Thai Thai restoranu naglasak je bio na ljubičastom i mladom luku. Jasno je koja juha je bila bolja, iako je ovdje važno reći još jednu činjenicu – ljubljanska verzija košta 9,20€, dok smo Tom Yum zagrebačkog restorana Thai Thai platili odličnih 5€.
Slatki je i dodatak koji je ujedno služio i kao aranžman zdjelice, ali i kao vrlo funkcionalni dodatak juhi, naravno po želji: limeta nakon koje je juha dobila dodatnu živost i svježinu te čili papričica i svežnjić korijandera za dodatnu dubinu aroma. Odlična, zaista odlična ljubljanska verzija.

Glavni moment ručka bio je njihov crveni curry. Odabrali smo također opciju s kozicama (21,30€) naprosto iz razloga jer nam je najprivlačnija verzija. Ujedno je i najskuplja, jer su ostale verzije koje ovdje nude (povrće, tofu, piletina) u rasponu od 19,70 do 19,90€. Možda ćete bolji dojam dobiti u videu pri dnu, ali na fotografiji možete vidjeti kako se radi o vrlo velikoj porciji pa vas unaprijed upozoravamo: ukoliko sami mislite svladati prilično obilnu Tom Yum juhu, nakon toga gigatnsku porciju crvenog curryja sa zdjelom riže te nakon toga desert – sretno u tom pothvatu. Nas je stajao punog (iako izuzetno sretnog) trbuha.

Shambala Ljubljana
Crveni curry s kozicama 21,30€ – Shambala Ljubljana

Na vrhu vidite mahom mladi luk i tek naznaku ostalih sastojaka i zato kažemo – bolji dojam o velikoj količini izvrsnih sastojaka naći ćete u našem videu pri dnu članka. Dakle, mesnate slasne kozice, hrskavi mladi luk, komadi slatkastog narančastog batata, mini kukuruzi, nesvakidašnja cvjetača šenon, zanimljive zelene mahune i još niz povrća koje su ovo jelo, uz adekvatnu količinu kokosovog mlijeka, začinskog bilja i ljute crvene curry paste, učinili odličnim. Još jednom navodimo – košta 21,30€.
Uz curry smo pili kućni Shambala Brut pjenušac domaćeg proizvođača kojemu nažalost nismo zapamtili ime, a u karti vina nažalost ne piše. Zanimljiva je kombinacija pjenušca i jela s čilijem. Naime, pjenušac dodatno potencira arome koje su već ionako osebujne pa tu kombinaciju ne bismo preporučili onima koji se boje susresti s robusnijim aromama od tetkinog ekstranježnog umaka s piletinom. Njima bismo preporučili neko lijepo rashlađeno bijelo vino sorte Sauvignon, Riesling ili pak Traminac, dok od crnih svakako neko lakše bez tanina.

I nakon svih ovih aromatičnih izazova koje smo uspješno svladali odlučili smo se za nježni panna cotta desert od kokosa okružen umakom od manga te točkicama pirea datulja. Vrlo nježnih aroma i srećom niti malo presladak, ovaj desert odgovarao je laganom završetku ovog količinom vrlo konkretnog ručka.

azijski restoran Slovenija Michelin Guide
Panna cotta 7,40€ – dvorišna terasa

Veliki komplimenti dvorišnoj terasi koja, osim što je vrlo ugodna, izgleda poput azijske bajke. Zeleno, zeleno – i još zelenog u kombinaciji s drvetom i kamenim detaljima pri zgradi. Ovo je moguće i jedna od top 5 terasa u Ljubljani.
Rajski dojam kvari tek nešto buke koja dolazi s obližnje prometnice, ali što se može – problemi u raju, ne?
Kako bismo bili potpuno korektni i dosljedni u ovoj recenziji, recimo da su nas u restoranu zatekle drugačije cijene od onih koje su napisane na web stranici restorana Shambala.
E sad, kada u Shalbali budu čitali ovo neka uzmu u obzir i našu preporuku: ukoliko ste višegodišnji restoran s Michelinovom preporukom (zasluženo), morate znati da ovo nezgrapno praćenje web stranice sa stvarnom situacijom nikako nije dobar moment.
Nekoliko dana ranije u Shambali su odlučili promijeniti koncept degustacijskih menija koja su na web stranici po 59 i 69€ za pet i šest sljedova. Donedavno se moglo birati predjela i glavno jelo s jelovnika, dok su sada sljedove promijenili u 67, 75 i 83€ za pet, šest i sedam sljedova. Uz to sada više ne nude da gost bira jela, nego imaju fiksni sezonski oformljen jelovnik. Također i cijene jela su nešto više. Hoće li ovih dana promijeniti iznose na stranici ne znamo, ali do 12.7. je i dalje, danima nakon promjene koncepta i cijena, stajao jelovnik sa starim cijenama.
I sve okej, ali pobogu znaju li da im gosti u nemalom postotku dolaze putem web stranice? Ili pak putem društvenih mreža te Michelinove web stranice na kojima je također navedena (pogađate) neažurirana web stranica restorana?
A dosta je gostiju za našeg posjeta pričalo engleski jezik, rekli bismo više od 50%. I nama se konobar svaki drugi put greškom obratio na engleskom, toliko se od tih desetak zauzetih stolova smotao pričajući engleski da mu niti malo to ne zamjeramo. Dapače, usluga je bila izvrsna. Mladić je, osim napojnice, zaslužio i javnu pohvalu.
Restoran kada uzmemo u obzir kiks s web stranicom već nešto manju. Jer nisu jela ovdje povoljna, dapače. Ali su odlična. U tom slučaju transparentnost na svim kanalima komuniciranja mora biti ujednačena.

Shambala Ljubljana
Shambala Ljubljana

Za kraj – bez obzira na omanji prigovor – Shambala Ljubljana restoran je vrijedan posjeta. Zaokruženi je to projekt koji će zadovoljiti mnoge ljubitelje azijske hrane i ono što je sigurno, bez obzira na nešto više cijene – jedva ćete čekati ponovno se vratiti ovdje.

U nastavku pogledajte video s našeg ručka:

Shambala Restaurant, Križevniška 12 Ljubljana Slovenija
radno vrijeme: pon-sub 12-22.30, nedjeljom zatvoreno

web: link
kontakt: +385 31 843 833

Ocjena:
Hrana 9/10, usluga 9/10, atmosfera 8/10, čistoća 9/10

fotografije: Eat Out Zagreb
© Sva prava zadržana