Oni stariji sjetit će se legende hrvatskog novinarstva, gđe Milke Babović, koja je prije pola stoljeća gledateljima s crno-bijelim TV prijamnicima objašnjavala koje boje je kostim klizačica koje izlaze na led. Imalo je to svoju čar. Sjetno odajući ovdje počast prošlosti nudimo vam iskustvo koje nam je priuštio restoran Trnjanka u Zagrebu.

Gospođa koja nas je posluživala, kao i kolegice joj, ovdje radi već dugi niz godina. Odmah su nam pogled privukli uredni tamnoplavi kostimi uz bijele košulje. Kruna su ipak legendarne borosane koje su, jer jesen je, ukomponirane uz bijele čarape. Tu su nas već, priznajemo, pridobili.

Trnjanka
Restoran Trnjanka Zagreb

Neka vam pročelje restorana Trnjanka ne raskrvari oči, jer ono što nude na tanjuru daleko je bolje od ove ah… dizajnerske intervencije.

Interijer Trnjanke sličan je onome prije desetljeće ili dva, kako ga se i sjećamo od malih nogu. S jednom promjenom – sježe je pofriškan u ugodnu bijelu boju i odiše čistoćom. Slično možemo potvrditi i za kuhinju na koju je pogled pucao iz hodnika. Ozbiljno opremljena i uredna s, vidi se, vrijednim djelatnicima koji relativno brzo izbacuju narudžbe za stol gostiju.

Ljubazna i profesionalna djelatnica spomenula nam je i svakodnevne gablece koje nude od jutra (oko 11 pa do cca 15 sati) dok ih ne prodaju. Znaju, primjerice, imati kuhani buncek, krvavice, domaće pečenice, varivo ričet. Prilozi uz ova tradicionalna “Winter is coming” jela (kako smo ih nazvali) su uglavnom dinstani kiseli kupus i kuhani krumpir, a cijene gableca su od 50 do 75 kuna.

Trnjanka
Trnjanka interijer

Interijer koji je Trnjanka dobro prilagodila pogodan je za nekoliko zasebnih manjih proslava, a naš odabir bio je vanjska ograđena terasa koja je ove subote bila ugodno popunjena.

Vanjska terasa restoran
Vanjska terasa, restoran Trnjanka Zagreb

Gospođa koja nas je posluživala zasluženo je na naslovnoj fotografiji, jer vrlo autoritativno – ujedno uz simpatičan nastup – otpočetka vodi ceremoniju. Od odabira stola, preko preporuke prije davanja jelovnika, do brige za zadovoljstvo gosta. Ta stara škola ugostiteljstva je za primjer mlađim generacijama.
Terasu je nemalo dotaknulo opalo lišće iz zelenog susjedstva, no uz vjetrić i svo zelenilo uokolo to uopće ne smeta i ne zamjeramo. Napose, radi se o vanjskoj terasi za jeseni.

Janjetina s ražnja i dalje je forte restorana Trnjanka

Sjećamo se janjetine ovdje. Uvijek je bila vrlo dobra do odlična. I sada je bilo upravo tako. Reš pečena, hrskave vanjštine i mekog ukusnog mesa. Slana, ljepljiva za prste i žudi za nekom vrstom kiseline. Gemišt, kažete? Zašto ne. Možda i zdjelica salate od kupusa uz vinski ocat i maslinovo ulje, što je bio naš odabir.

Janjetina s ražnja
Janjetina, restoran Trnjanka Zagreb

Za mnoge savršen par je i manje ili više mladi luk. Vratimo se iz bajkovitog opisa hrane. Cijena kilograma ovog zadovoljstva s ražnja je 330 kuna. Naručili smo pola kilograma za nas dvoje (dakle oko 165 kuna za dvoje) te smo uz priloge i piće platili oko 125 kuna po osobi. Za takav obrok nedaleko od središta Zagreba tu cijenu smatramo fer, iako je janjetina ovdje uvijek bila među najskupljima.
U Zagrebu postoji nekoliko lokacija koje nude vrlo dobru janjetinu. O jednom od njih s ruba grada pisali smo prije pola godine. Tada je tamo cijena bila 240 kuna po kilogramu, vjerujemo da su u međuvremenu povisili cijenu.

Trnjanka
Trnjanka

Sumirano – Trnjanka je i dalje pouzdan igrač na tradicionalnog gastro sceni Zagreba. Dobro organiziran restoran nudi janjetinu na više načina (uz najavu i ispod peke, kao i za teletinu), jela s roštilja te tradicionalne dnevne gablece koje smo naveli iznad.

Restoran Trnjanka , Trnjanska cesta 31 (iza Palače pravde)
telefon: 01/ 6119 685 01/ 6119 686
radno vrijeme: svaki dan od 10 do 24 sata
web stranica: link

fotografije: Eat Out Zagreb

Review overview

JANJETINA7.5
USLUGA7.5
ATMOSFERA6.5
ČISTOĆA7.5

Summary

7.3