Pričat ćemo o našem iskustvu otprije neki dan u nadi da je u nekim drugim okolnostima Tvornica pljeskavica Cvjetno ili kako se službeno zove Tvornica pljeskavica TPK ipak u boljoj formi s mljevenim mesom.

Da stvar bude kompliciranija pobrinuo se vanjski izgled jela – konkretno u našem slučaju radilo se o gurmanskim ćevapima. Vizualno je ovo jelo, baš kao i pileći batak i zabatak na žaru, izgledalo fenomenalno. Mirisalo je snažno po dimu drvenog ugljena, u zraku su se mogle osjetiti privlačne arome mesa. A onda… onda smo prerezali ta dva oveća gurmanska ćevapa.

Zbog sivila mesa iznutra i velike količine vode koja je curila iz mesa stječe se dojam da je Tvornica pljeskavica Cvjetno ove ćevape držala na temperaturi znatno nižoj od optimalne

Ono kad želiš na fini način reći kako si stekao snažan dojam da je meso neko nepoznatno vrijeme bilo na temperaturi bliskoj zamrznutom ili pak da je prije pečenja bilo potpuno zamrznuto. Obrađivali smo termički tijekom godina meso koje je neko vrijeme bilo zamrznuto i simptomi su bili identični. Ne možemo to, naravno, tvrditi. Ali količina vode koja je šikljala iz tih gurmanskih ćevapa pri rezanju davala je upravo takav zaključak. Takvo meso, jasno, iznutra onda bude više kuhano nego pečeno.
Izvana pak potpuno obratno – predivna boja, Maillardova reakcija i sve što uz malo masnoće i jakog žara možeš postići pripremaš li gril znalački.

Pileći batak i zabatak sa žara (8,40€) bio je idealno pečen, sočan i slastan. U porciji se dobiju dva komada, baš kao što je slučaj i s gurmanskim ćevapom. Cijena gurmanskih ćevapa je 9€. Iako je okus popravio vanjsko idealno termički odrađen posao, opći dojam je pokvarilo sivilo – izgledom i okusom. Meso je mljeveno korektno i tu također ima mjesta za napredak. Jasno nam je da jedan nemali dio publike ne zna razliku između kvalitetnog mesa koje osjetiš pod zubom i u koje ne možeš uvaliti tko zna što i onog kašasto samljevenog kakvo sa žara nudi primjerice kultna pečenjara Cvjetno (koja s TPK Cvjetno ne dijeli ništa osim kvarta i dijela imena).

Tvornica pljeskavica Cvjetno
Tvornica pljeskavica Cvjetno

Na našu žalost, mi tu razliku vidimo. Tako primjećujemo razliku između ovog što nam je taj dan poslužila Tvornica pljeskavica Cvjetno i mljevenog mesa koje smo nedavno jeli u novootvorenom Starom kotaču 2 ili pak u krčmi Kod Marka. Te dvije pečenjare primjer su odlično mljevenog kvalitetnog mesa u, recimo, ćevapima. Pa krčma Kod Marka od mljevenog i ima tek ćevape, na meniju ima samo još ražnjiće. I donedavno je preko ceste imala Kristinu mandarinu koja više ne nudi svoje mandarine građanima na cesti.

Vratimo se u Cvjetno naselje. Tvornica pljeskavica Cvjetno iliti TPK na Cvjetnoj cesti 15 nastala je u suradnji s poznatim leskovačkim gril majstorom Kostom Stefanovićem. Kako su se udružili, još brže su se i razišli pa je Kosta ostao u okviru kućice na livadi s tek nekoliko stolova u Savskoj 107/1.
Tvornica pljeskavica TPK na Cvjetnom nastavila je posao i razvila ga vrlo dobro tako da kada smo god bili ovdje gotovo je uvijek popunjen nemali kapacitet. Terasa na Cvjetnom izuzetno je ugodna za ovih proljetnih dana, a unutra je jednako ugodno. Nije zadimljeno, što nas je iznenadilo s obzirom na to da je kuhinja otvorena i komunicira s interijerom. Imaju očito dobru ventilaciju.

Gurmanski ćevapi TPK Zagreb
Gurmanski ćevapi, TPK Cvjetna cesta 15 Zagreb

Još jednom moramo pohvaliti osoblje, istinski im je stalo da sve funkcionira što je bolje moguće. Ponekad u komunikaciji odrade zeru viška nadaleko (Not) poznatog hrvatskog stand up-a, no sve u jednoj pozitivnoj atmosferi pa to u konačnici cijenimo kao gosti.
Činjenično stanje nalaže da spomenemo da su gurmanski ćevapi bili odlično začinjeni ljutkastom paprikom, nekom vrstom mesnate slanine i sirom. Također i da je šopska salata (3,90€) korektna – više sreće bit će kad rajčice budu u sezoni, dakle za koji mjesec, a da su lepinje (1,1€) odlične.

Preporučujemo li, na kraju, odlazak u Tvornicu pljeskavica TPK na Cvjetnom naselju? Da.
Uz to preporučujemo i samom lokalu da ipak malo popravi situaciju s mljevenim mesom, uz razumijevanje za logističke probleme i veliku količinu mesa koju moraju pripremiti za tisuće zainteresiranih gostiju. Srećom po njih, gosti u Hrvatskoj generalno nemaju nebeski visoka očekivanja.

Tvornica pljeskavica TPK , Cvjetna cesta 15 Zagreb
radno vrijeme pon-sub 10-22, ned zatvoreno
rezervacije: isključivo telefonski na 01 5629 708
web adresa: link

Ocjena:
Roštilj 7.5/10, usluga 9/10, atmosfera 9/10, čistoća 8/10

fotografije: Eat Out Zagreb
© Sva prava zadržana