Chozen čokoladni bomboni (link na Instagram) artisanski je proizvod za koji smo prije nekoliko mjeseci čuli od naših prijatelja. Oni su, pak, poznanici Dražena Zeljkovića koji ove maštovite čokoladne kreacije pretvara u stvarnost.

Prijatelji su nam govorili kako Dražen ovih dana kreće u proizvodnju i dostavu svojih vrhunskih ručno rađenih čokoladnih bombona. Kao i to da ga moramo upoznati i sve vidjeti uživo. Vjerujemo prijateljima, ali mislili smo kako žele da promoviramo nešto što tek kreće s radom, a što se nama možda baš i neće svidjeti. A to ne radimo baš nikada.
Kada smo vidjeli i probali Draženove Chozen proizvode, shvatili smo da su nas prijatelji odlično uputili – ovo su jedni od najboljih bombona na našem tržištu. Osim što su okusi svježi i izuzetni, ambalaža (za koju je, uz branding, zaslužna maštovita ekipa agencije Imago Ogilvy) izgleda ekskluzivno, unikatno i moderno ujedno.

Chozen praline
Chozen praline

Praline ili čokoladni bomboni?

Odmah na početku razgovora Dražen nas je uputio na razliku između praline i čokoladnog bombona i kako je njegov proizvod pravilnije nazvati čokoladnim bombonom, nego pralinom (iako je pralina širom svijeta uvriježen naziv svakog bombona mekog punjenja obloženog kristaliziranom čokoladom, kojeg konzumiramo u 1 do 2 zalogaja).

Samozatajan autor vrhunskog proizvoda

Dražen Zeljković se zadnjih godina postepeno prebacio iz svijeta vizualnih umjetnosti u svijet gastro umjetnosti jer, kako nam je rekao, htio je ured zamijeniti nečim dinamičnijim. Nečim što ga zadnjih godina zaokuplja, a to je njezino Veličanstvo Čokolada.
Od čokolada za izradu koristi jednu od najpoznatijih Callebaut čokolada te dijelom Cacao Barry brand istog proizvođača.
Našao je Dražen i prostor u Novom Zagrebu koji je opremio modernim aparatima i doveo ga do uzorne razine čistoće (mi smo dobili one kirurške šlapice preko cipela i rukavice na ruke kao posjetitelji). U prostoru je tek proizvodnja, dok svoje predivne kutijice još divnijeg sadržaja dostavljaju diljem Zagreba, ali i znatno šire (neke čak i u Norvešku).

Kadgod je imao priliku uhvatiti nekog chefa majstora čokolade koji su održavali radionice diljem Europe (Njemačka, Španjolska, Belgija, …), skočio bi tamo i naučio nešto novo.
Zaljubio se u čokoladu – doslovno. Mi smo mu na to rekli da mu je odabranica slatka.
Govori kako jako voli i dio dekoriranja, jer voli boje. To se vidi i na ovim predivnim bombonima koje izrađuje.
Dekorira kakao maslacem koji je vizualno obogaćen vrlo malom količinom jestive boje topive u masti. Sjaj praline dolazi od savršeno temperiranog kakao maslaca koji nakon nanošenja, osim sjaja, daje i tu elegantnu glatkoću.

Ime Chozen je odabrao zbog japanske riječi Zen – zbog idealnog balansa autentičnih okusa i tekstura koje odabire za svoje bombone. Također sloganom “Peace of chocolate” dodatno naglašava taj osjećaj sklada, kao i logotipom na kutiji u obliku međunarodnog znaka mira.
S druge strane, šarene boje na kutiji daju do znanja da je sadržaj bombastičan i moderan, nikako dosadan.

I stvarno, upravo je tako. Kombinacije su razne, ukoliko se dogovori unaprijed Dražen je sklon eksperimentirati i sa sastojcima koje klijent osobno voli. Tako smo isprobali od klasičnog lješnjaka, preko našeg favorita suncokreta i kima (zvuči nevjerojatna kombinacija, no rezultat je izvanredan!), a jednako uspješne kombinacije su lješnjak / kokice, kardamom / limeta, malina / spekulas, bučino ulje / ganaš od mahune vanilije.

Pala je Draženu i jedna odlična ideja u momentu dok smo zajednički izrađivali “praline” punjene vanilijom i bučinim uljem (možete misliti kako smo mi izrađivali, mi smo navukli rukavice i šlape na cipele radi savršene čistoće i pridržavali zdjele). Kaže Dražen kako svoje Chozenice može izraditi i u boji po želji kupca što bi bio odličan moment, primjera radi, na proslavi neke tvrtke. Dizanje razine catering ponude određenog eventa ovim ljepoticama je neupitno.
S obzirom da se serije Chozen čokoladnih bombona rade potpuno ručno i friško pred dostavu, uvijek se radi o svježem proizvodu – a razliku između njih i onih kupovnih ne možemo niti opisati riječima.


Chozen praline bučino ulje
Chozen praline

Predlažemo vam da posjetite i naš Instagram profil (klik) i provjerite detalje koje nećete moći vidjeti u članku, poput nekih momenata miješanja i izlijevanja čokolade, izbacivanja pralina iz kalupa itd.

Chozen praline

Na koncu smo uzeli kutije pralina, sjeli pred susjedni frizerski salon u kojem je frizerka jednoj finoj gospođi upravo zgotovila savršeni sitni mini-val. Sunce je obasjavalo Novi Zagreb, a mi smo sretno zaključili: Novi Zagreb je novi centar grada. Barem danas, uz ovakvu ekskluzivu na našim nepcima.
Ovo je, vjerujte, dar koji želite pokloniti, a bogme (još i više) dar koji želite dobiti.


CHOZEN – Peace of Chocolate
Način narudžbe: dostavom na broj +385996545103 ili u inbox Instagram profila – klik
Cijena: 130 kuna za 12 komada artisanskih čokoladnih bombona

fotografije: Eat Out Zagreb, Chozen