Na tek dvadesetak minuta vožnje od Zagreba, grad Samobor i predivno Samoborsko gorje česte su nam lokacije koje odabiremo za uživanje u prirodi, fantastičnoj hrani i zanimljivim manifestacijama.

I ovog proljeća Samobor je predivan – pun zelenila i lijepih prizora da katkad pomislimo da smo u bajci. Ovaj grad u Zagrebačkoj županiji spremno prima goste, a u naše ime definitivno možemo reći da se kao gosti ovdje osjećamo odlično.
Volimo krenuti od središnjeg Trga kralja Tomislava, skrenuti preko mostića kraj hotela Lavica, pozdraviti prolaznike s psima i prošetati uz potok Gradna divnom prirodom. Svratiti u Samoborski muzej koji se nalazi u bivšoj obiteljskoj kući poznatnog hrvatskog skladatelja Ferde Livadića, a zatim nastaviti lijepo uređenom stazom uz zelenilo i šum potoka do naše omiljene gastrolokacije – restorana Gabreku 1929.

Ne možemo ostati imuni i na ljepotu ostatka utvrde Starog grada koja datira iz 13. stoljeća. Stazom od crkve sv. Anastazije pa ulicom sv. Ane vrlo brzo stižete do ovog lokaliteta obilježenog poviješću.
Ipak, ovaj put u našem samoborskom putopisu nećemo niti o juhi od miješanih gljiva iz Gabreka niti o ljubavi pjesnika Stanka Vraza i Juliane Cantilly, ovdje ćemo pisati o uživanju u samoborskim kremšnitama na glavnom gradskom trgu.

Samoborske kremšnite proglašene su kulturnim dobrom, a na dva lokala Samobor je posebno ponosan – bili smo tamo

Početkom 2021. godine Ministarstvo kulture je proglasilo samoborsku kremšnitu nematerijalnim kulturnim dobrom. Tako je ovom tradicionalnom desertu koji je duže vrijeme jedan od glavnih simbola grada Samobora dao važnost značajnog hrvatskog brenda.
O samoborskim kremšnitama priča se taman nešto više od 100 godina (lijepa tradicija, zar ne?) otkad je taj recept, vrativši se iz Zagreba, u Samoboru osmislio slastičar Đuro Lukačić.
Je li g. Lukačić, otac samoborske kremšnite, ikada pomislio kako će i nakon više od 100 godina ovaj recept biti jednim od glavnih gastronomskih simbola ovog grada, ne znamo, ali znamo da su dva lokala danas nositelji ovog nematerijalnog kulturnog dobra – slastičarnica U prolazu i Kavana Livadić.
Udaljene jedna od druge tek nekih 80 metara, obje na glavnom samoborskom trgu, ove dvije centralne lokacije za uživanje u samoborskoj kremšniti imaju gotovo tridesetogodišnju tradiciju.

Slastičarnica “U prolazu” – tradicionalni recepti, učenica Đure Lukačića i čak tri Snježane u lokalu

Simpatična slastičarnica “U prolazu” devedesetih godina prošlog stoljeća, kada su otvorili, bila je u skromnoj kvadraturi. Ali njihova samoborska kremšnita, sjećamo se od malih nogu, bila je jednako kvalitetna kao i danas. Snažne arome tučenih jaja, meka i podatna uz hrskave kore od lisnatog tijesta, ova kremšnita je izvanredna. Danas je slastičarnica U prolazu znatno veća površinom, uz veliku terasu i lijepo uređen interijer. Dodatno, ovdje su u prošireni interijer involvirali i dio za prematanje beba, što će posebno interesantno biti mladim obiteljima.

Samobor
Samobor : Slastičarnica “U prolazu”

Iako u rashladnoj vitrini stoji desetak vrsta kolača, gospodin koji dolazi do nje kaže samo ovo: “Šest za van” i sve je jasno. Gospođa Snježana u kutiju spretno vadi šest friško pripremljenih kremšnita i gospodin zadovoljno odlazi doma. Ovdje se, dakle, samoborske kremšnite podrazumijevaju kao prioritet. I to uopće nije čudno, dapače.
Kad smo kod gospođe Snježane, kažu nam ovdje da čak tri Snježane rade u ovoj slastičarnici. Očito je važno zvati se Snježana. Jedna od njih radi 16 godina za šankom, dok druga poslužuje goste već 22 godine. Treća nije bila trenutno u lokalu, ali je upravo nevjerojatan broj Snježana po metru kvadratnom.

slastičarnica U prolazu
gospođa Snježana – slastičarnica “U prolazu” Samobor

Interijer slastičarnice “U prolazu” nedavno je obnovljen, a dio je netom i proširen pa sada imaju velik broj stolova i unutra, a ne samo na terasi. Uz kremšnite koje su bile upravo izvanredne pili smo i lokalni aromatični bermet od Filipeca, krasno egzotičan i osebujan aromama.

Slastičarnica “U prolazu” je i dalje u vrhu samoborske ponude. Interijer je uređen u gospodskoj retro formi, a vlasnik g. Marijan Žganjer može biti zadovoljan. Njegov trud započeo je otvorenjem, kada je njegova supruga i još nekoliko djelatnica prešlo iz tadašnje Gradske slastičarnice (koja je ubrzo zatvorila) i prenijele tradicionalne recepte ovdje. Supruga g. Žganjera bila je jedna od onih koje su majstorske tajne tradicionalnih samoborskih recepata Đure Lukačića prenijela u ovaj lokal. Danas je “U prolazu” jedan od najboljih brendova grada Samobora. Kada uzmemo u obzir kvalitetu, trud i gostoljubivost, jasno je zašto je “U prolazu” na ovoj visokoj razini. Predlažemo da ovdje probate i kremasti kolač Diplomatska šnita. Cijena kremšnita je 2 eura, a ostali kolači su po 2,2€.
Radno vrijeme slastičarnice “U prolazu” je od 7-23, dok nedjeljom rade do 22 sata.

“Kavana Livadić” – obiteljska priča sazdana na urbanom bečkom štihu

Obiteljska kavana Livadić s radom je počela 1989. godine. Nešto kasnije u sklopu nje otvorena je i slastičarnica. Također, 1994. godine otvorili su i manji hotel s 12 soba da bi danas, proširenjem, broj soba dosegao brojku od 21. Hotel se nalazi u rodnoj kući arhitekta Franje Gabrića i zaštićeni je spomenik kulture I. kategorije. Tek jedna zanimljivost – među brojnim poznatim domaćim i inozemnim gostima hotela bio je i irski glumac Ciarán Hinds, poznat po ulogama u Igri prijestolja, Harryju Potteru, Belfastu… prije pola godine bio je gost na International Sound & Film Music festivalu u Samoboru, pa je odsjeo u hotelu Livadić.
U slastičarnicu Livadić također dolazimo već godinama (iako bi točnije bilo reći desetljećima) i moramo reći da njihovu ljetnu terasu u dvorištu obožavamo. Kada pred ljeto procvjeta raznobojnim cvjetovima, ovako lijepo uređena nudi dašak baroka i bečku eleganciju.
U lokalu je bila Matilda Labaš Purić, vlasnica, koju smo pitali o otvorenju i uređenju. Kaže nam kako je njena majka koja je radila u inozemstvu pri otvorenju Livadića imala upravo tu ideju – donijeti duh Beča i profinjene kavane adekvatne kulturnim događajima, književnim i glazbenim večerima i slično.

Kremšnite su ovdje vrlo dobre, a svako malo iz kuhinje stiže isporuka novih. U kremšnitama smo uživali uz cijeđeni sok naranče, a osjetili smo i predivni miris kave sa susjednog stola. Tamo su dvije dame vodile živ razgovor o novostima u samoborskim buticima.

Ako nas pitate da usporedimo kremšnite u Livadiću i U prolazu moramo vam reći istinu – jednoj osobi iz našeg tima nešto se više svidjela jedna, a drugoj osobi kremšnita iz druge slastičarnice. Obje smo proglasili odličnima. Usluga u Livadiću je idealna, “bečka škola” (baš poput ozračja koje donosi uređenje) uz dodatni plus – samoborsku srdačnost.

Dodali bismo ovom posjetu i osvrt na štrukle koje smo ovdje jeli prije kremšnita. Namjerno ih ostavljamo za kraj jer je glavna tema ovog članka ipak samoborska kremšnita. Međutim, ovi zapečeni štrukli su izvrsni. Sočni, mirisni i puni okusa i lijepog sira. U porciji su dva poveća štrukla, tijesto je uredno razvučeno i posloženo, baš jedno jako ugodno gastronomsko iskustvo. S obzirom na to da smo u Livadić došli prijepodne, trebalo nam je nešto slano, nešto poput bruncha. Štrukli su idealni za bilo koji obrok – od jutra do mraka.
U Livadiću vas čekaju na ugodnoj terasi na glavnom samoborskom trgu, kao i u dvorištu na krasnoj ljetnoj terasi.

Kavana Livadić - zapečeni štrukli
Kavana Livadić Samobor – zapečeni štrukli

Cijena kremšnita u slastičarnici Livadić je 2,2€, dok su zapečeni štrukli 6,7€.
Radno vrijeme kavane i slastičarnice Livadić je od 8-22, a ljeti rade i do 23:30.

Pozivamo vas da svratite u Samobor vikendom ili poput nas, radnim danom. Čeka vas krasna priroda, pitomi gradić prepun ljepota i skrivenih kutaka, kao i vrlo dobra kulturna i gastronomska ponuda.

Članak je nastao u suradnji s Turističkom zajednicom Zagrebačke županije

fotografije: Eat Out Zagreb
© Sva prava zadržana