I čvrst je to zagrljaj, zabetoniran. Zadnjih desetljeća možemo reći da je margarin, nažalost, u tradiciji slastica na ovim područjima. To je uglavnom, jasno, zbog znatno jeftinije cijene od maslaca. To onda prati i jeftiniji okus. Slastičarnica Jakšić, ako je suditi po testiranim kolačima, nudi svježe kolače nakrcane šećerom i, najčešće, margarinom. Ipak, u ponudi imaju i neke dobre adute koje ovaj put nismo testirali.

Smještena u Zvonimirovoj ulici 30 pri križanju sa Šubićevom, slastičarnica Jakšić još od 1938. bavi se proizvodnjom tradicionalnih kolača. I zaista – i danas, kada posao vodi unuka prvog vlasnika g. Jakšića, simpatična gospođa Sadra Marčić, u rashladnim vitrinama dominiraju manje ili više tradicionalni kolači i torte.
U testu kojeg smo proveli doma u dva navrata (da, uzeli smo kolače za van oba puta) našli su se ovi uratci: Sacher torta, Doboš torta, Bohem kocka i kesten kolač. Napomena: cijene iz linka iznad su ovih mjeseci, čini nam se, po kunu više od prikazane u linku pa bi tu web stranicu također valjalo ažurirati.

Slastičarnica Jakšić
Slastičarnica Jakšić – Bohem kocka, Sacher torta i doboš torta

Generalna prednost svih kolača je da su izuzetno friški, jer ih ovdje očito izrađuju često i u manjoj količini – ususret potrebama i potražnji gostiju. Također, cijene su umjerene, što je u skladu s kvalitetom sastojaka.
Nasuprot tome, generalna zamjerka većini kolača koje smo donijeli doma iz slastičarnice Jakšić zadnjih tjedana je da imaju previše šećera – i taj prokleti margarin..
Krenimo s ponajboljim kolačem od testiranih.
Sacher torta je klasik kojeg slastičarnica Jakšić radi zapravo vrlo dobro. Snažnog čokoladnog okusa i ugodne marmelade od marelice ova torta je vjerojatno jedna od boljih u gradu. Ok, ne možemo reći da je tu konkurencija svjetska, ali ipak… dajemo prst gore. 17 kuna
Bohem kocka je meka, umješno tankih slojeva i onda bum – margarin koji kreće kliziti s jezika nadalje. Klizi dominantno i samodopadno baš poput frizure Duška Lokina u Maksimirskoj 80-ih. Pitamo se koliko bi ovaj kolač bio bolji da umjesto tog margarina ima maslac. Nažalost, sve će samo ostati na pitanju. 17 kuna

Doboš torta, taj tradicionalno mađarski desert koji se odavno udomaćio i kod nas, slastičarnica Jakšić radi ok i zapravo je najbolji dio te torte onaj gornji sloj hrskave karamele. Zapravo je odličan. Ono ispod je blijedo i nije posebno vrijedno spomena. 17 kuna

Slastičarnica Jakšić
Slastičarnica Jakšić – kesten kolač

Kesten kolač u Jakšiću rade korektno, u izvedbi bez ili sa šlagom, a imaju i kesten pire. Ovom kesten kolaču zapravo ništa ne fali, osim što, po nama, ima ponešto viška – pogađate – šećera. Taj šećer koji kao da jedva čeka da se zavuče u najdublje pore jezika i onda vas dugo podsjeća da je tu da ostane – e Taj jeftini moment bismo rado zaobišli do kraja života. 18 kuna

A sada – zaokret. Slastičarnica Jakšić, iz prošlih iskustava govorimo, ima odlične krafne koje će usred zime – kao i svake godine – pustiti u prodaju. Tada tamo nastane prava ludnica i gosti ih jako vole.
Slično je i s njihovim savijačama od sira, jabuka, šljiva itd. Također i s bučnicom. One su uvijek svježe, meke, ukusne. Čini nam se da smo jednom pročitali kako sami rade i kore za te savijače, što – ukoliko je istina – snažno pozdravljamo.

Da zaključimo, sjećamo se da je sličan nesretni margarinski početak imala i slastičarnica Magnolia o kojoj smo pisali nedavno. Ali se Magnolia furala na turbo modernu slastičarnicu što po kolačima zaista nije bila. Napokon su počeli i s maslacem, ali se još nismo usudili probati njihove torte. Sitni kolačići su prošli test.
Slastičarnica Jakšić se poziva na prošla vremena, na tradicionalne recepture. U tom smislu ima i pravo margarinalizirati kolikogod hoće, sve dok to njeni gosti odobravaju kupnjom proizvoda.
Sviđa li se to nama? Ne.
I u tome je ljepota neovisnosti, da možeš izreći mišljenje bilo ono pozitivno ili ne. U krajnjem slučaju, ovdje donosimo splet pozitivnih i negativnih emocija pa u tom smislu slastičarnica Jakšić dijelom ima i naše simpatije.

fotografije: Eat Out Zagreb
© Sva prava zadržana