Ovog četvrtka zagrebačka večer na zapadu grada uz golf terene, u prostoru restorana Clubhouse Golf, bila je obasjana posebnim sjajem. Braća Benvenuti, Nikola i Albert, predstavila su Santa Elisabetta 2018., impresivni teran i jedno od najvećih hrvatskih vina.
Teran je to s istoimenog položaja Santa Elisabetta koji smo i osobno obišli prije nekoliko godina.

Teran Santa Elisabetta je plod težnje vinarske obitelji Benvenuti da publici ponudi autentično istarsko vino s karakteristikama najfinijih vina svijeta.

Braća Benvenuti
Nova Santa Elisabetta 2018. – premijerno predstavljanje 17.11.2022. Zagreb

Nova Santa Elisabetta dolazi iz berbe 2018., četvrte uzastopne godine u kojoj su braća Benvenuti, Albert i Nikola, uspjela proizvesti ovo kolekcionarsko vino savršene ravnoteže između koncentracije i elegancije, s velikim potencijalom za dugo čuvanje.
Fokus su braća Benvenuti tako još jednom skrenula na teran, prema njihovom mišljenju ključnu sortu za budućnost istarskog vinarstva, a posebice Motovunštine, zbog njegovog jedinstvenog okusa, autentičnosti, neupitnog potencijala kvalitete i sposobnosti da se prilagodi klimatskim promjenama.

Braća Benvenuti
Braća Benvenuti – predstavljanje terana Santa Elisabetta 2018.

„Sa Santa Elisabettom želimo doseći savršenu verziju terana i čvrsto vjerujemo da će naša težnja da toj sorti pružimo podršku u obliku optimalnih uvjeta, prikladnog bijelog istarskog tla, odgovarajuće izloženosti suncu i zaštite u obliku strujanja zraka, biti nagrađena dugovječnim vinom najviše klase, s jedinstvenim živim karakterom i sebi svojstvenom finesom“ rekao je Albert Benvenuti.
„Nakon stroge zelene berbe i selekcije samo najkvalitetnijih, zdravih, idealno dozrelih grozdova u vinogradu, potpuno se predajemo očuvanju autentičnosti tog vina u podrumu, stavljamo ga u što neutralnije drvene bačve različite starosti i veličina i puštamo ga da se kao prazno platno pod razigranom rukom vremena počne pretvarati u umjetničko djelo“ nadovezao se Nikola Benvenuti.

Nakon završetka procesa dozrijevanja u bačvama, preostaje još jedan važan korak do finalne kupaže. Braća Benvenuti okupljaju komisiju iskusnih poznavatelja vina koji su svakodnevno u doticaju s tržišnim trendovima te zajedničkim snagama kreiraju novi teran Santa Elisabetta.
Kušanjem naslijepo odabrali su najbolji omjer vina iz različitih bačvi kojim su zatim napunjene boce i stavljene na odležavanje još 9 mjeseci. Santa Elisabetta iz 2018. godine dostupna je na tržištu od ovog tjedna, a ako je suditi po prethodnim izdanjima rasprodanim u rekordnom roku, valja se potruditi nabaviti butelju za vlastitu osobnu kolekciju što prije. Kako bi svoje vjerne potrošače nagradili povlasticama poput prioritetnog statusa i mogućnosti rezervacije Santa Elisabette u budućnosti, Albert i Nikola su osnovali Klub prijatelja Benvenuti vina kroz koji će pravovremeno informirati publiku o statusu i dobavljivosti vina te plasirati posebne, ekskluzivne serije. Za članstvo u klubu potrebno je ispuniti prijavnicu na ovoj poveznici.

Santa Elisabetta 2018.
Albert i Nikola Benvenuti

Završna riječ urednika:
Iako je teran Santa Elisabetta vino koje je ujedno elegantno i divlje i apsolutno je već spremno za svečani stol, ono će najveći potencijal imati tek za nekoliko godina (4 ili 5). Tada ga, nažalost, već odavno neće biti moguće kupiti, jer će svi kolekcionari i ljubitelji terana (poput nas) potegnuti do vinoteka i nabaviti svoje primjerke. Zato još jednom napominjemo – svratite čim prije po svoju Santa Elisabettu 2018. – izvanserijske je svježine, koncentrirana je i moćna, a ujedno neodoljivo pitka. Teran je ljubav koja u rukama znalaca, kakvi su braća Benvenuti, ne prestaje i ne izostaje. To se osjeća baš u svakom gutljaju.

fotografije: Ivan Rebić i Eat Out Zagreb