Početak zanimljive priče

Priča o ovoj Graševini započinje 2011 godine kada enologinja Zima prepoznaje njen potencijal i skriva je u idealne uvjete Starog podruma iz 1450. godine. Tek 3 godine poslije organizira slijepo kušanje s kolegama koji bivaju oduševljeni ovim vinom.
Graševina Velika berba 2011 tako je u prosincu 2015 godine puštena u promet. 5. kolovoza 2018. godine 1100 butelja ovog vina uranja se na dodatno dozrijevanje u Jadransko more, i to na mjesto gdje izvire „vruja” smještena u uvali Ike, starog ribarskog mjesta pored Opatije, na 22 metra dubine uz konstantnu temperaturu od 7 C.
Godinu dana kasnije Graševina Velika berba 2011 se izranja iz mora, a danas je konačno dio vertikalnog kušanja s redovnom Graševinom Velika berba 2011.

Mladi tim Iločkih podruma

Ovoga je puta na predstavljanju remek-djela Iločkih podruma svoje prve korake napravio i mladi kadar. Tako je Antonia Glavan iz odjela marketinga pozdravila sve uzvanike ispred Iločkih podruma te održala uvodnu riječ.

Karmela Tancabel suvereno vodila odlično vertikalno kušanje

Vertikalno kušanje redovne Graševine Velika berba 2011 i Graševine Velika berba s dodirom Jadrana 2011 nastavila je tradicionalno Karmela Tancabel, članica Uprave te direktorica marketinga i izvoza Iločkih podruma.

„Utjecaj soli i valova osjetan isključivo na čepu, dok je ples maestrala, tramontane, bure i juga na buteljama kreirao jedinstveni zapis s morskih i vrujskih dubina. Ovo je Veliko vino za Velike trenutke” – istaknula je Karmela Tancabel o Graševini Velika berba 2011 s dodirom Jadrana.

Brojni uzvanici nisu skrivali oduševljenje i iznenađenje promjenom koja se dogodila nakon što je Graševina Velika berba 2011 odležala godinu dana u Jadranskom moru. Intenzivan miris, mineralnost, slanost i svježina su pridjevi kojima se opisivalo ovo morsko vino. Osim toga, do izražaja je došla i njegova posebnost koju je enologinja Vera Zima istaknula i prije dva mjeseca na prvom kušanju unutar zidova Iločkih podruma – a to je da je ovoj Velikoj Graševini zaustavljeno vrijeme u boci.

Iločki podrumi Velika berba

Dok se dojmovi uzvanika oko ovih kapljica graševine još uvijek nisu slegnuli, mladi enolog Marko Marko otkrio je još dvije velike čuvane tajne Starog podruma – arhivska vina Graševinu iz 2008 godine te Rajnski rizling iz 2006 godine koja su oduševila sva nepca ovog popodneva u Matisu.

Iločki podrumi

Prilika za kušanje vina Iločkih podruma otvara se već 22. & 23. studenog na VINOcomu u zagrebačkoj Esplanadi. Kao posebnu preporuku za kušanje Tancabel je istaknula Chardonnay Pricipovac 2016 koji je osvojio Dalmaciju na ovogodišnjoj Sabatini kao Šamipion u kategoriji bijelih suhih i polusuhih vina.