Iz najstarijeg hrvatskog podruma prije nekoliko tjedana u prodaju je puštena limitirana serija mlade Graševine. Priča koja se započela u 13. stoljeću, točnije 1232. godine, ovime pokazuje kako je aktualna, moderna i tradicionalna ujedno. Kutjevo Mlada Graševina 2022., nakon što smo je testirali samostalno i uz nekoliko jela, po nama predstavlja ponajbolje vino ovog karaktera na našem tržištu.

Kutjevo Mlada Graševina
Vinarija Kutjevo

Kada smo prije nekoliko mjeseci kušali svjetskim medaljama nagrađena vina vinarije Kutjevo, uživali smo u širini koju paleta tih izvrsnih vina donosi.
Ova priča, s druge strane, izrazito je lepršava i prpošna.
Tik pred Martinje, dakle prigodno, Kutjevo Mlada Graševina 2022. lansirana je na tržište. Dolaskom hladnijih dana i nešto teže hrane izuzetno je dobro za pratnju imati vino vibrantne svježine, a Kutjevo Mlada Graševina 2022. ima upravo to.

Kutjevo Mlada Graševina 2022.
Kutjevo Mlada Graševina 2022.

Boca je elegantna, lijepe svijetle etikete i već vizualno donosi svježinu u dan.
Vino u čaši je elegantno bistre žute boje, dok na miris donosi veliko iznenađenje. Neobično je da ovako zaigrano mlado vino krasi ovakva slojevitost aroma, što ga po nama svrstava u sam vrh mladih vina koje smo ikad probali na našem tržištu.
Zeleno voće – od jabuke do kruške, ali i neobično elegantne herbalne note ovo vino čine uzbudljivim za kušanje. Okus prate slične arome, uz zanimljivu hrskavost te zaigranost svježine koja ima prilično dugo trajanje.

Mlada Graševina 2022. odličan je pokazatelj kako se čak i u nekoliko mjeseci, a to nije lako, može uz strogo kontroliran proces (posebno tu mislimo na fermentaciju, ali i puno šire) doći do mladog vina na zavidnoj razini kvalitete i aroma. Osim svih koji su napravili odličan posao u vinogradu, a onda i enologa, ovo vino reflektira i najbolji terroir u ovom dijelu Europe.

Nakon što smo ga probali samostalno, pili smo ga i uz vrhunske suhomesnate proizvode i uz naš domaći kiseli kupus. Istarski pršut, prodimljene janjeće kobasice, slanina – sve se apsolutno fantastično slaže uz ovo mlado vino. Uz to, Kutjevo Mlada Graševina 2022. nižih je alkohola, što je izuzetno važno u blagdanskim tjednima pred nama. Ipak, očekuje se da će se mnogi opustiti uz obitelj ili prijatelje. Ovo vino je savršeno upravo za iduće mjesece. S cijenom ispod 60 kuna predstavlja, kao i sva vina vinarije Kutjevo, optimalan omjer cijene i kvalitete.

Kutjevo Mlada Graševina
Kutjevo Mlada Graševina 2022.

Ovo vino divne mineralnosti koje pršti voćnozelenim aromama možete nabaviti u mnogim bolje opremljenim trgovinama, vinotekama, restoranima ili na webshopu vinarije Kutjevo.

fotografije: Eat Out Zagreb (© Sva prava zadržana), Vinarija Kutjevo