Kada smo nedavno najavljivali Vinski grad u Zagrebu, vjerovali smo kako će to biti najbolji vinski festival na otvorenom u Hrvatskoj. U nekoliko posjeta prošlih dana to se i potvrdilo – od najbolje selekcije vina, preko izuzetno ugodne atmosfere i odlične organizacije. Za nekoliko tjedana Vinski grad nastavlja svoj put u Varaždinu, od 18. do 28.8.2022. Naš zadnji dolazak u Zagrebu na ovaj festival bio je okrenut testiranju vina koja su prvih mjeseci ove godine požnjela zavidan niz najsjajnijih svjetskih medalja.
Vinarija Kutjevo za svojih šest ponajboljih vina osvojila ih je do sad čak jedanaest, što je ogroman uspjeh.

Vinarija Kutjevo

Vinarija Kutjevo simbol je jedinstvenog terroira koji je preduvjet proizvodnje najboljih vina. Dalje je sve na stručnjacima, ali i ponešto detalja koji se trebaju posložiti – poput vremenskih prilika, uspješne berbe itd. Zadnja berba bila je izazovna, uz nešto smanjene prinose. Međutim, ako je suditi po onome što smo probali, bit će to jedna od berbi koja daje najkvalitetnija vina zadnjih petnaestak godina.
U osam stoljeća starom podrumu ove najstarije vinarije u nas glavna zvijezda u svakom slučaju je graševina, sorta kojoj je vinarija Kutjevo dala punu pozornost i uz umjetnost na djelu enologa uspjela stvoriti nekoliko uistinu izvanserijskih vina – od svježih pa sve do predikata.

Vina Hrvatska Decanter

Ono što povezuje sva vina nove berbe vinarije Kutjevo koja smo testirali zadnjih tjedana je izuzetna svježina koja osim što je preduvjet izvrsnih vina donosi i kao stvoreni element za osvježenje i tople mjesece pred nama. Sva vina koja nudi vinarija Kutjevo možete naći u njihovom webshopu, ali naravno i u trgovinama i specijaliziranim vinotekama.

Vinarija Kutjevo i medalje – evo koja vina smo testirali i koje su medalje osvojila

Zadnji test bio je u Dubrovniku u kojem se trenutno nalazimo. Na dubrovačkom Stradunu u kultnom cafeu i bistrou Orlando pili smo jednu od najboljih vrhunskih svježih graševina na našem tržištu zadnjih desetak godina.
Kutjevo graševina vrhunska 2021. ugodne je zlatne boje u čaši i plijeni na prvi miris aromama svježe ubranih domaćih jabuka iz vrta. Zelena jabuka i citrusne note uz neodoljivu svježinu karakteristika je i na nepcu gdje ovo vino nudi iznenađujuće dugo trajanje i ugodnu mineralnost.

Ovih mjeseci uputno je rashladiti vina i na koji stupanj nižu temperaturu od preporučene, jer za toplih mjeseci trebamo baš takva vina, a i nakon nekoliko minuta u čaši temperatura vina se diže, jasno.
Isto vrijedi i za crna vina, malo ih rashladiti da budu ugodnija i ne pretopla i preteška. Srećom, u Orlandu odlično znaju posao i naša vrhunska graševina vinarije Kutjevo stigla je ugodno rashlađena i iskreno – vratila nas je u život to predvečerje. Pili smo je uz aceto balsamicom posute gambere na toplim šnitama domaće focaccie uz rikolu.

Vinarija Kutjevo
test: Vinarija Kutjevo Graševina vrhunska 2021. / cafe bistro Orlando, Stradun Dubrovnik

Berba 2021. na južnim padinama gora Papuka i Krndije već je donijela niz važnih svjetskih priznanja za ovu, po nama, najpotentniju sortu u Hrvatskoj.
Već u proljeće na Mundus Vini Spring Tastingu 2022. vrhunska graševina 2021. vinarije Kutjevo osvojila je srebro, kao i kvalitetna graševina iste berbe 2021.
Ovim medaljama, kao što vidite na grafičkom prikazu pri vrhu članka, vrhunska Graševina Kutjeva pridodala je i srebro s nedavno održanog natjecanja Concours Mondial Bruxelles.
S druge strane, izvrsni rezultat prije nekoliko dana stigao je s Decanter 2022. natjecanja za kvalitetnu graševinu 2021. vinarije Kutjevo – srebrna medalja.

Naš idući test imali smo nekoliko dana ranije na spomenutom festivalu Vinski grad. U hladu krošnji drveća uz ugodnu glazbu testirali smo ova vina koje je lansirala vinarija Kutjevo: Maximo Oro 2019., Pinot crni de Gotho 2019. te Maximo Nero 2017.

Vinski grad Zagreb Maximo Oro, Pinot Crni de Gotho, Maximo Nero
Naše testiranje dijela nagrađenih vina – vinarija Kutjevo / Vinski grad Zagreb 2022.

Nakon što nam je ljubazna djevojka natočila vino na kućici koju je vinarija Kutjevo imala na Vinskom gradu, sjeli smo za lijepi vrtni stol u hladu i uz jela koja po našem mišljenju odlično odgovaraju uz ova vina testirali jedno po jedno. Može li test vina biti bolji nego uz ugodno društvo ljudi koji poznaju i vole vina, uz svježe pripremljena jela, lagani vjetrić i odličnu ne preglasnu glazbu koju je puštao DJ?

Vinarija Kutjevo
Naš test dijela vina sa svjetskim medaljama – vinarija Kutjevo / Vinski grad Zagreb 2022.

Maximo Oro 2019. dobitnik je zlata na Mundus vini 2022. te srebra na Decanteru 2022. Potpuno je jasno zašto. Ova bijela kupaža graševina i chardonnaya je ujedno egzotična i dobro odškolovana i ne čudi nas što postiže najveće dosege na svjetskim natjecanjima. U čaši je bogate žute boje uz zelenkast odsjaj. U aromama nudi puno zrele voćnosti uz cvjetnu eleganciju. Na kušanje je moćna, punog okusa koji će ljubitelje ove dvije sorte sigurno osvojiti na prvu. Lijepog tijela i kiselina, Maximo Oro 2019. je uz de Gotho graševinu 2019. po nama najbolje bijelo vino vinarije Kutjevo.
Maximo Oro 2019. pili smo uz filet brancina na žaru poslužen na rimskom njoku i tikvicama. Ne bismo pogriješili niti kada bismo ga pili uz niz ostalih ribljih jela, ali i primjerice teletinu ispod peke – ovo moćno vino adekvatno je za širok izbor jela.

Vinarija Kutjevo
Maximo Oro 2019 vinarija Kutjevo / brancin na žaru na rimskom njoku

Pinot crni de Gotho 2019. je vino koje smo zavoljeli na prvi gutljaj prije nekoliko godina, naravno nekoliko berbi unazad. Ovo iz 2019., dakle aktualna berba, čini nam se možda i najbolje do sad. Ono je elegantno, od rubinske nijanse u čaši preko mirisa koji vodi u slavonske višnjike i prostrana polja malina. Začinske note bariknih bačvi zaokružuju ovu lijepu i delikatnu priču. Ujedno, ovo je po nama jedna od najljepših etiketa na hrvatskoj vinskoj sceni.
Na sorti Pinot crni prepoznaju se majstori zanata, a enolozi Kutjeva su grožđe s prestižnog položaja Hrnjevac doveli do ultra elegantnog vina kojim mogu biti izuzetno ponosni. Što se tiče svjetskih medalja, one su iste kao i u slučaju Maximo Oro 2019. vina. Pinot crni de Gotho, dakle, dobitnik je zlata na Mundus vini 2022. te srebra na Decanteru 2022. Zasluženo.
Pili smo ga uz zreli miješani sir kravljeg i ovčjeg mlijeka i burger punjen sporo pečenom vučenom svinjetinom, tzv. pulled pork burgerom. Voljeli bismo ga probati i uz srdele na savor.

Pinot crni de Gotho 2019.
Pinot crni de Gotho 2019., vinarija Kutjevo

Maximo Nero 2017. ostavili smo za kraj, što je nekako i logičan slijed jer je najmoćnije crno vino od testiranih.
Ova nesvakidašnje lijepa Cabernet Sauvignon, Merlot i Cabernet Franc kupaža niže sama zlata. Zlato na Mundus vini 2022. i zlato na Concours Mondial Bruxelles 2022.
Ultramoćne tamnobordo-ljubičaste boje u čaši Maximo Nero vinu dali smo malo da omori u čaši i dodatno razvije arome. A one su već “na prvi miris” kompleksne, ali su ugođeno elegantne. Momente tamnog voća nadopunjavaju naglašeniji elementi i začinske arome barik bačve – elegantna vanilija i tostirani bademi. Jako, jako dobro vino.
Maximo Nero 2017. pili smo uz burger od sporo pečene vučene svinjetine i uz zreli miješani sir ovčjeg i kravljeg mlijeka.

Maximo Oro 2017., Maximo Nero 2017.
Maximo Oro 2019., Maximo Nero 2017., Vinarija Kutjevo

Nismo mogli zamisliti bolji kraj ovog lijepog vinskog festivala od kušanja ovih vina koja se mogu sljubiti uz široki krug jela.
Za kraj recimo da je i predikatno vino koje proizvodi vinarija Kutjevo, Graševina ledeno vino 2018. dobilo srebrnu medalju na tek završenom natjecanju Decanter 2022. s visoka 94 boda. Sjetilo nas je to da je isto ovo vino iz berbe 2009. na Decanterovom natjecanju dobilo zlato.
U vinariji Kutjevo izvoze u više od 25 zemalja svijeta te u ukupnom postotku izvoza hrvatskih vina sudjeluju s brojkom od preko 50% ukupnog izvoza vina.
Sva nagrađena vina, kao i sva vina zadnje berbe 2021. možete naći na njihovom webshopu, u trgovinama i vinotekama.


fotografije: Eat Out Zagreb, vinarija Kutjevo