Priznajemo da nas je ova Zimska plata privukla jer smo slabi na dimljeno meso, kao i ono s roštilja – a pogotovo u kombinaciji s dinstanim kiselim kupusom. Ili kako bismo rekli u Zagrebu i okolici – s dinstanim zeljem.
Batak Grill spojio je valjda sve naše zimske strasti u jelo po imenu Zimska plata. Očekivali smo da će biti vrlo dobro do odlično, ali naše iskustvo je još bolje od toga.

Batak Grill na čak 15 lokacija u Zagrebu nudi, sad već s odmakom od nekoliko godina možemo reći, najbolje iskustvo roštilja. Kada uzmemo u obzir i njihove odlično uređene interijere i profesionalnu uslugu sa sigurnošću možemo reći da su postavili jednu novu urbanu, no prije svega ukusnu razinu roštilja u nas.
Naš odabir bila je lokacija na Slavonskoj aveniji 26/1 koja ima besplatni parking i, ako se ne varamo, najnovija je od svih Batkovih lokacija u gradu.

Batak
Batak Grill – Slavonska avenija 26/1 Zagreb

Interijer je zaista uređen s ukusom i u njemu je vrlo ugodno. Već prije 12 sati, kada smo stigli, unutra je bio više nego polupopunjen, dok su na zatvorenoj odlično grijanoj terasi gotovo svi stolovi bili zauzeti. Osim jednog, ali ne zadugo – naime upravo smo se mi tamo smjestili.
Naručili smo Zimsku platu i uz to po čašu vina.

Zimska Plata koju nudi Batak Grill za čistu je desetku

Odmah moramo reći, ovdje nema šparanja. Na plati nam je stigla pozamašna količina mesa i priloga pa smo istog trena znali da, bez obzira što smo bili gladni, nećemo uspjeti sve pojesti. Nasreću uvijek postoji mogućnost ono što nam ostane ponijeti doma i pojesti kasnije.

Zimska plata
Zimska plata – Batak Grill

Ono što je dobro je da, kada naručite ovu platu, uz nju stiže sve potrebno za konkretni ručak. Cijena plate je, da ne duljimo, 199 kuna.
Na fotografiji vidite da se na samoj plati nalaze i umaci – senf i hren. Hren je blagog okusa i tek lagano pikantan pa se odlično slaže uz sve, dok je senf zgoditak uz mesnate sočne češnjovke, jedne od boljih koje smo jeli zadnje vrijeme.

Batak
Zimska plata – Batak Grill

Osim češnjovki, od mesa se na plati nalazi i hrskava svinjetina – dva konkretna komada pri rubu prošaranog mesa s roštilja, kao i buncek.
Buncek je posebna priča. Uz lijep, rekli bismo optimalan udio masnoće ovaj buncek je pripremljen tako da se meso lijepi za prste, slasno je i ima umjereni miris po dimu. Savršeno.
Dinstano kiselo zelje u kojem osjetimo i sitne komadiće mesa je ukusno, začinjeno ugodno i nije premasno. Mogli su ga u Batku, vjerujemo, zamastiti i više, ali bi u kombinaciji sa svim mesom to bilo previše. Ova ugodna varijanta je, po nama, idealna. Uz kiselo zelje tu su i domaći krumpiri pečeni u ljusci. Sve je, zapravo, pripremljeno baš kao da je domaće, u nekom zagorskom malom selu. To govori da Batak prije svega izuzetno brine o kvaliteti hrane, a to nam je kao redovitim gostima vrlo bitno.

Buncek
Buncek i kiselo zelje – Batak Grill

Na fotografiji iznad je dio bunceka iz plate (dakle nije cijela količina!), a veliki tanjur je napunjen tek uz dio bunceka i dio zelja s plate. Čisto da pokažemo što vas tamo čeka. Dvije osobe koje to jedu trebaju imati vrlo konkretan apetit. I zaista, vidjeli smo oko nas da za nekoliko stolova uzimaju tu platu. Stol iza našeg je to naručio nešto prije nas, njih trojica su je jeli uz dodatni pomfrit i tri piva, dok je stol s naše druge strane naručio isto jer su vidjeli kada je jelo nama stizalo za stol i… zaljubili su se na prvi pogled. Ne u nas, nego u Zimsku platu, jasno.

Buncek sa zeljem se, inače, može naručiti i kao samostalno jelo za 79 kuna i tada, sigurni smo, dolazi u još većoj količini od ove naše u plati. Provjerit ćemo i to uskoro, jer je buncek bio besprijekorno pripremljen. Osim bunceka sa zeljem i Zimske plate, u sezonskom dodatku klasičnom jelovniku koji nudi Batak možete naći i juhu od bundeve za 25 kuna.

Testament The Dalmatian Dog Babić
Testament The Dalmatian Dog Babić

Uz sočnu Zimsku platu valja odabrati i odličnu pratnju pića. Iako smo prvo zamislili piti neko pivo (Batak nudi desetak različitih piva po vrlo fer cijenama – a većina piva je 0.5 l) ipak smo posegnuli za jednim od naših omiljenih vina uz meso. Testament The Dalmatian Dog Babić 2018. se na čašu u Batku može popiti za 24 kune. Ovo energično vino rubinske boje i izražene voćnosti naš je čest odabir za svakodnevne prigode te se uz meso iz Zimske plate sljubio izvanredno. Miris drveta barrique bačvi ovom vinu daje sklad između modernog i old school i zato ga čini posebnim.

Zimska plata
Zimska plata – Batak Grill

Kako smo idući sastanak imali tek za sat i pol, prebacili smo se u interijer u slobodni kutak i tada nas je izuzetno ljubazni poslužitelj, rekli bismo ujedno da je čovjek i voditelj restorana, nagovorio da probamo i zimski desert.
Hrskave rolice punjene minimalno začinjenim šljivama bile su pravi adut za kraj. Prati je podloga od vanilije pa je tu apsolutno i taj topli zimski štih okusa i mirisa. Cijena ovog deserta je 29 kuna.
Gin Tonic uz zimski začin zvjezdasti anis ovdje košta 35 kuna, što je odlična cijena za jako dobar g&t. Kokteli su u Batku od 29 do 35 kuna i za tu super cijenu znamo još s testiranja sharing menija koje su uveli prije pola godine.

Savijača sa šljivama – Batak Grill

Da, kada smo rekli da Batak ima lijep interijer, što se može reći za sve njihove lokacije, nismo se šalili.
Čaše u kojima smo pili vino, a kasnije i čaša za gin, bile su besprijekorno ulaštene. To bi neki zagrebački restorani tek trebali naučiti kao rutinu. Uskoro nam je postalo jasno i otkuda ta vrhunska ulaštenost. Gospodin za šankom se toliko predao poslu da smo to jednostavno morali ovjekovječiti fotografijom. Čestitamo!

Zimska plata
Batak Grill Slavonska 26/1

Činjenica da je veći dio susjednih stolova jeo jelo koje je tek nedavno lansirano na jelovnik govori nam da je ono odlično sezonski pogođeno. Što se tiče okusa uvjerili smo se osobno – Zimska plata koju nudi Batak za čistu je desetku.

fotografije: Eat Out Zagreb
© Sva prava zadržana