Na prvu će pasionirani ljubitelji vina i znalci pomisliti: Jasno je, pili su Graševinu Velika berba s dodirom Jadrana 2011. Iločkih podruma. Ali ne, ovaj put nismo pili ovo veliko vino.
Nagrađena vina Iločkih podruma, barem dio njih, pili smo uz jadranske specijalitete – kako slane tako i slatke – u jednom od najboljih ribljih restorana u Zagrebu.

Bota Šare u Zvonimirovoj ulici u Zagrebu jedna je od ispostava istoimenog malostonskog restorana. Obitelj Šare bavi se ribolovom i odlično kuha oduvijek, tako da je odlazak u taj restoran do sada uvijek bio praćen najsvježijom ribom, izuzetnim kamenicama iz Malog Stona i odličnim izborom vina.
Ni ovaj put nije bila iznimka. Usluga iskusnih konobara u sprezi s mlađim osobljem, mahom iz dalmatinskih krajeva, ovu gastro lokaciju čini autentičnom i ponajboljom morskom destinacijom u širem zagrebačkom području.

Nagrađivana vina Iločkih podruma
Bota Šare Zagreb

U pitomom ugođaju dalmatinske konobe uz delicije s mora pili smo višestruko nagrađena vina Iločkih podruma – Chardonnay vrhunski 2021. i Traminac izborna berba prosušenih bobica 2016.

Chardonnay vrhunski 2021. – nagrađivana vina Iločkih podruma pokazuju do sada rijetko viđen potencijal

Kada smo u proljeće ove godine posjetili Principovac i Stari podrum jedan dio našeg posjeta posvetili smo testiranju Chardonnay vina Iločkih podruma. Potencijal ovog vina je, dakle, nesagledivo velik. Od lepeze vina koju Iločki vinogradi plasiraju na tržište (pri posjetu smo recimo probali i Chardonnay Grand Collection 2018. u magnum boci), moramo priznati da je Chardonnay vrhunski 2021. koji se u maloprodaji može naći za vrlo povoljnih 60-ak kuna vjerojatno jedna od najboljih kupnji na našem vinskom tržištu danas.

Pri dolasku u Bota Šare na rani riblji ručak nismo bili sigurni koje ćemo vino odabrati. Konobar je načuo da međusobno razgovaramo kako bi Chardonnay Vrhunski 2021. Iločkih podruma iz njihove nove berbe dobro išao uz jela koja smo naručili te nam je potvrdio da se apsolutno slaže s izborom. Također, spomenuo je i da često nudi gostima ovo vino iz tri razloga – prvi je jer se odlično sljubljuje uz vrlo širok izbor jela, zatim jer se radi o izuzetno kvalitetnom vinu lijepih aroma i jer je omjer cijene i kvalitete nenadmašan.
Čim je konobar donio prvi dio narudžbe znali smo da će sklad hrane s vinom biti idealan.

Bota Šare Zagreb kamenice
Malostonske kamenice i školjke na buzaru

Izuzetno mineralne svježe malostonske kamenice, najbolje u Hrvatskoj i nasuprot njima školjke na buzaru koje je krasila kremoznost okusa dobile su adekvatnog vinskog partnera – Chardonnay Vrhunski 2021. Iločkih podruma.

Nagrađivana vina Iločkih podruma
Nagrađena vina Iločkih podruma – Chardonnay vrhunski 2021.

Ugodno rashlađen na oko 10°C stigao je za naš stol i već na otvaranju ponudio puno. U čaši je elegantne žute boje tek uz odsjaj zelene, dok u mirisu već na prvu nudi bogatu spregu naglašenijeg zrelog voća i lijepih citrusnih nota. Dominira svježina i jako ga je ugodno piti. Savršen odraz sortnosti ovaj ručno bran Chardonnay koji je dozrijevao u inox tankovima u ustima uz voćnost nudi i lijepu kremoznost koja zaokružuje cijelu priču ovog vina. Zaokružuje ga u jedno izuzetno elegantno vino koje je ujedno slojevito i izvrsno uravnoteženo. S obzirom na naglašenu svježinu ima i vrlo dobar potencijal odležavanja.
Prošla berba, ona 2020. ovog vina dobitnica je mnogih odličja – od bronce Decantera 2022., zlata na 54. izložbi vina Kontinentalne Hrvatske te čak još tri zlataVinodar 2022., Nova Gradiška Wine Fest 2022. i Mostarski sajam vina.
Nova berba, Chardonnay vrhunski 2021. već je dobio jednu izuzetnu svjetsku nagradu – a to je zlatna medalja na natjecanju Mundus Vini 2022. Taj veliki uspjeh za ovo vino koje je odnedavno na tržištu govori koji potencijal leži u njemu. A da višestruko nagrađena vina Iločkih podruma u prodaji možete naći već po cijeni od šezdesetak kuna govori u prilog omjeru cijene i kvalitete. Većina njih je, uz to, nagrađivana i na najvećim svjetskim natjecanjima.

Nagrađivana vina Iločkih podruma
Chardonnay vrhunski 2021. Iločki podrumi

Osim uz školjke Chardonnay vrhunski 2021. pili smo i uz plemenitog šanpjera (kovača) sa žara. U Bota Šare ga pripremaju jednostavno – uz tek malo kapljica odličnog maslinovog ulja te nešto krupne soli. Tik pred posluživanje pospu s malo svježeg peršina i posluže uz limun. Jednostavno i tradicionalno. Kada je riba ovako fantastična i slasnog mesa kakav je slučaj s kovačem, ta jednostavnost pripreme čini mu uslugu i gosta pri jelu dovodi do ekstaze. Tu se ona ravnoteža svježine i kremoznosti koju Chardonnay vrhunski 2021. nudi pokazuje na djelu. Uz ovu kombinaciju naš ručak postao je upravo savršen.
No tu nije bio kraj užicima.

Traminac izborna berba prosušenih bobica 2016.
Traminac izborna berba prosušenih bobica 2016. Iločki podrumi

Baš tako. Nije kraj užicima jer smo nakon ribljih delicija i bogatog Chardonnaya prešli na desert. Na fotografiji iznad tri su deserta – i sva tri su vrhunska. Najbolji desert za stolom je apsolutno naše najdraže predikatno vino na tržištu – Traminac izborna berba prosušenih bobica 2016 Iločkih podruma. Naša apsolutna preporuka je ovo vino nekada naručiti umjesto deserta ili uz njega, jer samostalno donosi sve što jedan savršen gutljaj treba donijeti na kraju jela, a zašto ga ne biste pili i samostalno u toplini doma…
Mi smo ga ovaj put pili uz tradicionalnu rožatu, vjerojatno jednu od najboljih koje smo jeli u životu i uz vrlo dobru čokoladnu tortu uz orašaste plodove. Srednje slatki kolači uzajamno su si s vinom slali komplimente u svakom zalogaju/gutljaju.
Vino u čaši je razmjerno gusto, otmjene je medenožute boje i već po toj raskoši u čaši naslućujemo i arome. Na nos se uz elegantne medene note osjeti nježan miris cvijeća i slasnih prosušenih bobica, nešto poput grožđica. U ustima je ugodno gust i slasno sladak, izuzetno kompleksan i bogat. Ako ste se ikad pitali kakvog bi okusa bio najukusniji med iz raja – nakon gutljaja ovog vina bit ćete najbliže tom odgovoru.
Nakon berbe 2011. koju smo testirali više puta i baš svaki put se oduševili (radi se o jednom od nagrađivanijih vina Iločkih podruma), ovo vino iz 2016. pokazuje jednak, ako ne i veći potencijal.

Traminac izborna berba prosušenih bobica 2016., naravno, također spada u nagrađena vina Iločkih podruma. I ne samo u nagrađena, nego je najnagrađivanije ovogodišnje vino Iločkih podruma – a tu je velika gužva. Poznato je kako Iločki podrumi imaju znatan broj vina koja na našoj, ali i svjetskoj sceni, osvajaju najviše nagrade.

Traminac izborna berba prosušenih bobica 2016. Iločkih podruma, vino čijih boca je na trižištu još svega nekoliko stotina, u ovoj godini osvojio je ove nagrade:
54. izložba vina kontinentalne Hrvatske – Velika zlatna medalja
Vinodar 2022 – Velika zlatna medalja
Vinodar 2022 – Najbolje ocjenjeno vino natjecanja, 94 boda
Nova Gradiška Wine Fest 2022 – zlatna medalja
IWC London 2022 – srebrna medalja
VinAgora 2022 – zlatna medalja & “Best of Croatia”
Mundus Vini Spring Tasting 2022, Njemačka – zlatna medalja
Mostarski sajam vina, Mostar – zlato – Šampion Sajma Mostar 2022. kao i najbolje ocjenjeno vino

Iločki podrumi
Nagrađena vina Iločkih podruma

Jeste li spremni isprobati zašto ova vina spadaju među najnagrađivanija u nas? Ako da, u restoranu se odlučite za neko od njih, a možete ih naručiti i na kućnu adresu putem web shopa ili ih kupite u nekoj od vinoteka Iločkih podruma.

fotografije: Eat Out Zagreb
© Sva prava zadržana